• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 103
Всичко за този вид строителство.
nikisv - специалист
Фло написа:
AntonBM написа:
Ти представяш число 29,7 kWh/m2 за година – такава къща ако направиш, нобелова награда ще ти е малко! Със сметки от под 40 лв. на месец за ток тази къща от 100 квадрата ще се отоплява с електричество, и ще остава за перални, телевизори и т.н. Явно имаш грешка. Като я оправиш къщата ти вече няма да е енергиен клас А.
Според мен объркването идва от представата,че това ще е разхода на ток като цяло,всъщност това са сметки за топлинните загуби или това, което отива в околната среда и не се ползва,отделно ще са сметките за реалното ползване за отопление за да се поддържат едни 22 градуса. Затова истината е в сметката от енергото т.е. извън теоритичната обосновка ,колко реално се плаща.Тука никой няма такава къща да се похвали,че плаща 3-4 лв. на квадрат годишно за отопление/охлаждане ,за да ни е пример как се прави пасивна къща.
Аз мога да се похваля че годишно се отоплявам с3- 4лв. на кв.м но лятото за охлаждане сигонорно отиват повече. Изолацията е 10 сантиметра и големи панорамни ка стъкла.
valio2007 - специалист
AntonBM написа:
Вальо, ти наистина май не искаш да разбереш, че числата които си цитирал са смешни. Нямат нищо общо с реалните параметри на сградите… Твоята референтна сграда е с обща годишна консумация 65,4 kWh/m2 за година, а пасивните едва успяват да влязат под 120 kWh/m2 за година. Ако твоите изчисления имат нещо вярно и твоята референтната къща е да кажем 100 квадрата, то тя трябва да плаща за ток 65.100.0,17=1105 лв или по 92 лв. на месец. Говорим за изолирана къща но не като пасивна а само с 8 см ЕПС по стените. И тези 92 лв са за отопление с електричество по най-скъпият начин без COP-преобразуване, вентилация, къпане, климатизация, готвене, осветление, телевизори, перални и т.н.
В частта ЕЕ всякакви числа под 120 представени като краен резултат са или измислени или къщата наистина е правена за пасивна. Ти представяш число 29,7 kWh/m2 за година – такава къща ако направиш, Нобелова награда ще ти е малко! Със сметки от под 40 лв. на месец за ток тази къща от 100 квадрата ще се отоплява с електричество, и ще остава за перални, телевизори и т.н. Явно имаш грешка. Като я оправиш къщата ти вече няма да е енергиен клас А.

Антоне объркан си в числата. Пример:
120 kW/m2 * 80 m2 * 0.17 ст./kW = 1632 лв./година или 136 лв./месец
Това е описание на сегашния ми апартамент . Няма грам изолация, дограмата и е дървена с празнини за естествена вентилацив достигащи сантиметър. Излиза , че е пасивна защото средните ми годишни сметки са около 150 лв./месец.
Нямам друг източнок на топло освен ток.

Това 120 kW/m2 е ужасно много , а ти си се вкопчил в него и не можеш да го постигнеш. Това предполага всички глезотии като нощно осветление на двора, пречиствателни станции, поливни системи за двора ....етс. , което няма нищо общо с пасивността.

Не знам от къде си останал с убеждение за 8 см. ЕПС - писах за 10 см. Къщата е 500 кв.м и сметката няма как да е 40лв.

И в тази къща ще живеят 2 - ма души. Не смяташ ли, че това 120 зависи силно от броя хора в къщата и не може да е определящо , когато някой пише стандар за сграда.
Фло - специалист
nikisv написа:

Аз мога да се похваля че годишно се отоплявам с3- 4лв. на кв.м но лятото за охлаждане сигонорно отиват повече. Изолацията е 10 сантиметра и големи панорамни ка стъкла.
Чудесно! Дай малко повече описание как си го получил! Изолация каква,къде? Покрив,конструкция?
И най-важното, какви и колко отоплителни уреда имаш?
stivemaster - майстор
А колега valio2007 такъв критерий няма ,никой "законотворец" не прави разлика колко хора живеят в жилището ,дали изобщо живеят вътре и ако има накаква консумация от какво е тя.

А относно "лятото сигурно имам повече" ще трябва да кажа следното : първо и доста важно ,ако е южна фасада ка стъкло е противопоказно и ако ти сложат такова е добре да го направят едва след като си се съгласил с последствията .За да не са много последствията трябва система за ограничаване на проникването на слънчеви лъчи откъм юг.
С други думи ако видим фабричен истински форсиран автомобил даречем ЕВО 10 ,ще забележим че радиатора му се отличава от стандартния на Лансер 2000 м3 , с два пъти в големина и съвсем различно качество с огромни вентилатори ,което е отговора на повишената три пъти мощност.
Така че ако се търсят топлинни печалби от широкоостъклена южна фасада ,това и свойство трябва да се контролира.
yhv - специалист
valio2007 написа:
Така погледнато наистина излиза, че и нашия апартамент влиза в тези норми. Топлим се с един климатик и конвекторна печка от време на време. Апартамента е 76 кв. м. последен етаж панелка. Та по тази формула трябва да плащам 130 лева на месец. За ток плащам между 30 и 80 лева в зависимост от сезона. Вярно е че топлата вода не я слагам в сметките. Преди да се роди сина плащахме за ток не повече от 30 лева на месец. Температурата се движи между 17 и 20 градуса.
idunno - специалист
В тази връзка idunno, не се заблуждавай, че само със софтуера PHPP, може да изчисляват пасивните сгради. Формулите с Наредба 7 са си наред и с тях може да се изчисли вярно консумацията на произволна сграда, включително и на пасивна

Това е не е вярно Наредба 7 е просто хармонизационния отговор на БГ по отношение ДИН ЕН 12831.А този ДИН ( от 2003 г) се употребява за всичко по отношение топлинни товари само не за пасивните къщи.А методологията PHPP си е само за пасивните глупости и е разработка на Института за пасивни къщи.На тази тема не един или двама са писали- за справка Гугл.
Ще взема да им платя на дойчовците 150 евро да видя каква екселска таблица са сътворили.
Фло - специалист
yhv написа:
valio2007 написа:
Така погледнато наистина излиза, че и нашия апартамент влиза в тези норми. Топлим се с един климатик и конвекторна печка от време на време. Апартамента е 76 кв. м. последен етаж панелка. Та по тази формула трябва да плащам 130 лева на месец. За ток плащам между 30 и 80 лева в зависимост от сезона. Вярно е че топлата вода не я слагам в сметките. Преди да се роди сина плащахме за ток не повече от 30 лева на месец. Температурата се движи между 17 и 20 градуса.
Ами не плащаш 130 лв. колега ,щото тия пари ги плащат съседите ти под тебе до долу до първия етаж.Защото има сградно затопляне /всички топлят/и ти си на върха на " топлинната верига" ,понеже си на последния етаж ,ако се сещаш топлото бяга навънка и нагоре. Този топлинен бонус при къщата няма откъде да ти дойде.
AntonBM - специалист
Вальо, не казвам, че е невъзможно. В Германия успяха да построят няколко сгради с годишна консумация под 30 kWh/m2 за година, но там изолациите са малко над 30 см, а не 10, както е при твоята къща с енергиен клас „А”. Няма смисъл да спамим. Прати ми изчисленията си и ще ти кажа къде грешиш. И без това утре трябва да проверявам 2 ЕЕ на други колеги . Още една няма да ме затрудни… Ще ти отговоря на лични за да не спамим повече.
estqwerty - специалист
не смятате правилно. тези 120кв са наистина много, но за отопление се отделят само 15кв.
за да е пасивна къщата сметката трябва да изглежда ето така :
15кв/г*80м2*17ст=204 лева на година / 12 месеца = 17 лева на месец.

не че не е непостижимо - зимата топлят съседите отдолу, лятото сме на село и ей го на живеем в пасивна къща :)

дори имам много добър приятел, който живее в панелка. миналата година изолира всичко 6см отвън, дограми с двоен пакет, щори, картон и вата на тавани и стени, на пода четно не знам дали е правил нещо. топли се с адакси и е много доволен - януари 22лева :) сметка. сега за февруари се е притеснил и я чака с ужас може би ще трябва да плати над 30 лева :) :) :)
а моите зимните месеци доближават 200 лева въпреки изолацията, климатиците... липсата на съседи си казва тежката дума.
за това и за в къща е по-трудна пасивноста.
AntonBM - специалист
estqwerty написа:
не смятате правилно. тези 120кв са наистина много, но за отопление се отделят само 15кв. За да е пасивна къщата сметката трябва да изглежда ето така :
15кв/г*80м2*17ст=204 лева на година / 12 месеца = 17 лева на месец.
Това е сметката само за отопление. Аз по-горе съм писал, че моите сметки са за всичко, не само за отопление - споменал съм чак пералните и телевизорите...
На германците им е лесно да се съберат в тези 15 kW/m² защото всички електрически уредите, които ползват в къщата при работата си консумират енергия, която на практика почти изцяло се превръща в топлина, която остава в къщата и реално така няма нужда от отопление. Проблема е, че същата тази топлина се отделя и в летен охладителен режим и тогава тя е вредна. В Германия средните външни температури през лятото са такива, че с проста вентилация тези топлинни притоци могат да се елиминират. В България не е точно така. През деня външната температура е доста по-висока и не става за директна вентилация. Ако навън е да кажем 28°, а къщата е охладена до 25° топлообмена в рекуператора е вреден! Той ще подгрява постъпващият свеж въздух. Прави се байпас и той се елиминира. Подземната тръба тогава може да спаси положението.
Не знам дали знаете, но ние в България сме първите в Европа, които вкарахме в нормите за изчисляване на годишната консумация от сградите – охлаждането през лятото. Направихме го в края на 2009 г. Другите държави не изчисляват тази енергия, но са поели ангажимент да я включат и в техните норми. Виждал съм графики на консумация на пасивни сгради за Германия, в които тази енергия е включена, но те бяха за „пасивни сгради”. Не изчисляват това за всичките си сгради, а и аз писах защо при тях е лесно да се справят с по-малко енергия. За по-южните държави просто копиране на германският стандарт не е практично по много причини, като и това е една от тях.
Иначе сметката на estqwerty е вярна. Тя показва, че ако къщата е постигнала пасивност няма нужда да се правят сложни и скъпи отоплителни инсталации. Със 17 лв. на месец отопление с ток – преобразува енергията при КПД близко до 100% - превръща тока направо в топлина с евтини уреди, няма нужда от скъпи инсталации за отопление.
П.П. Възможно е сметката на Вальо да не включва енергията за охлаждане и за това да е по-ниска, но смятам, че не е само това. Вероятно той не включва и инфилтрацията на външен въздух, която се включва към определяне на енергията за отопление, а не за вентилация, пропуснал е излъчването на топлина към небосвода, сложил е ниски стойности за режими на ползване на вентилационните инсталации – кухненски аспиратор и вентилатори на WC или е приел, че къщата му изобщо няма термомостове, без да погледне стандарта EN ISO 14683. Много е вероятно да е заложил твърдени ниска консумация на енергия от уреди или да ги е изчислил вярно, но да е пропуснал да ги умножи по 24 часа и 365 дни в годината. Ако не ти се занимава с тези сметки за жилищни сгради се приема средно число 5 W/m², които като се умножат по времето излиза 21900 kWh на година за къща от 500 квадрата или 43,8 kWh/ m² за година. Само това число е по-голямо от неговият краен резултат 29,7 kWh/ m² за година, който трябва да включва и тази енергия. Както и да е, без да му видя изчисленията гадая... Крайният резултат, който е представил е „супер оптимистичен”. В Германия знам за 2 сгради с подобна на неговата консумация. Сигурно има и други, но не са много.
Пропуснах да спомена, че за пасивните къщи приемат 2, а не 5 W/m², но там всички електрически уреди са АА++ и по-добри.
Не е много коректно и това, че той приема, че в къща от 500 m² ще живеят само 2 човека. Това може да е така на практика, но ако я продадат и там се нанесат да живеят да кажем 15 човека, нов паспорт ли трябва да се прави на сградата? Или казано по друг начин, ако в една кооперация от 2000 квадрата са продали само 2 апартамента и тя има консумация нормална за 2 домакинства, това означава ли, че сградата е енергиен клас „А”? Защото дори и тази буква ще е малко за консумацията и отнесена на общата площ на сградата. За такава сграда би трябвало по тази логика да и се даде статута на пасивна...
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: