• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sokolov.91 - майстор
пон ное 25, 2019 7:30 pmС 2 леви написа:
Ето то аналог на ценеров диод, слагай BC546/547 или други подобни, каквото имаш под ръка.
cifullsizeca.png
Да, то стана отделна платка да замести един диод... Пък и аз ги нямам всички елементи.
DMN - майстор
sokolov.91 написа:
Пробвах схемата преди малко, но както казах нямам 9.1V ценер, за това на негово място сложих някакъв (няма никакви надписи по него) от зарядно за телефон.
Ами този ценер дето си го сложил и не знаеш за какво напрежение е, подай му 12V през резистор 1 килоом да речем и му измери напрежението на крачетата. Предполагам знаеш, че ценера се свързва "обратно". По този начин може да се ориентираш за какво напрежение е.
sokolov.91 написа:
Схемата работи перфектно
Според мен не работи въобще перфектно.
На 1.06 мин. от клипа се чува едно църкане на релето при включване, което явно е праговото напрежение на включване, ако се задържи това прагово напрежение по-дълго, това си е една нестабилна работа, аз не бих разчитал на подобна схема.
:partyman:
sokolov.91 - майстор
пон ное 25, 2019 8:55 pmDMN написа:
sokolov.91 написа:
sokolov.91 написа:
Според мен не работи въобще перфектно.
На 1.06 мин. от клипа се чува едно църкане на релето при включване, което явно е праговото напрежение на включване, ако се задържи това прагово напрежение по-дълго, това си е една нестабилна работа, аз не бих разчитал на подобна схема.
Е прижужава, защото е около Прага на превключване, и защото крушата е 24волта 21вата, а понижаващия модул съм го ограничи до 2ампера. Демек захранването леко прикляка. То се и вижда как без консумация докато релето включи уреда показва над 16 волта и като светне крушата пада на 15 волта. На нормален акумулатор няма да прижужава релето.
DMN - майстор
sokolov.91 написа:
Е прижужава, защото е около Прага на превключване, и защото крушата е 24волта 21вата, а понижаващия модул съм го ограничи до 2ампера. Демек захранването леко прикляка.
Ок, разбрах те.
sokolov.91 написа:
На нормален акумулатор няма да прижужава релето
Според мен това въобще не е сигурно и не знам какво разбираш под нормален акумулатор.
Абсолютно същото може да се получи и с акумулатора - зависи с какъв капацитет ще е(и от здравословното му състояние), зависи и какъв ще е консуматора.
Като се включи консуматора спад на напрежението на акумулатора също ще имаш според зависи от по-горното ми изречение.
Както ти писах и за предната схема - всичко остава в "ръцете" на механиката и работното напрежение на релето.
sokolov.91 - майстор
пон ное 25, 2019 9:24 pmDMN написа:
sokolov.91 написа:
Е прижужава, защото е около Прага на превключване, и защото крушата е 24волта 21вата, а понижаващия модул съм го ограничи до 2ампера. Демек захранването леко прикляка.
Ок, разбрах те.
sokolov.91 написа:
На нормален акумулатор няма да прижужава релето
Според мен това въобще не е сигурно и не знам какво разбираш под нормален акумулатор.
Абсолютно същото може да се получи и с акумулатора - зависи с какъв капацитет ще е(и от здравословното му състояние), зависи и какъв ще е консуматора.
Като се включи консуматора спад на напрежението на акумулатора също ще имаш според зависи от по-горното ми изречение.
Както ти писах и за предната схема - всичко остава в "ръцете" на механиката и работното напрежение на релето.
И ти си прав.
Не знам със солид стейд релета как ли ще е. Ама първо да вкарам схемата в норми, пък тогава ще пробвам.
petromaniq66 - специалист
Тези работи се правят с компаратори със хистерезис...другото е афиф работа.
sokolov.91 - майстор
Намерих 8.2V ценер от платката на един стар телевизор. С него най-много се доближавам до истината. Сега реже на около 10.5 волта, но възстановява на около 14.8 валта.
И между другото махнах крушата, с която тествах схемата и сложих едно парче лед лента за консуматор. Сега релето не прижужава грам когато сработва.
muhala - майстор
Действай по UPS-а, защитата накрая.
sokolov.91 - майстор
вт ное 26, 2019 2:44 pmmuhala написа:
Действай по UPS-а, защитата накрая.
ЮПСа е в застой, защото чакам EGS002 модула да пристигне от Китай. Имам известни притеснения обаче.
На клипа ясно се вижда като го дадеш на пауза, че автора е сложил на гейтовете на мосфетите резистори по 4,7 ома, а на сорсовете 10к ома. На снимката от архива обаче е написал 10 ома на сорсовете и 10к ома на гейтовете. :?
Отделно мернах в интернет няколко схеми с модула EGS002 у на всички е дадено 4,7 ома на гейтовете и 10к ома на сорсовете. Дори и паралелно на 4.7 ома резисторите има диоди 1n4148, a в схемата на автора няма...

Изображение

Изображение
sokolov.91 - майстор
Защитата за акумулатора от преразряд заспа.

Реших да сменя транзистора BC547 с друг, в дрг корпус (TO-126) и да сложа радиатор, че тоя малко грееше - и о чудо!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 18

Тема "Направи си сам ЮПС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: