Фло написа:Аз мога да се похваля че годишно се отоплявам с3- 4лв. на кв.м но лятото за охлаждане сигонорно отиват повече. Изолацията е 10 сантиметра и големи панорамни ка стъкла.AntonBM написа: Ти представяш число 29,7 kWh/m2 за година – такава къща ако направиш, нобелова награда ще ти е малко! Със сметки от под 40 лв. на месец за ток тази къща от 100 квадрата ще се отоплява с електричество, и ще остава за перални, телевизори и т.н. Явно имаш грешка. Като я оправиш къщата ти вече няма да е енергиен клас А.Според мен объркването идва от представата,че това ще е разхода на ток като цяло,всъщност това са сметки за топлинните загуби или това, което отива в околната среда и не се ползва,отделно ще са сметките за реалното ползване за отопление за да се поддържат едни 22 градуса. Затова истината е в сметката от енергото т.е. извън теоритичната обосновка ,колко реално се плаща.Тука никой няма такава къща да се похвали,че плаща 3-4 лв. на квадрат годишно за отопление/охлаждане ,за да ни е пример как се прави пасивна къща.
AntonBM написа:Вальо, ти наистина май не искаш да разбереш, че числата които си цитирал са смешни. Нямат нищо общо с реалните параметри на сградите… Твоята референтна сграда е с обща годишна консумация 65,4 kWh/m2 за година, а пасивните едва успяват да влязат под 120 kWh/m2 за година. Ако твоите изчисления имат нещо вярно и твоята референтната къща е да кажем 100 квадрата, то тя трябва да плаща за ток 65.100.0,17=1105 лв или по 92 лв. на месец. Говорим за изолирана къща но не като пасивна а само с 8 см ЕПС по стените. И тези 92 лв са за отопление с електричество по най-скъпият начин без COP-преобразуване, вентилация, къпане, климатизация, готвене, осветление, телевизори, перални и т.н.
В частта ЕЕ всякакви числа под 120 представени като краен резултат са или измислени или къщата наистина е правена за пасивна. Ти представяш число 29,7 kWh/m2 за година – такава къща ако направиш, Нобелова награда ще ти е малко! Със сметки от под 40 лв. на месец за ток тази къща от 100 квадрата ще се отоплява с електричество, и ще остава за перални, телевизори и т.н. Явно имаш грешка. Като я оправиш къщата ти вече няма да е енергиен клас А.
Антоне объркан си в числата. Пример:
120 kW/m2 * 80 m2 * 0.17 ст./kW = 1632 лв./година или 136 лв./месец
Това е описание на сегашния ми апартамент . Няма грам изолация, дограмата и е дървена с празнини за естествена вентилацив достигащи сантиметър. Излиза , че е пасивна защото средните ми годишни сметки са около 150 лв./месец.
Нямам друг източнок на топло освен ток.
Това 120 kW/m2 е ужасно много , а ти си се вкопчил в него и не можеш да го постигнеш. Това предполага всички глезотии като нощно осветление на двора, пречиствателни станции, поливни системи за двора ....етс. , което няма нищо общо с пасивността.
Не знам от къде си останал с убеждение за 8 см. ЕПС - писах за 10 см. Къщата е 500 кв.м и сметката няма как да е 40лв.
И в тази къща ще живеят 2 - ма души. Не смяташ ли, че това 120 зависи силно от броя хора в къщата и не може да е определящо , когато някой пише стандар за сграда.