• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
При мен се забавя поне за ден, след като нещо ми осуети плановете.
Наскоро ми направи впечатление, че при зададена 22 градуса, Хоумматика си я коригира на 20. Така цяло лято, като парното си е спряно естествено, а температурата по висока, още по естествено. Понякога само в една контролирана стая, понякога и в двете, както тази вечер.
Демек, нагласям на 22, а след седмица, две или няколко, забелязвам, че зададената е 20.
Морфине, имаш ли идея що е така?
morfei1 - специалист
Аз цяло лято ги държах на 22C. Не са мърдали никога нагоре/надолу.

При мен главите са заключени, че детето си играе с тях. Управляват се само то термостата или приложението. Колелцето на главата е чувствително, може без да искаш да си го мръднал ако не са заключени.

Друг вариант е да си минал на auto, тоест дневен/седмичен график.

Утре сутрин HmIP ще правят профилактика на облака, така, че временно може да нямаш достъп. Дано добавят нови опции, както последният път.
Беше на график. Прехвърлих си на ръчно.
morfei1 - специалист
Тъй, "зимата" лека полека взе да идва, реших да я изпреваря за да се подготвя и да продължа започнатото. Като разширя с още 3 термо глави на HmIP.

Прикачен файл:
HmiP.jpg HmIP

За да не звучи като самохвалство, ще споделя, каква ми беше идеята, какво направих и какво се получи в крайна сметка от първоначалните ми впечатления.

Тъй като антрето и кухнята са ми между хола, кухнята със свод, а антрето с врата, която почти винаги е отворена към хола. Реших да вържа и двето глави към термостата в хола, за да може да държи температурата и в трите помещения еднакво и да работят по график, когато трябва. Съответно котела да се товари стабилно, когато трябва, и да почива стабилно, когато температурата в помещенията е достигната.

Хаотичното отваряне-затваряне на 12глави, която когато и "кефне" не е работа особено в по топло време, когато котела успява да изключи по-температура, но някоя или няколко глави решат да отворят, стоят притворени и го охлаждат принудително и бързо.

Оставям настрана, че обикновените термо глави са толкова мудни и флегматични, даже си мисля че почти никога не могат да затворя напълно освен ако не я врътна на степен на която след няколко часа (докато ме няма или спя) ще ми стане дискомфортно студено.

Температурата в новите три помещения беше винаги различна, 0.5-1C, не успях да я регулирам дори с обикновени ел. глави. Offset-и, градуси..... графика беше някакъв компромисен добър вариант, но не бях доволен. Главите закачени на термостата сега навсякъде е 24C, при зададена 23.5C. Измервам температурата във всяко помещение с няколко датчика.

С два безжични. Първо термостата на HmIP, който управлява главите и друг разположен на друго място в стаята Aqara Temp Sensor за мониторинг и съпоставка. Имам също и термометър DC102 за още по точна съпоставка. Температурата навсякъде е еднаква в момента.

Трито глави си работят както си преценят, а не едновременно в смисъл:

Помещенията достигат 24C и всички глави затварят напълно по различно време. Минава време може би часове и температурата започва да пада - примерно на 23,7C. Не отварят и трите заедно примерно с 3% отворен вентил. А там където има нужда и с колкото има нужда, понеже на главата също има температурен датчик, който когато вентила е затворен и радиатора е студен си отчита стайната температура на място при главата, което се явява още един датчик за следене на температурата в стаята или общо стават 4-ри. :-D . Разбира се при работа на радиатора, температурата при главата е по-висока от останалите датчици с няколко градуса понеже отдава топлина, но водещ е стайния термостат за стайната температура, така, че не е от особено значение докато радиаторите греят.

Третата е в банята и понеже не е със стаен термостат, който да я управлява прецизно. При настройка 24C на главата си ходи спокойно до 25.5C. Измерено с 1бр. DC102 и 1бр. Aqara. В случая не е важно, понеже е баня и там прецизност не се гони, а да е топло в определено време. Трябва да се има предвид, ако се гони някаква точна температура. Заигравка с offset-а на главата. На сходен принцип работят и обикновените ми ел. глави на Herz, с тази разлика, че главата на HmIP работи с отваряне на вентила през 1%, докато Herz-овете работят през 5%, което води до по-добра прецизност дори без стаен термостат в полза на HmIP главата.

Нещо което исках да го мога, но не може да се управлява по този начин е:
Примерно групата главите са вързани към 1 стаен термостат и поддържат 24C в стаите. Управлявам си ги от термостата и всичко е страхотно. Обаче, в един момент решавам че радиатора в хола искам да го направя на 22C, а другите да останат на градуса в момента. Отивам и връткам врътката не на термостата, а на главата на радиатора в хола, само, че се променя температурата на всички глави и термостат. Нямате индивидуален контрол на всяка глава по що се отнася да задаване на температура в случай, че междувременно искате различна темперстура за някой от радиаторите.
Последна промяна от morfei1 на нед ное 10, 2019 11:35 pm, променено общо 3 пъти.
nikolov333 - майстор
Това са някакви "мастър"логики заложени от производителите, които си вървят с марковите продукти.. При направи си сам система би могло да се постигне максимално прецизно управление, но надали ще ти остане свободно време да я реализираш и да работи стабилно като купешките.. :|
morfei1 - специалист
Новите играчки пристигнаха.

Прикачен файл:
HmIP.jpg HmIP

Прикачен файл:
Hmip Switch Actuator for heating systems – 2 channels.jpg
HmIP - Dry Contact
Hmip Switch Actuator for heating systems – 2 channels.jpg (43.8 KиБ) Видяна 1213 пъти

Първото е двуканален контролер, който ще управлява пелетната горелка за отдалечено включване и изключване през входа на котела за стаен термостат. Като е подвързан по схемата, на принципа "сух контакт" (dry contact). По точи начин реленцето не подава напрежение към входа за стаен термостат, а само затваря/отваря веригата. По принцип, така подвързано, релето е NO (нормално отворено). Контролера, може да управлява бойлери, вентилатори, увлажнители, помпи и каквото се сетите още, стига да е правилн подвързан. На първи канал може да управлява уреди до 16A (3680W), на втори канал може да управлява уреди до 1150W.

Подвързан по начина по който искам, може да се конфигурира NO, NC и в съчетание с термо глави и термостати на HmIP може да пали/гаси горелката по график или ръчно, при определена температура от глава, термостат или съчетание от температурите на повече от една глава или един термостат. Контролера разполага с памет, така че зададе ли се график, дори и да прекъсне връзката с облака временно или локалния ви доставчик, той продължава да си спазва графика и да комуникира с останалите устройства чрез локалната мрежа на HmIP, която е независима стига да има ток, понеже контролера се захранва чрез 220V, а не както останалите устройства, чрез батерия. Евентуално може да включва/изключва помпата при определени условия, температури и т.н.т. вариантите са много, според зависи от нуждите на потребителя.

Второто е датчик за вода, общо взето е ясно няма какво да се обяснява.... да не дава господ да му ползвам възможностите.

Контролера ще го подвържа, но не бързам много, за да не станат сакатлъци, понеже котела вече работи 24/7 и реално нямам нужда от on/off в момента. Искам да си изчистя всички неща в главата, понеже от ток не разбирам. Искам да му намеря хубава прахо и влаго защитна кутия, понеже ще стои в котелното. Имам време до пролетта да го монтирам така, че ще пиша допълнително, когато всичко заработи и имам време за експерименти :)

Консултирал съм се с няколко човека, които разбират повече от мен от ток и котли, и смятат, че това е начина за вързване. Ако смятате, че бъркам някъде, моля споделете за да избегна проблеми.
morfei1 - специалист
Трифка, гледай какво става след последният update от днес - лудница :prayer:

Прикачен файл:
PSX_20191126_181635.jpg HmIP Update
morfei1 - специалист
Днес пристигна и последния датчик от Германия, който за съжаление не се предлага в БГ. Той ще контролира температура и влажността в банята. Накратко, същото като стайният термостат на HmIP, но без дисплей и възможност за ръчен контрол на температурата в помещението. Само следи и контролира температурата на термо главата и влажността в помещението. Уведомява ако влажността не е в зададените граници, за да бъде проветрено.

Прикачен файл:
HmIP-STH.jpg
HmIP-STH.jpg (110.88 KиБ) Видяна 1167 пъти
вт ное 26, 2019 6:18 pmmorfei1 написа:
Трифка, гледай какво става след последният update от днес - лудница :prayer:
В началото малко съжалявах, че натиснах "копчето", ма са свиква де. Готин е хъпдейта.
Можех да опитам първо на стария телефон, че да вида за ко иде реч. За напред ша знам.
Няма ли вече да накичваш играчките или чакаш Коледа?!!
Аз си накупих, едни други и за друго, играчки, та хометоплото ше почака Коледната елха.
morfei1 - специалист
Датчика тази вечер още, а контролера искам да имам свободно време, за да си подготвя добре нещата и да обмисля добре къде точно да бъде монтиран, а и да разгледам за подходяща кутия в която да бъде монтиран, хем да е защитен, хем да имам лесен достъп до него. Датчика за вода и него ще го монтирам през почивните дни.

Новото приложение е доста пипнато, единственото което не ми харесва, е че не можеш да направиш преглед на всички стаи едновременно, така както беше старото, но за сметка на това задаването на температурата с + и - e много по-удобно, поне за мен спрямо слайдера, който също може да се ползва.

По принцип контрола с + и - трябва да се добави ръчно за всяка стая по отделно, ако ти харесва и го предпочиташ. По точи начин, без да влизаш в "стаята" на приложението можеш да контролираш температурата, което е голям + поне за мен.
Последна промяна от morfei1 на пет ное 29, 2019 9:50 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 29

Тема "Всичко за управление на отопление със системи Homematic IP и MAX!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: