Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет ное 28, 2019 5:29 pmiliana написа:
Лелееее, камина да ни бях!
Креозот- сурови дърва, душене на камината, поради което дървата не горят, а тлеят. Така изгарянето не е пълно, което означава, че в димът има неизгорели частици, които пък полепват по хладните повърхности и в едно с конденза, правят мизериите, заради които пишем и ходим на шопинг.

Как и защо я заградихте с Кнауф?
Ако може снимка!
preslav - майстор
Нямам камина, нито някакъв отоплителен уред на твърдо гориво, но си позволявам да се включа в темата защото... защото, ами защото имам навика да чета и ровя https://prity.com.ua/images/editor/file ... stvane.pdf - много разумни ми се струват аргументите за образуването на креозота, разумно е и да се върне лентата назад и да се види какво се е променило след "обличането" на камината. Според мен е много важно да се отстранят причините за натрупване на креозот, а след това да се мисли как да се отстрани вече натрупания.
Няколко неща ми направиха впечатление в статията - 120 градуса минимум на изхода (много хора се опитват да уловят и последното топло излитащо през комина с измислени топлообменници), по-висока температура на включване на циркулационната помпа, осигуряване на достатъчно въздух за горенето на дървата (често срещана грешка да се регулира горенето с притваряне на комина, а не с достъпа на въздух до горивната камера), мокри дърва (нямам коментар, но е редно да се горят дърва престоели минимум година) - първо трябва да се отстранят причините за трупане на креозот, после трябва да се мисли за безопасното му отстраняване. Мисля, че старите вестници са едно добро решение, но никой не знае какво би последвало ако креозотът реши да гори от самосебе си. Също така мисля, че химиите в случая не помагат - логиката е проста, нещо натрупвано с дни, няма как да се отстрани за минути, освен с "бум" - скоростта на димните газове е такава, че те няма как да "отмият" предишните насагвания, нещата са същите (или подобни) като в канала с прекалено голям наклон.
Предложение: опитайте се тази година да контролирате температурата на изходящите газове (купете си термометър), не затваряйте изхода на комина, а притваряйте постъпващия въздух, слагайте често, но малки дърва, оставте помпата да включва на повече градуси, изключете автоматиката и карайте ръчно ON/OFF системата, не ползвайте неизвестни химии, няма нищо по-добро от естествените процеси на горене!
Успех!
iliana - специалист
Заградихме камината, защото изначално си беше за вграждане
Ето снимки
download/file.php?id=73546&mode=view
download/file.php?id=73870&mode=view
След година две мисля да минавам на газ, та затова не ми се влагат пари
Купих препаратите вече, не вярвам да се подпали, по скоро да не действат
Пише че се използват, точно за да се предотвратят пожари в комина
Благодаря за съветите
Вече вдигнах помпата да включва на 55 гр
Нямам клапа към комина, само под вратичката за въздух
Този термометър как да го хвана на иноксова тръба
чет ное 28, 2019 6:59 pmiliana написа:
Охоооо, мокра каминка. Не можах да видя колко са радиаторите, но вероятно апартамента е топъл, а радиаторите идват големки, та се налага да се кара на икономично горене, инак не се диша.
Има термометри за фурна, като шиш са. Пробива се кюнеца и се набучва термометъра. Нещо такова
https://www.emag.bg/termometyr-za-meso- ... DFDPN2BBM/
Има и по десетина лева.

За газта ще са по удачни. Хубаво е да почетете предварително. Има една закачена тема отгоре.
iliana - специалист
Какво значи мокра
Има 4 радиатора, единиятот тях в стаята с камината е изключен, плюс лира и бойлер
Това като пробие тръбата, няма ли да пуши
Последна промяна от iliana на чет ное 28, 2019 7:47 pm, променено общо 1 път.
чет ное 28, 2019 7:42 pmiliana написа:
Обратното на "суха", демек с радиатори.

Тема "Препарат за почистване на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: