Ако измериш колко квадрата и колко е дебел Итонга ще сметнеш обема му в м3. После умножаваш по 500 и ще получиш колко тежи зидарията ти в килограми. Плочките ако ги приемем за 2 см. дебели с лепилото, грубо можем да кажем, че за 2.7 м2 тежат 100 кг. Дограмата и тя е предполагам около 100 кг. Това е за да добиеш представа горе-долу колко си натоварила. Макар че, трябва да се има предвид, че тези цитирани горе килограми (500 или 300) се отнасят за равномерно разпределен товар, те затова са за м2. Докато зидарията ти натежава повече в предния край на плочата, което дава по-големи напрежения. Обаче, доколкот помня, като нормативни товари се вземаха още 2 или 3 човека застанали на парапета (дори май се смяташе и хоризонталната сила, която упражняват на парапета). Освен това, всички товари се умножават с определени коефициенти за подсигуряване, примерно 1.2 или 1.3, отделно армировката се закръгля към по-дебела от теоретично изчисленото, така че има оставено немалко подсигуряване. За съжаление съм забравил почти всичко от строителния техникум и не мога да се конкретизирам
Въпреки това, не е хубаво да се усвояват тераси, дори по закон не се позволява и само остъкление. Проблемът е по-скоро в това, че не се знае как е изпълнена терасата - дали заварките са направени всичките, дали е замонолитено добре, дали не влиза вода през някои пукнатини и т.н. За панелни тераси съвсем не мога да дам конкретно мнение, но съм сигурен, че има колеги, които могат, дано да четат темата. Ако все пак ти е до 10 см дебел Итонга и няма проблеми като например пукнатини на шпакловката по горния външен край между стената с дограмата и горната плоча, мисля че можеш да спиш спокойно. Самият аз иззидах моята тераса (ЕПК блок) с 7.5 Итонг + предстенна обшивка от ГК и доколкото смятах преди време, това натоварване напълно ми се покриваше от коефициентите, за които горе ти споменах. Но пак да кажа - при панелките е малко по-различно и ще се радвам ако се включи някой колега, тъкмо и аз да се попросветя за тях.

Въпреки това, не е хубаво да се усвояват тераси, дори по закон не се позволява и само остъкление. Проблемът е по-скоро в това, че не се знае как е изпълнена терасата - дали заварките са направени всичките, дали е замонолитено добре, дали не влиза вода през някои пукнатини и т.н. За панелни тераси съвсем не мога да дам конкретно мнение, но съм сигурен, че има колеги, които могат, дано да четат темата. Ако все пак ти е до 10 см дебел Итонга и няма проблеми като например пукнатини на шпакловката по горния външен край между стената с дограмата и горната плоча, мисля че можеш да спиш спокойно. Самият аз иззидах моята тераса (ЕПК блок) с 7.5 Итонг + предстенна обшивка от ГК и доколкото смятах преди време, това натоварване напълно ми се покриваше от коефициентите, за които горе ти споменах. Но пак да кажа - при панелките е малко по-различно и ще се радвам ако се включи някой колега, тъкмо и аз да се попросветя за тях.