• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
chapara - майстор
нед сеп 08, 2024 5:10 amn_a написа:
съб сеп 07, 2024 10:23 pmИванич написа:
съб сеп 07, 2024 11:21 pmchapara написа:
...
Варта има място в мазилки, но в замазки - НЕ! Нали правиш разлика между двете?
...
:|
Защо се чудиш?
В гдините прекарани тук разбрах че 50% и повече не правят разлика, замазка - мазилка! Дори го пишат: замаска, но какво замасват, под или стена?
Иванич - напреднал
съб сеп 07, 2024 11:21 pmchapara написа:
Какви майки/ступове ще пускаш и каква замазка ще правиш, дай данни за намеренията си? Тогава ще имаш отговори, както и крайна настилка?
Замазка на пода ще правя, кухня , панелен блок, около 8 кв. м. кухня, денивилация на пода 6-7 см,
Старата замазка е била от може би от трудоваци, и от горе паркет имаше , предаден по БДС , имаше такъв термин през соца,

Всичко съм изкъртил, остана панела , ама денивилацията си е големичка,
Подготвих около 10 чувала пясък, ама по сметката ми ще трябват около 25-27 чувала при дебелина 3 см на замазката
но ще доставя още 7 чувалчета пясък, за всеки случай, не искам да прекъсвам процеса на заливане замазката,

Взех пластмасови водачи по 2 м, от Алати ги взех 5 бр, ще пусна три майки по дължина,
Кухнята е 2,2 х 3,5 м соц. строеж 82 г.

Като първо с разтвор, цимент и пясък 3:1 ще направя майките с разтвора, а после тия пластмасовите водачи ще ги монтирам отгоре,
водачите са доста добри, широки са и профилни, после , мисля до ги изкарам от майките, и ще подрежа майките отгоре от че няма остатъци от бучки разтвор,
Обаче кога да изкарам водачите, може би като направя цялата замазка ще е по удачно , нали, А пък ако престоят 2-3 дни , трудничко ще излязат, някой казват не ги вадели , отгоре направо теракота лепят.

Ще ползвам малък нивел на сола, и два мастара по 1,5м и 2,м
Не знам дали да включа лазерния нивел дето го взех наскоро, то за 8 кв м. не си струва да го натаманявам,
Може би после за фаянса ще го ползвам, да измеря откъде да направя прав ъгъл, че да стане нещо прекрасно

Мисля един течен шприц да ударя от цимент пясък и терекол за да лепнат циментовите майки за панела на пода.
В общи линии това мисля да правя ,
Ама имам малко за шпакловка с гипс на две стени, около 10 кв м. взех на Ригипс, три торби трябва да ми стигнат,
Като направя майките и на другия ден мятам замазката веднага, трябва да са стегнали майкете,
За замазката мисля да взема чирак да бърка матриала иначе е зор, е това е колеги,

Понеже кухната е южна и пече яко, после ще сложа найлон на замазката да не се препече или напука, някой казват че я напръскват през ден с водица.
Поздрави на всички
MamaMy - майстор
Мрежа няма ли да сложиш? Не е лошо да има. Избягват се разни пукнатини в последствие. От това колко права и равна направиш замазката зависи да ти е лесно лепенето.
chapara - майстор
пон сеп 09, 2024 9:05 amMamaMy написа:
Мрежа няма ли да сложиш? Не е лошо да има. Избягват се разни пукнатини в последствие. От това колко права и равна направиш замазката зависи да ти е лесно лепенето.
+1
Иванич - напреднал
Мрежа няма ли да сложиш?
Може, мрежата държи, обаче после ръждясва и ръждата се разширява и напуква мазилката, абе чудя се ..

Ама отстрани ще сложа демпферна лента, но не намерих, и продавачката ми препоръча фибран 1 см.
същата работа, може би с силикон да го лепна за стената, сигурно ще държи , някой слагал ли е фибран вместо демпферна лента.
мисля че ще е удачно.

Пода мн се изцапа от гипса, голямо метене/чистене ще падне, утре може и да не приключа с гипса,
ама има и други дреболии, и все работа и време губят.

Теракота ще бъде с цокъл 10см, как ви се струва, все пак е кухня , но сякаш може и по-малко.
Трябва да режа от плочките, ама ако са 5-6 см може да се начупят , плочките са 45/45 см, големички са, как ви се струва.
или да взема някакви подходящи фризчета,

За покриването с найлон по новата замазка, какво ще кажете,
Кога да боядисвам кухнята, преди теракота, сякаш е по-удачно е да боядисам.

Когато правих хола, първо шпакловах, после боядисах, и после замазката, и после ламината редих.
Удачно се получи, ама голямо вардене на стените при замазката беше,

Сега се чудя след като шпакловам стените, кое да почна, замазка и боядисване / или боядисване и замазка,
Сякаш замазка и боядисване ще е по-лекия вариант.
А теракота ще го оставя последен

Поздрави на всички
chapara - майстор
пон сеп 09, 2024 7:42 pmИванич написа:
Мрежа няма ли да сложиш?
Може, мрежата държи, обаче после ръждясва и ръждата се разширява и напуква мазилката, абе чудя се ..

Ама отстрани ще сложа демпферна лента, но не намерих, и продавачката ми препоръча фибран 1 см.
същата работа, може би с силикон да го лепна за стената, сигурно ще държи , някой слагал ли е фибран вместо демпферна лента.
мисля че ще е удачно.

Пода мн се изцапа от гипса, голямо метене/чистене ще падне, утре може и да не приключа с гипса,
ама има и други дреболии, и все работа и време губят.

Теракота ще бъде с цокъл 10см, как ви се струва, все пак е кухня , но сякаш може и по-малко.
Трябва да режа от плочките, ама ако са 5-6 см може да се начупят , плочките са 45/45 см, големички са, как ви се струва.
или да взема някакви подходящи фризчета,

За покриването с найлон по новата замазка, какво ще кажете,
Кога да боядисвам кухнята, преди теракота, сякаш е по-удачно е да боядисам.

Когато правих хола, първо шпакловах, после боядисах, и после замазката, и после ламината редих.
Удачно се получи, ама голямо вардене на стените при замазката беше,

Сега се чудя след като шпакловам стените, кое да почна, замазка и боядисване / или боядисване и замазка,
Сякаш замазка и боядисване ще е по-лекия вариант.
А теракота ще го оставя последен

Поздрави на всички
Сложи си мрежа и не се занасяй. Може и фибран, аз го слагам с такер, но на панела...? За цокъла, трябва да е 6см. иначе грознее. Боядисай след плочките, за наелон и велпапе не си ли чувал? Завий го.

Успех.
Cyx - напреднал
Мрежа има и стъклофибърна. Има и готови пана от стоманизирана тел които са поцинковани. Желание да има вече всичко се намира. Цените...
Според зависи. :butthead: Ако си майсторче и пазаруваш всичко от едно място, цените стават приятно ниски. Отстъпките стигат до 40%. Ако шариш като пеперуда, няма и отстъпка. Ако се майсторееш само за себе си, намери някой стар майстор да ползваш неговата отстъпка срещу половината на ръка. Пак ще останеш доволен. :wink:
Иванич - напреднал
пон сеп 09, 2024 8:47 pmchapara написа:

Сложи си мрежа
За цокъла, трябва да е 6см.
Боядисай след плочките,
за наелон и велпапе не си ли чувал? Завий го.

Успех.
Мрежата поцинкована, ще я мисля още 2 дни, може и да сложа , има на пана видях
Стъклофибърната мрежа от стъкловлакна тя мисля е само за фибрана

Цокъла 6 см ми звучи ок,
Боядисването след плочките ще е ок, ама трябва да ги изчакам 4-5 дни да хване/залепне ок.

Ще има облепяне на цокъл, найлони и кашони, не мой се размине,
Пазарувам само от едно място главните матриали, ама не всичко имат,
Опитаха се да ми пробутат теракол на Боро от 02.2022г, направо си беше на камък,
По принцип гледам маркировката за дата,

а от кой цимент да взема , има слаби, силни цименти тип 250/500 , вий какво ползвате
по рано съм ползвал Браво на Девня зелен етикет, и доволен,
пропорцията 3:1, ама типа цимент също има значение

По -рано не се замислях мн, ама като е за мене..
Може би отново ще взема от зеления етикет на Девня

В Алати боя Леко като разгледах по рафта кофичките с боя,
дата на производство: 03.2022, / 07.2023, / 05.2024, и са на промоция 40лв,
Обаче на касата се оказа 52 лв,
Отивам и питам консултантката при боите: Кво стаа тука, / Тя ми дига рамене и казва : Ами ще проверя..

Поздрави на всички майсторя и чираци.
chapara - майстор
Слагай мрежа за да не съжалява. Ще ти предложа и друго:
https://tashev-galving.com/product/124- ... ika-fibers

Две пакетчета, ще стане кокал. Цимента, от който си бил доволен. За замазка не е фактор.

Облепване, колко пък да е, два часа? Но това е верния начин! Така се прави. Дори и да капне някъде погрешка се чисти, но спокойствието по време на рабита? Освен всичко ще си приключил мокрите процеси. Отсечи си с харт.тиксо по перваза и давай с мечето. Едно хубаво облепване, пести мниго нерви и време!
Иванич - напреднал
вт сеп 10, 2024 11:01 amchapara написа:
Цимента, от който си бил доволен. За замазка не е фактор.
Здр, това за мрежата Ок, обаче как се слага, тя е на пано, между майките ли да я слагам, трябва дя я режа с ъглошл,
Или ще предложите да слагам паното на панела, и отгоре майките и после и пълнежа, обаче така няма да хване добре замазката, не може да се сложи пано мрежа като има майки,

Тия фибри 12 /18мм / с дебелина на косъм, дори и 6 кг , трудно си представям как усилват замазка и бетона, иначе идеята е Ок, ама..

Вчера ходих за цимент, имаше Девненски със зелен етикет, единия обикновен сив, дето все от него вземам , Другия пак Девненски с зелен етикет ама Премиум, 8 кинта, от него взех 2 торби, ама май ще дойде силен,
Може да напука замазката, май трябва да го сменя с другия,

И като се разчетох в нета открих разликите на тия цименти,

Цимент 12,5 предназначен за : за замазки и строителни разтвори.
https://toplivo.bg/produkti/Stroitelni- ... 125--25-kg

Цимент сив № 32.5 предназначен за: бетон, замазки и мазилки,
https://toplivo.bg/produkti/Stroitelni- ... siv--25-kg

Премиум цимент № 42,5R предназначен за: бетон, разтвор, зидария, мазилка и др.
устойчив на замръзване и размразяване, ниска водопропускливост
https://toplivo.bg/produkti/Stroitelni- ... 5-N--25-kg

Резюме:
Цимент №12,5 - става само за замазки и мазилки
Цимент сив № 32.5 - става за бетон, + замазки и мазилки
Премиум цимент № 42,5 е за външни строителни работи, на открито,

Е вече е ясно какво е нужно за замазата на мойта кухничка,
Трябва да взема от тип 12,5 Другия ще се напуква, мн е як,

Облепянето не мой ми се размине , иначе има клечене на пода, чистене безкрай, и една шибана доза прахуляк, дето прахусмук, не мой го прихване
Обаче сега съм още на финосване стени, и носене пясък и тия две торби премиум цимент,

Поздрави на всички майсторя и чирашки калфи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подова замазка на кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: