Здрвейте, искам да усвоя единит от балконите в панлено жилище и ме интересува какви точно стъпки трябва да се направят, за да се издаде разрешение за стройтеслтво. За сега подадох запитване в ДНСК дали изобщо е нужно такова за съответната операция и те ми отговориха, че трябва да се направи. Става дума за гр.София. Всеки, който е минал по този път и даде информация ще бъде от голяма полза. Няма нужда от коментари от рода на "няма смисъл, то всеки го прави" и подобни, защото искам да си мина по законовият начин. Благодаря предсварително.
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
23 мнения в "Процедура по издаване на разрешително за усвояване на балкон"
kozl
- майстор
вт авг 13, 2024 3:36 pmdimityr.stanev написа: Здрвейте, искам да усвоя единит от балконите в панлено жилище и ме интересува какви точно стъпки трябва да се направят, за да се издаде разрешение за стройтеслтво. За сега подадох запитване в ДНСК дали изобщо е нужно такова за съответната операция и те ми отговориха, че трябва да се направи. Става дума за гр.София. Всеки, който е минал по този път и даде информация ще бъде от голяма полза. Няма нужда от коментари от рода на "няма смисъл, то всеки го прави" и подобни, защото искам да си мина по законовият начин. Благодаря предсварително.По законен начин първо трябва да се направи проект. Ти имаш ли такъв?
И дано не е като поста ти с недоогледани, бързописни грешки
ср авг 14, 2024 8:15 amkozl написа:Все още нямам нищо ... намирам частична информация на различни места и затова питам каква точно е процедурата. На едно място прочетох, че трябва да се събере и подписка на 75% от съседите, че са съгласни. За да се изкара този проект нужно ли е да се взима план на блока или просто отивам при архитект и той ми издава такъв (проект). Както казах не съм запознат и затова питам, за да не се лутам и да откривам топлата вода. Относно правописнитевт авг 13, 2024 3:36 pmdimityr.stanev написа: Здрвейте, искам да усвоя единит от балконите в панлено жилище и ме интересува какви точно стъпки трябва да се направят, за да се издаде разрешение за стройтеслтво. За сега подадох запитване в ДНСК дали изобщо е нужно такова за съответната операция и те ми отговориха, че трябва да се направи. Става дума за гр.София. Всеки, който е минал по този път и даде информация ще бъде от голяма полза. Няма нужда от коментари от рода на "няма смисъл, то всеки го прави" и подобни, защото искам да си мина по законовият начин. Благодаря предсварително.По законен начин първо трябва да се направи проект. Ти имаш ли такъв?
И дано не е като поста ти с недоогледани, бързописни грешки![]()
Svetoslavoff1
- майстор
Станев, най-малкото, което можеш да направиш и според мен е задължително да направиш е да се консултираш с читав конструктор. Ако устно ти каже - това може, това не може цената е една, по-ниска, а ако искаш писмено становище, тогава цената е по-висока. Преди време се интересувах и бях попаднал на информация, че за балкони към вътрешни дворове и малки квартални улички процедурата е по-опростена, отколкото при да ги наречем "имиджови" улици и булеварди.
пет авг 16, 2024 5:25 pmSvetoslavoff1 написа: Станев, най-малкото, което можеш да направиш и според мен е задължително да направиш е да се консултираш с читав конструктор. Ако устно ти каже - това може, това не може цената е една, по-ниска, а ако искаш писмено становище, тогава цената е по-висока. Преди време се интересувах и бях попаднал на информация, че за балкони към вътрешни дворове и малки квартални улички процедурата е по-опростена, отколкото при да ги наречем "имиджови" улици и булеварди.Благодаря за отговора. Зад балконът има градинки и след тях, вътрешна квартална уличка, така че от тази гледна точка, дори не е на предната фасада на блока.
hidrazin
- майстор
пет авг 16, 2024 6:01 pmdimityr.stanev написа: Благодаря за отговора.Най-важното и първото което трябва да направиш е съгласието на 51% от останалите собственици на сградата.
Без това, всичко останало е излишно.
Иначе никога не съм разбирал живеещите в панелни/тухлени коптори които искат да си усвоят дори и мизерните 3-5-10 квадрата отворена към външния свят площ.
За справка - и аз живея в подобен коптор и купих съседния който е с остъклена тераса, не усвоена.
При първа възможност ще изрина цялото остъкление за да с отворя и тая тераса.
Не съм копърка за да живея в консерва!
Който разбрал - разбрал...
kozl
- майстор
пет авг 16, 2024 5:09 pmdimityr.stanev написа:Пътят за РС е дълъг и тромав. РС е началото на процедурата строеж. Приключване на строежа е с УВЕ или РП. И тогава това е законен строежср авг 14, 2024 8:15 amkozl написа:Все още нямам нищо ... намирам частична информация на различни места и затова питам каква точно е процедурата. На едно място прочетох, че трябва да се събере и подписка на 75% от съседите, че са съгласни. За да се изкара този проект нужно ли е да се взима план на блока или просто отивам при архитект и той ми издава такъв (проект). Както казах не съм запознат и затова питам, за да не се лутам и да откривам топлата вода. Относно правописнитевт авг 13, 2024 3:36 pmdimityr.stanev написа: Здрвейте, искам да усвоя единит от балконите в панлено жилище и ме интересува какви точно стъпки трябва да се направят, за да се издаде разрешение за стройтеслтво. За сега подадох запитване в ДНСК дали изобщо е нужно такова за съответната операция и те ми отговориха, че трябва да се направи. Става дума за гр.София. Всеки, който е минал по този път и даде информация ще бъде от голяма полза. Няма нужда от коментари от рода на "няма смисъл, то всеки го прави" и подобни, защото искам да си мина по законовият начин. Благодаря предсварително.По законен начин първо трябва да се направи проект. Ти имаш ли такъв?
И дано не е като поста ти с недоогледани, бързописни грешки![]()
Понеже сградата е ЕС, то според закона за ЕС решения относно ОЧ (в случая фасадата на сградата) се гласуват на ОС на ЕС. В чл.17 на ЗУЕС са указани правилата за приемане на решения и според мен промяна на фасадата е по ал.3 с 50+%. Но дали ще е така зависи от разрешаващия орган и неговото тълкуване.
В крайна сметка търси архитект, който е провеждал такова действие за самостоятелен балкон или лоджия.
Участвал съм в програми за ЕЕф, които на разговорен език се наричат "саниране на сгради". По тези програми масово се усвояват балкони и лоджии по одобрени проекти.
А иначе сградата ако е с ТЕЦ, като усвоиш балкона ще повишиш отопляемият обем на жилището, което трябва да се отрази в Топлофикация.
И кой знае още колко свързани неща има по плетивото на законите и наредбите
И дано балкона не е последен по реда отдолу - нагоре.
Тема "Процедура по издаване на разрешително за усвояване на балкон" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература