Мечтата на всяка домакиня
dito - специалист
Ако измериш колко квадрата и колко е дебел Итонга ще сметнеш обема му в м3. После умножаваш по 500 и ще получиш колко тежи зидарията ти в килограми. Плочките ако ги приемем за 2 см. дебели с лепилото, грубо можем да кажем, че за 2.7 м2 тежат 100 кг. Дограмата и тя е предполагам около 100 кг. Това е за да добиеш представа горе-долу колко си натоварила. Макар че, трябва да се има предвид, че тези цитирани горе килограми (500 или 300) се отнасят за равномерно разпределен товар, те затова са за м2. Докато зидарията ти натежава повече в предния край на плочата, което дава по-големи напрежения. Обаче, доколкот помня, като нормативни товари се вземаха още 2 или 3 човека застанали на парапета (дори май се смяташе и хоризонталната сила, която упражняват на парапета). Освен това, всички товари се умножават с определени коефициенти за подсигуряване, примерно 1.2 или 1.3, отделно армировката се закръгля към по-дебела от теоретично изчисленото, така че има оставено немалко подсигуряване. За съжаление съм забравил почти всичко от строителния техникум и не мога да се конкретизирам :|
Въпреки това, не е хубаво да се усвояват тераси, дори по закон не се позволява и само остъкление. Проблемът е по-скоро в това, че не се знае как е изпълнена терасата - дали заварките са направени всичките, дали е замонолитено добре, дали не влиза вода през някои пукнатини и т.н. За панелни тераси съвсем не мога да дам конкретно мнение, но съм сигурен, че има колеги, които могат, дано да четат темата. Ако все пак ти е до 10 см дебел Итонга и няма проблеми като например пукнатини на шпакловката по горния външен край между стената с дограмата и горната плоча, мисля че можеш да спиш спокойно. Самият аз иззидах моята тераса (ЕПК блок) с 7.5 Итонг + предстенна обшивка от ГК и доколкото смятах преди време, това натоварване напълно ми се покриваше от коефициентите, за които горе ти споменах. Но пак да кажа - при панелките е малко по-различно и ще се радвам ако се включи някой колега, тъкмо и аз да се попросветя за тях.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
coldice написа:
.... на едната стена има пукнатини на няколко места по шпаклованото и боядисано с латекс. обаче, това не е градена от итонг стена, а е бетонната стена на асансьорната клетка, която се явява и стена на балкона от едната страна.
тези пукнатини могат ли да служат за някакво заключение?...
Опиши ги като посока и разположение. Снимка ако можеш. по-отдалече.
По принцип самата шафта е най-здравото нещо в блока. В твоя случай ни интересуват връзките стена-под.
coldice - помощник
n_a написа:
coldice написа:
.... на едната стена има пукнатини на няколко места по шпаклованото и боядисано с латекс. обаче, това не е градена от итонг стена, а е бетонната стена на асансьорната клетка, която се явява и стена на балкона от едната страна.
тези пукнатини могат ли да служат за някакво заключение?...
Опиши ги като посока и разположение. Снимка ако можеш. по-отдалече.
По принцип самата шафта е най-здравото нещо в блока. В твоя случай ни интересуват връзките стена-под.
тънки линии в средната част на стената. според мъжа ми, били от прекалено дебелия слой шпакловка под латекса. не са ниско към пода, нито високо към тавана. и само на стената на асансьорната клетка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не им обръщай внимание
Master_Kenobi - V.I.P.
coldice, за пералнята какво решихте?
Здравейте,
Хайде и аз ще се опитам да дам едно инженерно мнение...

Така, както описваш пукнатините - изобщо не им обръщай внимание...
Ако е било конзолен балкон преди да го приобщите, важните места, на които трябва да обърнеш внимание са:
- пода на границата между стаята(кухнята) и балкона
- зиданите стени горе по ъглите
Ако има значителни пукнатини - ЛОШО, но не вярвам :)
Балконите се смятат с полезен товар 3kN/m2, т.е. 300кг на квадратен метър ПОЛЕЗЕН ТОВАР, това не включва собственото тегло на конструкцията, настилки ит.н., които също се предвиждат в изчисленията. В допълнение тези товари се завишават с коефициенти на сигурност (Dito, прав си :) ), т.е. реално балконът ти би трябвало да носи доста повече от това...
Накратко - слагай пералнята и не се притеснявай...
Просто ако (не дай Боже), стане земетресение, инспектирай гореспоменатите места...
Само не превръщайте балкончето в склад на акумулатори или оловни тежести :)

ЕДИТ: Coldice, извинявай, но се зачетох по-внимателно - как открит балкон, пък има стена - асансьорната шахта... просто съм любопитен...
Горното си остава като коментар :)
coldice - помощник
здравейте отново!

свързах се с един познат, който е строителен инженер, и той ми направи следните калкулации за нашия балкон:

Повърхнинно разпределен товар:
Теракот с дебелина 5 мм.
Теракот - 0,005x1x1x22=0,11 kN/м2 =11 кг/ м2
Линейно разпределен товар от зид с ширина 10 см и височина 270 см. по протежение на конзолата
итонг = 8 kN = 800 кг/куб.м
q1=2,7x0,1x1x8=2,16 kN = 216 кг/м’ (толкова ти тежи един линеен метър от високия зид дето е в страни на терасата ти)
Линейно разпределен товар от зид с ширина 10 см и височина 95 см. на ръба на конзолата
q2a=0,95x0,1x1x8=0,76 kN = 76 кг/м’
Тегло на стъклопакет:
стъкло = 12 kN = 1200 кг/куб.м
Приемаме три стъкла по 4 мм. всяко в троен стъклопакет
Стъклопакет: 1,75 x 1 x 0,012x12 = 0,252 kN/м’ = 25,2 кг/м’
q2= q2a + q2b = 0,76 + 0,252 = 1,012 kN/м’ = 101,2 кг/м’ (толкова ти тежи един линеен метър от зид със стъклопакета върху него дето ти е насрещната стена на терасата)

По раздел 3. Чл. 26 ал 1, точка 10 а от Норми за натоварвания и въздействия върху конструкциите (това е по старите норми, по които са смятани панелките)
Мeq=4x0,952/2 + 1x0,95= 1,805+ 0,95 = 2,755 kN.m – тва дето е еквивалентно на туй дето са смятали за полезен (това е с нормативни товари некоригирани с коеф за натоварване 1,2 а по норми този коеф е взет предвид)
Това е максималния момент в конзолата от полезен товар по нормите. В него не влиза собственото тегло и съществуващата настилка преди да започнете ремонта.

Реално сте натоварили с:
Участък 1 (един линеен метър от конзолата в който имаш и висок зид – виж долното разрезче):
M1=2,16x0,952/2 (усп. зид) + 0,11x0,952/2(теракот) + 1,012 x0,95 (напр. зид) + 1x0,95/2 (пералня)=0,975 + 0,05 + 0,961 +0,475 = 2,461 kN.m < 2,755
Участък 2 (един линеен метър от конзолата в средата на терасата – виж горното разрезче):
М2=0,11x0,952/2(теракот) + 1,012x0,95(напр. зид) = 0,05 + 0,961 = 0,966 kN.m < 2,755

доколкото разбирам, това съвпада с написаното от Borki.
така изчислено, като тегло не трябва да има проблем.

нас, обаче, ни притеснява, че не са отчетени ВИБРАЦИИТЕ от пералнята, които са сериозно нещо. редовно центрофугирам на 900 об/мин и усещам вибрациите по пода.
поради това, мъжът ми не иска да местим пустата пералня :( а на мен това би ми решило много проблеми.

Borki, има разногласия дали балконът е отделна плоча или една с панела на кухнята. познат от аналогичен на нашия блок, който е разкъртвал, твърди, че е отделна плоча. не мога да видя нищо на пода вече, защото от една година има теракот отгоре. по иззиданите стени няма никакви пукнатини никъде.
колкото до асансьорната шахта, не знам как да го обясня. тя е по-издадена напред от лицевите панели и играе роля на една странична стена за балконите. ... трябва да го снимам май...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Нещо като панорамен асансьор ама без стъклата?
Не може да е отделна плоча балконът. Ей-така, да си виси на една стеничка закукен? Не може да е така.
Master_Kenobi - V.I.P.
:shock: :shock: :shock:
Не знам... Тва... някоя логика (не знам женска или мъжка в случая) ще ме довърши окончателно някой ден! Ще се спомина, да знаете! :-D От глупости! :lol:
Дали сте си зора и сте го изюркали нещастния човечец да ви прави тези сметки и обосновки:
Повърхнинно разпределен товар:
...
...
...
М2=0,11x0,952/2(теракот) + 1,012x0,95(напр. зид) = 0,05 + 0,961 = 0,966 kN.m < 2,755
ЗА НЯКАКВИ СИ ТЪПИ 70-80 КГ НАТОВАРВАНЕ, а не направихте същото преди да натоварите балкона със стотици, стотици килограми при т. нар. усвояване?!?! ЗАЩО??? (Сори, че се развиках)

Защото всички преграждат балконите, а почти никой не си изнася пералнята там ли?! Ако комшията имаше пералня на балкона, нямаше и да се замислите, нали? :lol:

Балконът бил на отделна плоча (глупости на кълбета), пералнята била вибрирала - при тва на деветстин оборота! Хаха! :lol:
Кво значение имат оборотите?! И сто да са, все тая!
Вие от какво се плашите? Ако не се сещате, да ви кажа - резонанс му викат. Ама резонанса на ниски честоти (обороти) е толко, че и по-страшен в случая, от на високи...
Всъщност, вие се плашите, че го усещате с краката на пода. :lol:
Дано поне знаете какво е резонанс... Сори!

Не били отчетени в сметките ВИБРАЦИИТЕ ! :shock:
Да не искате от жертвата дето сте фанали да ви направи разбивка и анализ на хармоничните честоти до 4-5 ред по Фурие! :lol: :lol: :lol:

Госпожо, една молба! :)
Пестете интелектуалния потенциал на нацията и този на форума и не го пилейте за щуротии!
Никой, ама никой, не се изказа в подкрепа на съмненията ви, а вие упорствате и упорствате... :?

Аз лично се изнасям от темата, щото ми дойдоха в повече щуротиите тук и щото предчувствам крайния резултат от дискусията - пералнята ще си остане вътре! :evil:
coldice - помощник
Master Kenobi,

не знам защо държите такъв тон, но не смятам, че е уместен. Това, че сме предпазливи, не е недостатък, когато става дума за такива неща. Признавам, сгрешили сме, че не сме се сетили по-рано за тези притеснения, но все пак сме се сетили. И фактът, че комшията е направил нещо, за мен не е аргумент.

Мисля, че темата изобщо не е "щуротия", а напротив - полезна е, защото в нея има информация, която няма къде да се намери лесно.

Колкото до приказките за "бедния човечец", когото сме измъчвали със сметки - моля ви, нека не ставаме смешни.

Ето ви един материал за размисъл, лично за Вас:
http://moreto.net/novini.php?n=34013

Тема "Пералня на усвоена тераса - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: