• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 34
Всичко за този вид строителство.
Тани - модератор
Рекуператор
estqwerty - специалист
рекуператор от поликарбонат? някой тествал ли е ? дават го за направи си сам.
Tsilkov - майстор
То и на "марковите" доколкото съм гледал питата беше от някво PVC подобно на кутии за сладки така че не е невъзможно. Поликарбоната обаче трябва да е максимално тънък за да има топлопредаване.
Не виждам (това си е мое мнение - не ангажирам никого) икономическия смисъл от начинанието. Гледах една тема за "направи си сам" рекуператор и човека споменаваше че можело да му легне до 1500-2000 лева в сносно изпълнение. "Маркови" рекуператори с над 75% КПД има за по 2500-3000 лева. Възможно най-джиджаните изпълнения излизат 5000 лева. Аз бих вложил тези усилия в изграждането на смислена и евтина система за вентилация след рекуператора - въздуховоди, решетки, заглушители, клапи, управляваща система...............За пример виж схемата която съм пуснал в темата за "Вентилация" - има доста неща , а дори няма управление по кръгове ,или рециркулация.
idunno - специалист
Страшна схема.Няма що.
Фло - специалист
Опасявам се,че при въздушните рекуператори няма такива с по-високо КПД от 60%. Тия с по 75-80% са с "маркетингово КПД",които даже са с уговорката,че не работят под -10-15 градуса.Така температурите в Кюстендил например от -20 тия дни задъжително ще изискват и як калорифер на въздуховода след рекуператора и отиде сметката за енергия на пасивната къща в канала.Затова логично е да има земен топлообменник да вкарва в рекуператора въздух с температура + 12 гр. и от там до +22 вече е лесно.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Тия с по 75-80% са с "маркетингово КПД",които даже са с уговорката,че не работят под -10-15 градуса.
По принцип производителите снаддават средно по 5%-10% в КПД-то понеже при различен дебит КПД-то е различно. Сертификациите на пасивхаус го показват. Ето ти един сертификат в които си е показано точно как работи рекуператора при -10 градуса и при колко кубика въздух идва нуждата от предгряване/земен топлообменник. Въпросното предгряване за размразяване обаче няма нищо общо с енергията за отопление ,а е на принципа на дефроста при инверторите. Ако пък топлообменника е т.н. "енталпиен тип" няма нужда дори от предгряване защото няма влага която да кондензира. Написано е и реално К.П.Д. (на прозводителя каталопжното беше към 90%) и до каква температура работи вградената защита срещу замръзване при постоянен приток на въздух.
Имам и екселска таблица на реални замервания (в България) на едностаен рекуператор(енталпиен тип). За Декември 2009 и Януари 2010 разликата между постъпващия отвън въздух и този в интериора не надвишава 4 градуса(примерно вътре ако е 20 от рекуператора влиза с 16 градуса). Нямам външните климатични данни за този период (заплатени са), но за два зимни месеца все е имало някое -10 -15 като сега.
Фло написа:
има земен топлообменник да вкарва в рекуператора въздух с температура + 12 гр.
Земния топлообменник при -20 външна температура за да донесе +12 трябва да изкопаш дооооста дълго и доооста на дълбоко.Ако ти докара и +12 при тая температура изобщо не ти трябва рекуператор.
Фло - специалист
Tsilkov написа:
Фло написа:
има земен топлообменник да вкарва в рекуператора въздух с температура + 12 гр.
Земния топлообменник при -20 външна температура за да донесе +12 трябва да изкопаш дооооста дълго и доооста на дълбоко.Ако ти докара и +12 при тая температура изобщо не ти трябва рекуператор.
Колко дооста на дълбоко? На 8 м.имам вода ,която е 12 гр. постоянно,независимо от външната температура.От там варианти много ,примерно пластинчат топлообменник в противоток,или въздуховод до долу и обратно или пък по-дълга към100 м.закопана тръба на 2 м.Тезата ми е ,че без геотермална енергия рекуператора по - добре да не се включва при екстремно ниски температури,ако не е подкачен към земен топлообменник.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
На 8 м.имам вода ,която е 12 гр. постоянно,независимо от външната температура.
Ти хубаво имаш такъв ценен източник на енергия ама колко човека мислиш ,че го имат - темата е рекуператор а не "къщата на Фло". За добив на енергия от сондаж в раздела за термопомпи си има солидна тема http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 9&start=20. За земния топлообменник си има тема в тоя раздел-там би трябвало да се дъвчи как се изчислява, колко пари излиза и колко енергия носи.
Прав си ,че ако топлообменника на рекуператора не прехвърля директно влага(доста модели го правят и нямат нужда) е нужна защита под формата на реотан на входа или земен топлообменник. Кое е по-смислено за всеки конкретен случей може да се сметне макар и не лесно.
Според мен по-практично от гледна точка на инвестицията и поддръжката е един прост реотан защото повечето рекуператори имат програмна защита с която просто намаляват дебита при много ниска температура.
Tsilkov - майстор
Ето един сайт на производител на самите топлообменници за рекуператори с доста детайлна информация какво, как и при какви условия: http://www.recair.com/product_range.php
Втората графа Enthalpy са моделът които няма вариант да замръзне понеже освен топлината обменя и влагата.Този тип в момента навлизат доста усилено на пазара - имат най-високо К.П.Д., работят без замръзване и като гледам имат и летни режими.
estqwerty - специалист
това и пише в phpp - ако не е сертифициран махаш 20% от ефективността и така го пускаш в софтуера.

каква чак е разликата между нещо за пк което е с 80% и нещо на мицубиши което го дават за офиси и училища с 80% ефективност?
примерно ето това мицубиши за 1400+400 за дистанционо в лева: http://www.climamarket.bg/%D1%80%D0%B5% ... rx5-e.html
и примерно айде това : http://www.passiv.de/komponentendatenba ... opo_en.pdf
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 34

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: