• 1
  • 2
Jimmie - помощник
Здравейте,

Имам нужда от съвет. Със съседите трябваше да правим дренаж на къщата (за София става въпрос) и попаднахме на много некадърни майстори (самоковски). Няма нищо изпълнено като хората, имаме някакъв договор, всичко е платено (без една неустойка съгласно договора). Нямаме нито една квитанция за плащанията, настоявахме на гърба на договора да се подпише с име и дата. Имаме едно плащане по easypay, за последното нямаме дори и подпис.
От Коледа насам го чакам да дойде да си погледне некадърно извършените дейности, но само увърта. Общата сума за дренажа е около 13-14 хил. лв.
Има ли смисъл да търся някой да направи техническа експертиза и да се занимавам с адвокати? Ако някой има препоръка за фирма, която може да направи експертизата. Защото натам вървят нещата. После обаче да не дойдат да ме пребият?!


Описвам част от проблемите. Лошото е, че имам чувството, че трябва да се прави наново.

Стиснахме си ръцете септември месец, трябваше в рамките на 14 работни дни да са готови. Отне им 3 месеца, точно преди Коледа приключиха и зариха. Просто след като взема 50% от парите и започнаха да увъртат и да не идват - 2 пъти седмично за по 3-4 часа. Хвана ни зимата, къщата стоя поне месец и нещо разкопана, на няколко пъти изкопът (60 см до 1,8 м) се пълни със сняг и вода, което отиде в основите/под тях и вътре в мазето даже изби.
Багеристът изкопа първоначално с обратен наклон (т.е. не към шахтата, а в обратна посока), после уж копаха на ръка. След като положиха дренажната тръба минах и проверих наклоните - бяха обратни, имам снимков материал и съм ги уведомил и по вайбър. Казаха, че ще го оправят. Точно тогава ми се да замина в командировка, не се сетих да стопирам проекта, но искахме и вече да приключва. Щяха да ми пращат снимки с положен нивелир, но така и не го направиха. Т.е. нямаме доказателство, че наклоните са правилни. Съседът уж е минал с тях и проверил наклоните, били окей. В последствие обаче ми каза, че май не бил минал с тях навсякъде, ами само на половината. Имам съмнения, че не са ги оправили и сега от единия край на къщата може да е ок наклонът, но от другия тръбата е с обратен наклон и върви вълнообразно. Т.е. на тези места дренажът не си върши работата.
Когато копаха успешно скъсаха водопроводните ни тръби (нямахме отделен тротоарен кран). Моята част остана без вода (не се живее, понеже тече ремонт, но без вода и вътрешният ремонт се забави с няколко месеца). ВиК инспекторът им спести глобата, за да не ни направят някоя мизерия в последствие.

Искахме на второ ниво положат ПВЦ тръби ф110, в които да вкараме водостоците да се оттичат в шахтата, а не свободно до къщата. Махали са гумичките на снадките, за да могат да ги напъхат по-лесно (изхвърлили са ги на двора да ги видя, иначе нямаше да разбера). От задния край на къщата (противоположния на шахтата) тези тръби са с грешни наклони - от двата ъгъла на къщата наклона на тръбите тръгва към средата на тази стена и оттам най-вероятно се оттича през снадката без гумичката и отива в дренажната тръба. Факт е, че в ПВЦ тръбата на това място винаги има 1-2 пръста вода, която си стои там. Въпростният майстор само ми твърди, как това не било проблем, дори и 5-6 см да задържала вода, важното е да не прелива. Е да, ама като тиняса тази вода и ще се задръсти всичко. Според съседа са положили тръбите без да им направят пясъчно легло (на няколко места са били подложили по няколко камъчета) и най-вероятно после като са ги заривали с багера са се разместили (общата дължина на тази стена е около 12 м).

Направиха хидроизолация на основите (каменни) и положиха 5 см фибран. Дренажната мембрана не минава над фибрана и да е дюбелирана в стената, а стига малко под края на фибрана. Между фибрана и стената има разстояние заради неравната основа и при дъжд вода стига и там. Отделно дренажната мембрана не са я застъпвали достатъчно (мин 10 см), а на места са слагали малкри парчета примерно 20 х 30 см, които се препокриват 1-2 см.

В шахтата влизат две дренажни тръби - едната тръба в шахтата се извива нагоре и не виждам как през нея ще се оттича водата в шахтата. Така че имам сериозно съмнения, че няма нищо свършено като хората. Уж с това се занимавали - покриви, дренажи и груб строеж.

През цялото време този ми ревеше, как вече бил минал на червено и трябвало да доплати, за да довърши започнатото и нямал никаква изгода, ама го правел защото си държал на името. Последните месец и половина въобще не се появи, нямаме приемо-предавателен протокол.

Много ни подведоха/излъгаха и в един момент бяхме ни напред ни назад - нито да ги изгониш, защото посред зима няма кого да намериш да довърши започнатото, нито да продължаваш с тези некадърници.
шоп - майстор
вт мар 26, 2024 10:02 amJimmie написа:
Има ли смисъл да търся някой да направи техническа експертиза и да се занимавам с адвокати? Ако някой има препоръка за фирма, която може да направи експертизата. Защото натам вървят нещата.
Тръгнеш ли по адвокати и съдилища си го закъсал.
Дори да спечелиш делото едва ли ще вземеш пари. Фирма с капитал от 2 лв, без активи...

Само ще налееш още пари по адвокати, вещи лица и такси.
Jimmie - помощник
Фирмата е с капитал 500 лв, въпросното лице има друга фирма с капитал 5000 лв.

И аз си мислех, че тръгна ли с адвокати, дори и да спечеля делото след примерно 5 години съдилища, пари най-вероятно няма да видя. Отделно междувремнно ще трябва да намеря друг изпълнител, който да оправи нещата, което не е никак лесно начинание.
Значи в случая само мога да пия една студена вода?!

Можем ли такива некадърници да ги спрем някакси? Сигнал някъде може ли да се подаде?
aleksnp - специалист
Може. Преди начинанието, договор и гаранция.
kozl - майстор
Първият въпрос - има ли проект за дренажа и дъждовната канализация?
Jimmie написа:
Искахме на второ ниво положат ПВЦ тръби ф110, в които да вкараме водостоците да се оттичат в шахтата, а не свободно до къщата. Махали са гумичките на снадките, за да могат да ги напъхат по-лесно (изхвърлили са ги на двора да ги видя, иначе нямаше да разбера).
Това че си намерил уплътнения на двора не е доказателство, че на снадките няма такива, но пък е повод за съмнение.
За жалост пък е практика на често срещани мАстори. Даже като им правя забележки са нагли да ми отговарят, че така се правело навсякъде. #-o
Jimmie написа:
От задния край на къщата (противоположния на шахтата) тези тръби са с грешни наклони - от двата ъгъла на къщата наклона на тръбите тръгва към средата на тази стена и оттам най-вероятно се оттича през снадката без гумичката и отива в дренажната тръба. Факт е, че в ПВЦ тръбата на това място винаги има 1-2 пръста вода, която си стои там. Въпростният майстор само ми твърди, как това не било проблем, дори и 5-6 см да задържала вода, важното е да не прелива. Е да, ама като тиняса тази вода и ще се задръсти всичко. Според съседа са положили тръбите без да им направят пясъчно легло (на няколко места са били подложили по няколко камъчета) и най-вероятно после като са ги заривали с багера са се разместили (общата дължина на тази стена е около 12 м).
Като се запуши (тиняса) ще промивате. Дано да са оставени ревизии за тази цел, но като няма проект :?
Jimmie написа:
Направиха хидроизолация на основите (каменни) и положиха 5 см фибран. Дренажната мембрана не минава над фибрана и да е дюбелирана в стената, а стига малко под края на фибрана. Между фибрана и стената има разстояние заради неравната основа и при дъжд вода стига и там. Отделно дренажната мембрана не са я застъпвали достатъчно (мин 10 см), а на места са слагали малкри парчета примерно 20 х 30 см, които се препокриват 1-2 см.
Каква хидроизолация са направили в-у каменните основи?
Дренажната мембрана не е хидроизолация. То за това и името и е такова, защото целта и е да направи път за бързо отвеждане на водата към дренажа. И мноо се чудя на сгради, при които няма дренаж, оти слагат дренажна мембрана :? Ама видела жабата, че подковават коня .....
Та достатъчно е дренажната мембрана да се припокрива до застъпване на чашките. Но ако са я дюбелирали в стената и дюбелите са пробили хидроизолацията по стената, това може да е проблем. Ако изобщо има хидроизолация по стената, защото прочитайки писаното имам съмнения, че има такава.
Jimmie написа:
В шахтата влизат две дренажни тръби - едната тръба в шахтата се извива нагоре и не виждам как през нея ще се оттича водата в шахтата. Така че имам сериозно съмнения, че няма нищо свършено като хората. Уж с това се занимавали - покриви, дренажи и груб строеж.
Ще се оттича докато се запуши дренажа. Дефакто дренажа положен вълнообразно и с обратни наклони ще работи като дренаж с друго ниво на дренирене, различно от проекта. Но ако няма проект, значи нивото е това, което е :wink:

И в крайна сметка "трябваше да правим дренаж", но поради какви причини се налагаше :?
И сега дренаж имате некакъв. А дали е премахнал причините, поради които сте решили да го правите :?
Jimmie - помощник
ср мар 27, 2024 8:42 amkozl написа:
Отговарям на въпросите.

Дренаж се налагаше заради страшната влага в мазето. Парцелът е с денивелация и на по-ниско ниво от улицата. Няма данни за подпочвени води, а и реално като не вали влагата понамалява.

Проект не е правен. То човек не може да намери някой да му свърши работата на някаква приемлива цена, а камо ли фирма с проектант, защото пък по-големите фирми гледат съответно големи обекти и ти казват, че с такива дреболии не се занимават, а само с цялостни изпълнения (т.е. от изкопа до завършен строеж). Съветвал съм се с познат строителен инженер, колко дълбоко трябва да се изкопае и т.н. На изпълнителите няколко пъти им обясних, как трябва да се получи (накъде да са наклоните и т.н.).

Основите на къщата са каменни. Понеже са неравни, ги измазаха с вароциментова хастарна мазилка (уж трябваше всичко да се запълни и да стане горе-долу равно, но и това претупаха, както и да е). Върху нея направиха 2-3 ръце течна хидроизолация Изомраз 2К (без армираща мрежа или полиестерен воал). Лично питах в Изомакс, дали в случая може без армировката, защото като не е равна основата остават джобове и може да се разлепи хидроизолацията. За мен при хидроизолацията има пропуски, места където не е положена както трябва (имам снимки). Върху нея е залепен фибран 5 см и върху него е хваната дренажната мембрана с гвоздеи. Гвоздей във фибрана държи много, затова след като единия ден я поставиха, на следващия ден от вятъра се беше свлякла. Мисълта ми беше, че където има малки кръпки на дренажната мембрана със застъп 1-2 см (даже пъпките не се припокриват), то на тези места тя няма този ефект на бързото оттичане на водата, а тя се просмуква през снадките, през фугите на фибрана и отива към основите.

Ревизионни шахти няма, нито на дренажа, нито на ПВЦ тръбите. Така ни убедиха, и другите, които идваха за оглед и според тях нямало нужда. При ПВЦ-тръбите наистина няма нужда, защото имаме общо 6 вертикални извода, през които може да се промие. Те ако са си с правилния наклон от 3 градуса, водата въобще няма да се задържа и ще си се оттича. От покрива няма какво толкова да изпада през водостока и да я запуши тази тръба (няма дървета над покрива).

Относно уплътненията на тръбите... Сигурен съм, че 10-тината уплътнения (изхвърлени на 2 места в двора) са от ПВЦ тръбите и са ги махнали, за да им е по-лесно. Оранжевото дебелостенно ПВЦ ф110 дори със смазка се вкарва трудно с уплътненията. Вертикалните тръби, оставени за водостоците, се клатят. Това за мен е достатъчно доказателство, че снадката е хлабава, т.е. го няма уплътнението.

Как мога да тествам дренажната система? Мога в крайните два ъгъла, там дренажната тръба е на около 50-60 см, да изкопая по една дупка, докато стигна дренажната тръба, да излея едни 20-30 л вода и видя дали ще потече в шахтата? Само че там вече не мога да измеря, колко вода ще изтече.
kozl - майстор
чет мар 28, 2024 4:11 pmJimmie написа:
Как мога да тествам дренажната система? Мога в крайните два ъгъла, там дренажната тръба е на около 50-60 см, да изкопая по една дупка, докато стигна дренажната тръба, да излея едни 20-30 л вода и видя дали ще потече в шахтата? Само че там вече не мога да измеря, колко вода ще изтече.
Не така. [-X
На практика дренажа е отворена тръба. Около тръбата има пропусклив материал и така изсипаната вода ще попива в този материал и може нищо да не изтече при заустването.
То за тва са ревизионите шахти. През тях да може да се гледа дали има течение особено при дъжд.

Какво е предназначението на дренажа?
Jimmie написа:
Дренаж се налагаше заради страшната влага в мазето.
Прескочили сте проучването за нивото на подпочвените води. Вероятно нивото е дълбоко и влагата в мазето да се покачва при валежи от проникването на повърхностна вода особенно в земния насип около основите на сградата. Примерно като от тази вода от улуците на покрива, които са се изливали на повърхността.
Може би е било по-подходящо да ползвате битумна мембрана за хидроизолация по вертикалните стени на основите, като мембраната се постеле и под дренажа и се завие нагоре. Така ще има повече сигурност за предпазване на стените и дъното в основите от проникване на вода към мазето.
Щом терена е наклонен подпочвените води се пресичат с дренаж напречно на наклона. Ако този дренаж се запълни с трошен камък той ще отведе и повърхностните води по ската.
Jimmie - помощник
Ще се пие доста студена вода (макар и да предпочитам бира). Направих тест на дренажа и се оказа, че той въобще не работи! Малко преди средата на трасето изкопах една дупка, докато стигна до дренажната тръба и пуснах вода в нея (първо 2 кофи по 20 л, после направо с маркуча за 10-тина минути) - в събирателната шахта от двете дренажни тръби нямаше и капка. Реално би трябвало веднага да потече в шахтата. Този индивид е взел някакви пари за едно голямо нищо, даже съм на мнение, че нещата сега са по-зле отколкото преди.

Въпростният "майстор" взе едни пари за едното голямо нищо (колкото да направи двора лунен пейзаж). Сега или не си вдига телефона или ако го вдигне "Да се чуем по-късно" и никакъв не се обажда.

На дренажната тръба може да се направи видеозаснемане, имало и камери, които измервали и наклона на тръбата. Може би следващите стъпки - видеозаснемане като доказателство и после адвокат срещу този некадърник? А междувременно да търся друг качествен изпълнител, което ако не е препоръчан, как да знам, дали е качествен?
шоп - майстор
вт юни 11, 2024 10:00 amJimmie написа:
На дренажната тръба може да се направи видеозаснемане, имало и камери, които измервали и наклона на тръбата. Може би следващите стъпки - видеозаснемане като доказателство и после адвокат срещу този некадърник? А междувременно да търся друг качествен изпълнител, което ако не е препоръчан, как да знам, дали е качествен?
Ти си си решил да дадеш още една торба пари по адвокати, съдилища и експертизи.

Видеото не е доказателство, пък като преправиш дренажа иди доказвай какво е било:-)
Накрая и да спечелиш делото ще дадеш още една торба пари на ЧСИ, който ще търси една фирма с 2 лева капитал и без активи.
Ти си знаеш най-добре де.
kozl - майстор
вт юни 11, 2024 10:00 amJimmie написа:
Ще се пие доста студена вода (макар и да предпочитам бира). Направих тест на дренажа и се оказа, че той въобще не работи! Малко преди средата на трасето изкопах една дупка, докато стигна до дренажната тръба и пуснах вода в нея (първо 2 кофи по 20 л, после направо с маркуча за 10-тина минути) - в събирателната шахта от двете дренажни тръби нямаше и капка. Реално би трябвало веднага да потече в шахтата. Този индивид е взел някакви пари за едно голямо нищо, даже съм на мнение, че нещата сега са по-зле отколкото преди.

Въпростният "майстор" взе едни пари за едното голямо нищо (колкото да направи двора лунен пейзаж). Сега или не си вдига телефона или ако го вдигне "Да се чуем по-късно" и никакъв не се обажда.

На дренажната тръба може да се направи видеозаснемане, имало и камери, които измервали и наклона на тръбата. Може би следващите стъпки - видеозаснемане като доказателство и после адвокат срещу този некадърник? А междувременно да търся друг качествен изпълнител, което ако не е препоръчан, как да знам, дали е качествен?
Е в те това си в грешка.
Реално дренажната тръба е надупчена и работи и в двете посоки - влиза/излиза през нея. Това де си налял е напоило почвата около дренажа.
Дренажната тръба дори и без наклон може да отвежда вода и да понижава нивото според конкретната денивелация на тръбата.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за некачествено изпълнен ремонт (дренаж)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: