• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
kozl - майстор
След този пост се включвам и аз, защото съм заинтересуван.
Въпросът при мен е защо LED крушки в сградата където живее майка ми трептят, а същите крушки там където аз живея не трептят :?
Освен това аз все пак открих LED крушки, които не трептят, когато другите до тях трептят.
Т.е. има нещо което смущава работата на LED драйвера при едните крушки, а при другите не :?
И има мрежи в които няма смутители :?
Но напоследък по-често посещавам майка ми и откривам, че не винаги има трептене на LED трептящите крушки :?

Относно стабилизатора на напрежение изобщо не ми е ясно на какъв принцип е. Но след като е стабилизатор на напрежение, то следва да следи напрежението и с ОВ да внася корекции в у-нието. И тука вече ми е любопитно дали се филтрира напрежението по ОВ или се дискретизира на интервали. Но щом има процесор :? предполагам се дискретизира, т.е. цепи се на интервали и пак би следвало да се филтрира, но според продължителността на интервала.

В крайна сметка устройствата стават все по цифрови и все по-натъпкани с компоненти, а информация за работата им все по-оскъдна и това ограничава дейностите по "направи сам".

Некога га си купих TV Sony и Panasonic в документацията имаше схеми с осцилограми. Но сега постановката се е променила. Сменят се платки, сменят се телевизори. Не се ремонтират, няма смисъл от схеми :roll:
Krasi_S - специалист
пет мар 10, 2023 7:43 amkozl написа:
Въпросът при мен е защо LED крушки в сградата където живее майка ми трептят, а същите крушки там където аз живея не трептят :?
Освен това аз все пак открих LED крушки, които не трептят, когато другите до тях трептят. Т.е. има нещо което смущава работата на LED драйвера при едните крушки, а при другите не :?
LED драйвера в общия случай е един чип и няколко компонента околовръст. Та тия няколко компонента обръщат каруцата :-D
Има времезадаваща верига, т.е. с каква честота да работи генератора и съответно обратната му връзка. И филтрираща група. И те са сметнати за някакви входни напрежения и съответните смущения. Е да, ама бай кАтаец е сложил каквито стойности има, а много често и филтрите ги няма изобщо :? И оттам рефлектира върху светенето. Отделно, че самите им генератори като им липсват тия филтри, така пълнят ефира с всякакви смущения, че спират да работят много неща наоколо. Включая и себеподобните им ламБи :-D
kozl - майстор
Е това обяснява защо едни крушки трептят, а други не, но не обяснява защо едни и същи крушки на едно място трептят, на друго не :?
А интересното е какво смущава трептящите крушки и как нетрептящите блокират смущенията :?
Krasi_S - специалист
пет мар 10, 2023 10:46 amkozl написа:
Е това обяснява защо едни крушки трептят, а други не, но не обяснява защо едни и същи крушки на едно място трептят, на друго не :?
А интересното е какво смущава трептящите крушки и как нетрептящите блокират смущенията :?
Е обяснява го де :) , на едното място може да имаш повече смутители от другото. Като "лоши" крушки могат да са също смутители. Смущенията са най-често хармониците от не добре направени импулсни захранвания. Или от различни ел.двигатели - климатици, хладилници. В къщи имам един пасатор, дето като го включа и ми се побърква управлението на хладилника. Ама щото му са тръгнали филтриращите кондензатори. Някой ден ще ги сменя, може и да е в едно с целия хладилник :-D
А не трептящите имат повечко и най-вече правилните филтриращи компоненти. Та устискват на "гърча". Е, в един момент и те ще сгънат като се поразсъхнат :lol:

P.S. Нека колегата ни извини, че му отклонихме темата в друга посока.
kozl - майстор
Уредите различни, но посоката може да е същата - външни смущения, предизвикващи грешка в управлението.
juvesan - специалист
Така.... подариха ми 2 платки като моята. Имало значение с какъв фърмуер са, та теса с "моя" Едната явно има общ проблем - тръгва да брои времезакъснението и почва да редува ..5....4....3....4.....3....5 секунди и не тръгва. Хубаво. Другата обаче има абсолютно същото държание като моята. тръгне веднъж - два пъти не иска. И сега ме поставя под мисловен товар..... както каваха навремето - много по зле е нещо да работи лошо, отколкото да не работи никак....а пък малките камъчета са най дразнещи - създават илюзията, че е нещо смехотворно ( то си е така обикновенно) , само дето става като случая с 1000 долара за един удар .... :vom:
preslav - майстор
Нещо друго ми идва на ум - не знам как новите битови електромери отчитат само активна мощност (нали така е по закон), дали пък това "нещо" (стабилизатора де) не е проектирано за старите (елктро-механични) електромери.
След примера на "козл" все повече си мисля за някакви "шумове" в захранването, но може и шумовете да са само от съдържанието на главата ми.
Друг вариант е някой от консуматорите след устройството да го провокира да се държи по този начин - няма ли вариант определени консуматори да не се захранват от стабилизатора за известно време, после други и по метода на изключването да се стигне до "провокатора"?
Имам абсолютно идентичен проблем със същия стабилизатор. При нас гаранционно смениха релетата 20V 80A. След време нещата се повтарят. Как се държи стабилизатора сега? На 21.05.2024 г ни го върнаха след ремонта
Прикачен файл:
20250421_140409.jpg
  • 1
  • 2

Тема "стабилизатор 230/10000 VA схема или съвет за действие" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: