• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
Да допълня ( без позволение , извиня'ам сА :) ) малко мнението на @DMN !

Схемата с ценера и ОУ може да си работи с ценерови диоди с доста широк диапазон от напрежение и това 5,1 V не е "меродавно" ! В най-добрия случай ( Боговете изчакват да го предложат :lol: ) е 5,6 волта . Ценеровите диоди с това напрежение имат почти нулев температурен коефициент ( сиреч , не ги бърка изобщо околната температура ) . Но и ценер на 6,2 V ще ти свърши работа . Него може да го вземеш от първото непотребно зарядно за телефони , което ти попадне .

:? Иначе схемата си е "шит" ( от американски английски ) , но и АЗ я използвам в момента , като няма по-добра . Простичко казано настава една "дискотека" като се достигне прага от 10,5 V . Започват едни къси импулси на изключване . После прерастват в по-продължителни . Не е работа . За осветление се търпи до като си смениш акумулатора с друг . Но за газов котел ( аз така разбрах ) си мисля , че ще са крайно нежелателни такива ексцесии със захранващото напрежение . Най-добре като се прекъсне и после да не се възстановява захранването !

:partyman: :partyman: :partyman:
kozl - майстор
пет ное 22, 2019 3:03 pmDMN написа:
За стил "Направи сам" платката си е съвсем приемлива, ако няма грешки по нея. Има къде-къде по-лоши визуално изпълнения, но работещи десетки години :) .
чет ное 21, 2019 6:26 pmsokolov.91 написа:
Ето тази схема за защита от преразряд на акумулатора намерих, обаче нямам 5.1V ценер, за да я пробвам.

http://www.circuitdiagram.org/low-batte ... nnect.html
Тази схема според мен има един недостатък, а именно хистерезиса на изкл/вкл. Той като гледам ще се определя от механиката на релето. Освен ако не промениш схемата и направиш така, че когато се изключи релето да не се включи отново при покачването на напрежението на акумулатора, което съвсем естествено ще се получи при изключването на товара, което е в пряка зависимост от капацитета на акумулатора и мощността на консуматора.
:partyman:
Аз се интересувам от такава схема, но като отпадне основния товар, акумулатора продължава да захранва схемата па не видях колко и е консумацията при невключено ел.магнитно реле.
tzetz009 Ако схемата се захранва от изхода за товара нема ли акумулатора да се изключи еднократно без да се зацикля процеса?
За пуск ще требе или ръчно с пусков бутон или некаква автоматика като се зареди акумулатора с пусков импулс :?
tzetz009 - специалист
съб ное 23, 2019 8:22 amkozl написа:
......
tzetz009 Ако схемата се захранва от изхода за товара нема ли акумулатора да се изключи еднократно без да се зацикля процеса?
За пуск ще требе или ръчно с пусков бутон или некаква автоматика като се зареди акумулатора с пусков импулс :?
Цикли си схемата , но никой никъде не съм прочел да се напъва да го доуточни . Ако се използва реле с повече от един "NO" контакт тогава става много лесно . Между релето и транзистора се "залага" единия контакт като помощен за самозадръжка и паралелно на него пусков бутон .

:partyman: :partyman: :partyman:
sokolov.91 - майстор
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2547230909
Ето това си поръчах, за да не се занимавам с глупости.
sokolov.91 - майстор
съб ное 23, 2019 11:08 amnikolov333 написа:
viewtopic.php?f=41&t=53294
... късно.
sokolov.91 - майстор
Това ще го пробвам от интерес

Изображение

Само не знам от къде да намеря 9.1V ценер.
muhala - майстор
нед ное 24, 2019 10:00 pmsokolov.91 написа:
Това ще го пробвам от интерес

Изображение

https://store.comet.bg/Catalogue/Product/4099/
Може да поръчваш от тук онлайн. Ако не живееш в София, може да ти ги доставят с Еконт.
hidrazin - майстор
От любимия ти магазин за евтини и некачествени китайски боклуци - ЦЪК.
muhala - майстор
нед ное 24, 2019 10:13 pmhidrazin написа:
От любимия ти магазин за евтини и некачествени китайски боклуци - ЦЪК.
Аз от тук и резистори не си купувам. Помня обаче като отвориха магазина пред ТУ-София преди около 15 години беше някъде. Аз студент, ще правя усилвателче с 6н5п или някой подобен. Тъкмо бяха отворили магазина и двама мъже подреждаха... суматоха и аз: дай ми един резистор..., дай ми един кондензатор... половин час.... Накрая тоя ми вика : 21 стотинки... аз ровя.... тоя се изнерви и ми хвърли елементите и не ми взе парите.

Още един случай малко като заека и тортата с моркови... Тъкмо се бяха появили сините светодиоди... Марин Христов на една лекция ни показва фенерче със син светодиод, всички в залата УАУ....
Отива аз до Елимекса - тогава Пасат електроникс... Имате ли сини светодиоди. Не. След седмица пак така. Нямат. след още седмица пак нямат. След около половин година...голям мерак... най-накрая докарали... колко струват ? 2 и нещо.... аре чао.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18

Тема "Направи си сам ЮПС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: