• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 34
Всичко за този вид строителство.
toolegittoquit - майстор
Gadnyara написа:
Толкова ли е трудно да прочетеш статията "по диагонал" (както направих току-що за 2-3мин.) и да видиш, че:
Видях формулите. Иди разбери от какъв материал...сложна работа. За това питам какво влияние долу-горе оказва изолацията. Не съм искал точности или формули.
VLADO66 - майстор
Ето ти една сравнително стара статия.Принципа е на мечо Пух-колкото повече, толкова повече http://napravisam.net/?p=7240
Tsilkov - майстор
Ако питаш някои теоретик с увеличаването на дебелината положителния ефект намалява. Диаграмата е нещо такова:
Изображение
Само дето няма да спомене (вероятно и изобщо да знае), че с увеличаването на дебелината на системата (лепило, изолация, шпакловка,мазилка) цената не расте пропорционално.
Към днешна дата субективното ми мнение е, че които слага в момента под 15-20 см изолация се преебава.
adonchevski - специалист
Здравейте,
Изчетох цялата тема. Предстои ми строеж на еднофамилна къща. Направих си извод, че най-добрия начин на изолация на стените е с вата. Това така ли е? Кой е наи-добрия начин за поставянето и?

1. Със замаска над ватата
2. Със сайдинг или окачена вентилируема фасада
2. С двоен зид

Най-вероятно 2. е за препочитана поради естественото проветряване на фасадата, но колко по-скъпо е сравнено с 1. ? Също по 2. (окачена вентилируема фасада) не ми харесва и крайния вид на къщата - прилича повече на администраривна сграда отколкото на еднофамилна къща.

Кои са фирмите, които в България разбират от правилното полагане на вата?
Tsilkov - майстор
Най-добър начин няма - зависи какъв ти е критерия и приоритетите.
Вариант 2 се прави най-общо така:
Изображение

Предполагам имаш предвид евтиния PVC сайдинг които беше мода преди 10-15 години - нормлано е да не ти харесва.
Има обаче още доста вариации за облицовка: естествено родно дърво, термодървесина, лиственица HPL, WPC (изкуствения декинг които слагат за тераски по кафенетата), фиброцимент......
nikolov333 - майстор
Точно вчера ми направи впечатление, колко лошо се отразява слънцето на лакираната дървесина на едни декоративни облицовки на терасите на блокчета ново строителство. Само след около 3-4 години все едно са изгнили и изметнати едновременно. В началото като ги построиха изглеждаха супер, но сега загрозяват фасадата и изглежда занемарена..
p.v.x - майстор
adonchevski написа:
Здравейте,
Изчетох цялата тема. Предстои ми строеж на еднофамилна къща. Направих си извод, че най-добрия начин на изолация на стените е с вата. Това така ли е? Кой е наи-добрия начин за поставянето и?

1. Със замаска над ватата
2. Със сайдинг или окачена вентилируема фасада
2. С двоен зид

Най-вероятно 2. е за препочитана поради естественото проветряване на фасадата, но колко по-скъпо е сравнено с 1. ? Също по 2. (окачена вентилируема фасада) не ми харесва и крайния вид на къщата - прилича повече на администраривна сграда отколкото на еднофамилна къща.

Кои са фирмите, които в България разбират от правилното полагане на вата?
Най-добрия вариант е с двоен зид , и между тях ватата.Но е най скъпия , и най неразпространения.
Външния зид се прави от фасадни тухли , с така наречената фасадна зидария.
А ако послушаш моето мнение слагай минимум 8 см. стиропор (EPS) и си решаваш проблема. На северните страни сложи минимум 10 см.

Иначе евала на капацитетите от форума...ама чак пък да се хвърляш в филми , аиде нема нужда. :-D
adonchevski - специалист
Tsilkov написа:
Най-добър начин няма - зависи какъв ти е критерия и приоритетите.
Благодаря за отговора!

Основите приоритети са ми:
1. Добри топлоизолационни свойства
2. Естествен външен вид на сградата

Искам да разбера какви са предимствата и недостатъците на 3-те варианта. Но ето и по-конкретни въпроси:
- Добре ли е да има въздушен джоб между ватата и слоя след нея? Полагането на мазилка върху ватата не я ли "задушава" и прави по-малко ефективна при пренасянето на топлина извън помещението?
- Доколко издържат във времето изкуствените материали - кои трябва със сигурност да избягвам?
Tsilkov написа:
Предполагам имаш предвид евтиния PVC сайдинг които беше мода преди 10-15 години - нормлано е да не ти харесва.
Има обаче още доста вариации за облицовка: естествено родно дърво, термодървесина, лиственица HPL, WPC (изкуствения декинг които слагат за тераски по кафенетата), фиброцимент......
Не, нямам предив PVC сайдинг-а, а всички HPL, еталбонд, фиброцименти... от които макар и да имат със естествени шарки, това че са не-естествени (гладки, матирани/гланцирани и т.н. отразяващи се на слънчева светлина) и крайният резултат прилича повече на строга административна сграда не ми харесва.

Доколко естествените материали които си предложил като издържат във времето? Все пак не ми се иска след 5 години да трябва да подменям "опаковката" на къщата или да я освежавам.
adonchevski - специалист
p.v.x написа:
А ако послушаш моето мнение слагай минимум 8 см. стиропор (EPS) и си решаваш проблема. На северните страни сложи минимум 10 см.

Иначе евала на капацитетите от форума...ама чак пък да се хвърляш в филми , аиде нема нужда. :-D
Засега плана ми е 20 см EPS + 25 см Поротерм N+F. Оригинално плана беше за 20 см EPS + Поротерм 38 см, но къщата е вече изчислена за 25см тухли, пък и не ми се спореше повече с архитекта, за който всичко над 8 см EPS и 25 см тухла е погрешно.
Но е възможно да заменим EPS-а с вата.
p.v.x - майстор
adonchevski написа:
p.v.x написа:

Засега плана ми е 20 см EPS + 25 см Поротерм N+F. Оригинално плана беше за 20 см EPS + Поротерм 38 см, но къщата е вече изчислена за 25см тухли, пък и не ми се спореше повече с архитекта, за който всичко над 8 см EPS и 25 см тухла е погрешно.
Това което съм написал , е мое мнение (семейно). Всичко над 10 см.EPS според мен е излишно.
Изчакай мнения и на други форумници...Има такива , който наистина му разбират , от материята.
Важен фактор е , че и самия климат доста се промени.Би трябвало да взаимстваме вече опит от нашите комшии гърците , че то климата ни , вече е като техния. :-D
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 34

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: