• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Стефан - майстор
Скарата, която имам е може би някаква "куча" марка, по която няма табелка. Поради това не знам каква е мощността и. Конструкцията и се състои от 12 броя тръбички Ф14 с дължина по 370 мм. и тавичка отдолу.
Първоначално мислех да я изхвърлям в кофата за боклук. Едва успяваше да стопли самата себе си, е не можеше нищо да се опече на нея. Но от любопитство я отворих, и видях, че реотаните са свързани в два паралелни кръга по 6 броя тръбички. Реших и я свързах в три паралелни кръга по 4 броя тръбички. Стана толкова добра, че чак се учудих. Но издържа само около 1 г.

В момента е с прекъснати реотани. Чудех се как да я възстановя. Не успях да намеря кантал. Затова закупих 4 броя нагреватели за печка "Лъч". Мисля, че са около 800W всеки. Значи, ако ги свържа паралелно, ще се получи обща мощност 3,2kW.
Но в състоянието на навивките върху керамичната пръчка, както е в момента, няма да успея да ги вкарам в тръбичките на скарата. Освен това и самите навивки са много ситно навити.
Затова, както се вижда от снимките, първо изпънах реотаните на всяка пръчка, и допълнително го изправих между две пластини от текстолит. Получи се обща дължина 7,2 м. След това върху сърцевина от електрод Ф2,5 мм/може и 3,2 мм/, поставен на винтовърта, внимателно навих дължината на три части по 2,4 м.
Предстои монтажа на така навитите реотани на скарата. Надявам се да се получи сполучлив вариант.

Прикачен файл

PB100005.JPG
PB100005.JPG (34.97 KиБ) Видяна 14047 пъти

Прикачен файл

PB100004.JPG
PB100004.JPG (33.8 KиБ) Видяна 14047 пъти

Прикачен файл

PB100003.JPG
PB100003.JPG (29.7 KиБ) Видяна 14047 пъти

Прикачен файл

PB100002.JPG
PB100002.JPG (31.32 KиБ) Видяна 14047 пъти

Прикачен файл

PB100001.JPG
PB100001.JPG (34.22 KиБ) Видяна 14047 пъти
galin.com - специалист
Старата скара е изгоряла защото си й завишил мощността със 125 процента.
Ако Р е мощността на една тръбичка и производителя е имал в предвид 2 кръга от по 6 последователно свързани се получава 2* Р/6 или 0,333 от Р. Ти си направил 3* Р/4 или 0,75 от Р. 0.75 към 0.333 е 2,25 пъти. Сметнато с тръбички от по 3 kW става 1 kW от производителя (което не пече) и 2,25 kW след твоето преправяне, което е достатъчно добре за печене. Това по старата схема.
Сега за новата.
Т.е ти от 4 реотана по 800 W искаш да направиш 12 тръбички като всеки реотан си го срязал на три части ? Ако е така ти мощността я увеличаваш точно три пъти или 2400 W. При свързването по схемата на производителя ще получиш 800 вата и 1,2 kW по твоята стара схема. Ако ги свържеш 4 кръга от по 3 тръбички е ясно че е 3,2 kW но мисля че е много. Интересно е че можеш да направиш 2,4 kW от 3 тройки тръбички, ама тогава май ще трябва да преправяш и формата на скарата.
Много тръбички - много комбинации. Надявам се да съм смятал правилно. Ако пък не съм ме поправете.
Ще ми е интересно как ще влезнат в тръбичките тези новите реотани ако има възможност да се снима процеса ще е добре.
manolito - специалист
На мен ми е интересно как смяташ да изолираш реотаните от тръбичките? Щото си е опасно ако опрат. Най добре е да използваш гетинаксова щипка за обръщане на пържолите. :?
emil_v r - майстор
И аз си преправях мойта точно като Стефан . Фабрично си беше негодна. Реотана го изолирах в тръбите с порцеланови мъниста . Мисля 2квт беше ,корпусът съм го занулил , но гледам да съм с пластмасови чеели(вр. диал.) , или карам жената да пече , което е хептем безопасно .
LazarGanev - "Велик майстор"
Чудя Ви се на акъла - новата струва 15лв. Майстори като Вас ги изкарват за час. За още половин час заработваш мръвката отгоре. А старата скара един ден не ти стига да я ремонтираш и пак си остава стара. Няма значение - кой както намери за добре да решава въпроса със скарите по-навреме, че виното вече става за пиене, нищо че е още мътно! :prost:
Стефан - майстор
Прав си! Но въпроса не е в парите, а в тръпката да си ремонтираш уредите сам. Само който е с вързани ръце, той не го прави. Или е прекалено паралия.
И, няма скара за 15 лв. Наскоро си купих парти грилче за 25 лв. А скарата е по-скъпа.
Продължавам да се боря със скарата. Правя и снимки. Може пък на някой да му стане интересно.
LazarGanev - "Велик майстор"
За тръпката си прав, ама требе бреме и нерви! Моята изгоря това лято на почивката. Отворих я и като видях каква играчка ме чака(включвайки и миенето), въобще не я взех. Иначе тези реотани мисля, че можеш да ги замениш с такива от кварцова печка "Елва" например. Новите бяха 18лв в Метро, имаше и по-евтини - сега може да са по-скъпи, не знам. Като я направиш и пуснеш снимки, сложи и някоя с резултата от печенето :) !
apis1964 - специалист
относно мощността на скарата -тя е общо 1600 вата,или по просто казано 2 реотанови спирали от по 800 вата всяка.
всяка спирала преминава през керамичните тръбички на 6 метални тръбички.
2 спирали са свързани паралелно(успоредно) и се получава общата мощност от 1600 вата.
по -голяма мощност не е необходима защото вместо да се изпече добре ,при по голяма мощност ще изгори външно а вътре остава сурово.
надявам се да съм Ви бил полезен :?
Стефан - майстор
Ето какво представлява скарата, на която са извадени нагревателите

Прикачен файл

PB110001.JPG
PB110001.JPG (36.45 KиБ) Видяна 13802 пъти
Стефан - майстор
А тук са вече монтирани изработените от мен нагреватели. Има поглед от двете страни. Тъй като двата края на всеки от четирите нагревателя влизат в три тръбички, и излизат от двете страни, се наложи да направя преход. Разпробих двете страници, монтирах парче тръба от стар чадър за плаж, като в него поставих керамичната сърцевина от стария нагревател. През тази сърцевина прекарах проводник от другата страна.
От двете страни монтирах медна шина, към която с болт М4х12 мм свързах краищата на нагревателите. Двата края на всяка медна шина запилих и вкарах в част от керамичен изолатор за фиксиране. Допълнително използвах керамичните тръби от старите нагреватели за изолация.
Но всичко това се вижда от снимките.

Прикачен файл

PB170005.JPG
PB170005.JPG (33.66 KиБ) Видяна 13795 пъти

Прикачен файл

PB170004.JPG
PB170004.JPG (37.08 KиБ) Видяна 13795 пъти

Прикачен файл

PB170002.JPG
PB170002.JPG (36.13 KиБ) Видяна 13795 пъти
  • 1
  • 2