Да допълня ( без позволение , извиня'ам сА
) малко мнението на @DMN !
Схемата с ценера и ОУ може да си работи с ценерови диоди с доста широк диапазон от напрежение и това 5,1 V не е "меродавно" ! В най-добрия случай ( Боговете изчакват да го предложат
) е 5,6 волта . Ценеровите диоди с това напрежение имат почти нулев температурен коефициент ( сиреч , не ги бърка изобщо околната температура ) . Но и ценер на 6,2 V ще ти свърши работа . Него може да го вземеш от първото непотребно зарядно за телефони , което ти попадне .
Иначе схемата си е "шит" ( от американски английски ) , но и АЗ я използвам в момента , като няма по-добра . Простичко казано настава една "дискотека" като се достигне прага от 10,5 V . Започват едни къси импулси на изключване . После прерастват в по-продължителни . Не е работа . За осветление се търпи до като си смениш акумулатора с друг . Но за газов котел ( аз така разбрах ) си мисля , че ще са крайно нежелателни такива ексцесии със захранващото напрежение . Най-добре като се прекъсне и после да не се възстановява захранването !

Схемата с ценера и ОУ може да си работи с ценерови диоди с доста широк диапазон от напрежение и това 5,1 V не е "меродавно" ! В най-добрия случай ( Боговете изчакват да го предложат