• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
kozl - майстор
След този пост се включвам и аз, защото съм заинтересуван.
Въпросът при мен е защо LED крушки в сградата където живее майка ми трептят, а същите крушки там където аз живея не трептят :?
Освен това аз все пак открих LED крушки, които не трептят, когато другите до тях трептят.
Т.е. има нещо което смущава работата на LED драйвера при едните крушки, а при другите не :?
И има мрежи в които няма смутители :?
Но напоследък по-често посещавам майка ми и откривам, че не винаги има трептене на LED трептящите крушки :?

Относно стабилизатора на напрежение изобщо не ми е ясно на какъв принцип е. Но след като е стабилизатор на напрежение, то следва да следи напрежението и с ОВ да внася корекции в у-нието. И тука вече ми е любопитно дали се филтрира напрежението по ОВ или се дискретизира на интервали. Но щом има процесор :? предполагам се дискретизира, т.е. цепи се на интервали и пак би следвало да се филтрира, но според продължителността на интервала.

В крайна сметка устройствата стават все по цифрови и все по-натъпкани с компоненти, а информация за работата им все по-оскъдна и това ограничава дейностите по "направи сам".

Некога га си купих TV Sony и Panasonic в документацията имаше схеми с осцилограми. Но сега постановката се е променила. Сменят се платки, сменят се телевизори. Не се ремонтират, няма смисъл от схеми :roll:
Krasi_S - специалист
пет мар 10, 2023 7:43 amkozl написа:
Въпросът при мен е защо LED крушки в сградата където живее майка ми трептят, а същите крушки там където аз живея не трептят :?
Освен това аз все пак открих LED крушки, които не трептят, когато другите до тях трептят. Т.е. има нещо което смущава работата на LED драйвера при едните крушки, а при другите не :?
LED драйвера в общия случай е един чип и няколко компонента околовръст. Та тия няколко компонента обръщат каруцата :-D
Има времезадаваща верига, т.е. с каква честота да работи генератора и съответно обратната му връзка. И филтрираща група. И те са сметнати за някакви входни напрежения и съответните смущения. Е да, ама бай кАтаец е сложил каквито стойности има, а много често и филтрите ги няма изобщо :? И оттам рефлектира върху светенето. Отделно, че самите им генератори като им липсват тия филтри, така пълнят ефира с всякакви смущения, че спират да работят много неща наоколо. Включая и себеподобните им ламБи :-D
kozl - майстор
Е това обяснява защо едни крушки трептят, а други не, но не обяснява защо едни и същи крушки на едно място трептят, на друго не :?
А интересното е какво смущава трептящите крушки и как нетрептящите блокират смущенията :?
Krasi_S - специалист
пет мар 10, 2023 10:46 amkozl написа:
Е това обяснява защо едни крушки трептят, а други не, но не обяснява защо едни и същи крушки на едно място трептят, на друго не :?
А интересното е какво смущава трептящите крушки и как нетрептящите блокират смущенията :?
Е обяснява го де :) , на едното място може да имаш повече смутители от другото. Като "лоши" крушки могат да са също смутители. Смущенията са най-често хармониците от не добре направени импулсни захранвания. Или от различни ел.двигатели - климатици, хладилници. В къщи имам един пасатор, дето като го включа и ми се побърква управлението на хладилника. Ама щото му са тръгнали филтриращите кондензатори. Някой ден ще ги сменя, може и да е в едно с целия хладилник :-D
А не трептящите имат повечко и най-вече правилните филтриращи компоненти. Та устискват на "гърча". Е, в един момент и те ще сгънат като се поразсъхнат :lol:

P.S. Нека колегата ни извини, че му отклонихме темата в друга посока.
kozl - майстор
Уредите различни, но посоката може да е същата - външни смущения, предизвикващи грешка в управлението.
juvesan - специалист
Така.... подариха ми 2 платки като моята. Имало значение с какъв фърмуер са, та теса с "моя" Едната явно има общ проблем - тръгва да брои времезакъснението и почва да редува ..5....4....3....4.....3....5 секунди и не тръгва. Хубаво. Другата обаче има абсолютно същото държание като моята. тръгне веднъж - два пъти не иска. И сега ме поставя под мисловен товар..... както каваха навремето - много по зле е нещо да работи лошо, отколкото да не работи никак....а пък малките камъчета са най дразнещи - създават илюзията, че е нещо смехотворно ( то си е така обикновенно) , само дето става като случая с 1000 долара за един удар .... :vom:
preslav - майстор
Нещо друго ми идва на ум - не знам как новите битови електромери отчитат само активна мощност (нали така е по закон), дали пък това "нещо" (стабилизатора де) не е проектирано за старите (елктро-механични) електромери.
След примера на "козл" все повече си мисля за някакви "шумове" в захранването, но може и шумовете да са само от съдържанието на главата ми.
Друг вариант е някой от консуматорите след устройството да го провокира да се държи по този начин - няма ли вариант определени консуматори да не се захранват от стабилизатора за известно време, после други и по метода на изключването да се стигне до "провокатора"?
  • 1
  • 2

Тема "стабилизатор 230/10000 VA схема или съвет за действие" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: