Gadnyara написа: Толкова ли е трудно да прочетеш статията "по диагонал" (както направих току-що за 2-3мин.) и да видиш, че:Видях формулите. Иди разбери от какъв материал...сложна работа. За това питам какво влияние долу-горе оказва изолацията. Не съм искал точности или формули.
Всичко за този вид строителство.
toolegittoquit
- майстор
333 мнения в "Изолация на стените"
Tsilkov
- майстор
Ако питаш някои теоретик с увеличаването на дебелината положителния ефект намалява. Диаграмата е нещо такова:

Само дето няма да спомене (вероятно и изобщо да знае), че с увеличаването на дебелината на системата (лепило, изолация, шпакловка,мазилка) цената не расте пропорционално.
Към днешна дата субективното ми мнение е, че които слага в момента под 15-20 см изолация се преебава.

Само дето няма да спомене (вероятно и изобщо да знае), че с увеличаването на дебелината на системата (лепило, изолация, шпакловка,мазилка) цената не расте пропорционално.
Към днешна дата субективното ми мнение е, че които слага в момента под 15-20 см изолация се преебава.
adonchevski
- специалист
Здравейте,
Изчетох цялата тема. Предстои ми строеж на еднофамилна къща. Направих си извод, че най-добрия начин на изолация на стените е с вата. Това така ли е? Кой е наи-добрия начин за поставянето и?
1. Със замаска над ватата
2. Със сайдинг или окачена вентилируема фасада
2. С двоен зид
Най-вероятно 2. е за препочитана поради естественото проветряване на фасадата, но колко по-скъпо е сравнено с 1. ? Също по 2. (окачена вентилируема фасада) не ми харесва и крайния вид на къщата - прилича повече на администраривна сграда отколкото на еднофамилна къща.
Кои са фирмите, които в България разбират от правилното полагане на вата?
Изчетох цялата тема. Предстои ми строеж на еднофамилна къща. Направих си извод, че най-добрия начин на изолация на стените е с вата. Това така ли е? Кой е наи-добрия начин за поставянето и?
2. С двоен зид
Най-вероятно 2. е за препочитана поради естественото проветряване на фасадата, но колко по-скъпо е сравнено с 1. ? Също по 2. (окачена вентилируема фасада) не ми харесва и крайния вид на къщата - прилича повече на администраривна сграда отколкото на еднофамилна къща.
Tsilkov
- майстор
Най-добър начин няма - зависи какъв ти е критерия и приоритетите.
Вариант 2 се прави най-общо така:

Предполагам имаш предвид евтиния PVC сайдинг които беше мода преди 10-15 години - нормлано е да не ти харесва.
Има обаче още доста вариации за облицовка: естествено родно дърво, термодървесина, лиственица HPL, WPC (изкуствения декинг които слагат за тераски по кафенетата), фиброцимент......
Вариант 2 се прави най-общо така:

Предполагам имаш предвид евтиния PVC сайдинг които беше мода преди 10-15 години - нормлано е да не ти харесва.
Има обаче още доста вариации за облицовка: естествено родно дърво, термодървесина, лиственица HPL, WPC (изкуствения декинг които слагат за тераски по кафенетата), фиброцимент......
nikolov333
- майстор
Точно вчера ми направи впечатление, колко лошо се отразява слънцето на лакираната дървесина на едни декоративни облицовки на терасите на блокчета ново строителство. Само след около 3-4 години все едно са изгнили и изметнати едновременно. В началото като ги построиха изглеждаха супер, но сега загрозяват фасадата и изглежда занемарена..
p.v.x
- майстор
adonchevski написа:Здравейте,Най-добрия вариант е с двоен зид , и между тях ватата.Но е най скъпия , и най неразпространения.
2. С двоен зид
Външния зид се прави от фасадни тухли , с така наречената фасадна зидария.
А ако послушаш моето мнение слагай минимум 8 см. стиропор (EPS) и си решаваш проблема. На северните страни сложи минимум 10 см.
Иначе евала на капацитетите от форума...ама чак пък да се хвърляш в филми , аиде нема нужда.

adonchevski
- специалист
Tsilkov написа:Най-добър начин няма - зависи какъв ти е критерия и приоритетите.Благодаря за отговора!
Основите приоритети са ми:
1. Добри топлоизолационни свойства
2. Естествен външен вид на сградата
Искам да разбера какви са предимствата и недостатъците на 3-те варианта. Но ето и по-конкретни въпроси:
- Добре ли е да има въздушен джоб между ватата и слоя след нея? Полагането на мазилка върху ватата не я ли "задушава" и прави по-малко ефективна при пренасянето на топлина извън помещението?
- Доколко издържат във времето изкуствените материали - кои трябва със сигурност да избягвам?
Tsilkov написа: Предполагам имаш предвид евтиния PVC сайдинг които беше мода преди 10-15 години - нормлано е да не ти харесва.Не, нямам предив PVC сайдинг-а, а всички HPL, еталбонд, фиброцименти... от които макар и да имат със естествени шарки, това че са не-естествени (гладки, матирани/гланцирани и т.н. отразяващи се на слънчева светлина) и крайният резултат прилича повече на строга административна сграда не ми харесва.
Доколко естествените материали които си предложил като издържат във времето? Все пак не ми се иска след 5 години да трябва да подменям "опаковката" на къщата или да я освежавам.
adonchevski
- специалист
p.v.x написа: А ако послушаш моето мнение слагай минимум 8 см. стиропор (EPS) и си решаваш проблема. На северните страни сложи минимум 10 см.Засега плана ми е 20 см EPS + 25 см Поротерм N+F. Оригинално плана беше за 20 см EPS + Поротерм 38 см, но къщата е вече изчислена за 25см тухли, пък и не ми се спореше повече с архитекта, за който всичко над 8 см EPS и 25 см тухла е погрешно.
Иначе евала на капацитетите от форума...ама чак пък да се хвърляш в филми , аиде нема нужда.
Но е възможно да заменим EPS-а с вата.
p.v.x
- майстор
adonchevski написа:Това което съм написал , е мое мнение (семейно). Всичко над 10 см.EPS според мен е излишно.p.v.x написа: А ако послушаш моето мнение слагай минимум 8 см. стиропор (EPS) и си решаваш проблема. На северните страни сложи минимум 10 см.Засега плана ми е 20 см EPS + 25 см Поротерм N+F. Оригинално плана беше за 20 см EPS + Поротерм 38 см, но къщата е вече изчислена за 25см тухли, пък и не ми се спореше повече с архитекта, за който всичко над 8 см EPS и 25 см тухла е погрешно.
Изчакай мнения и на други форумници...Има такива , който наистина му разбират , от материята.
Важен фактор е , че и самия климат доста се промени.Би трябвало да взаимстваме вече опит от нашите комшии гърците , че то климата ни , вече е като техния.

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература