• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iliya_i - майстор
Опитай да стегнеш тук с гаечен ключ

Прикачен файл

ШИБЪРЕН.gif
ШИБЪРЕН.gif (19.71 KиБ) Видяна 1949 пъти
plamen6703 - майстор
чет дек 05, 2019 9:28 pmkpetrovibox написа:
А по въпроса за чугунената джаджа, без да разбирам обърнах внимание на съвета за бензинова горелка. Какво се цели? С нагряване на чугуна да стане поддатлив на демонтиране? Нещо повече да ми кажете, ако може?
Бензинова горелка поне аз от много години не ползвам, газова горелка /пърлачка/ имах предвид, с нея опитай да нагряваш и целта е с водопроводен ключ да успееш отвиеш съединението. Тия на снимката са със съсредоточен пламък и са удобни за такива цели. :partyman:
Прикачен файл:
gorelka.jpg
gorelka.jpg (4.58 KиБ) Видяна 1945 пъти
kozl - майстор
чет дек 05, 2019 10:11 pmiliya_i написа:
Опитай да стегнеш тук с гаечен ключ

Изображение
Тази снимка е от по-нов модел кран на който гайката е с вътрешна резба, а на този с черната врътка предполагам гайката е с външна резба и изглежда като болт с отвор по осовата линия. През този отвор минава стъблото на крана:

Прикачен файл:
кеклов механизъм за СК.jpg
кеклов механизъм за СК.jpg (48.46 KиБ) Видяна 1928 пъти

Може и да стане само със стягане, а може да се наложи да се махне гайката и да сенавие уплътнение н(кълчища, тефлонова лента).
Обаче ако този кран му трябва за да спира и пуска ще трябва да го смени. Иначе може да извади целия механизъм и да го затапи, но ще трябва да импровизира за тапа на мястото на механизма. Па като чета колко е запознат с ВиК-то и мъка :x
kozl - майстор
чет дек 05, 2019 9:28 pmkpetrovibox написа:
Черния кран е избил на много места. По неясни прични вчера беше спрял да капе, пипнах го и пак започна, тъй или иначе него първо да сменя.
Така както пишеш е избил около стъблото. Пипнал си врътката и е протекъл. Тоя кран е мноо дърт. Изобщо как работи? Спира ли водата или само я намаля?
Крана с червената врътка може да е заседнал и врътката е превъртяла. Препоръчвам подмяна - по-лесно ще стане от другия.
И на двата крана има надпис с цолажа.

И понеже си омотал крана с черната врътка та не мога да позная шибърен ли е или е кеклов, то ако е кеклов има и стрелка за посока на монтаж. И махни лепенките ли са, парцали ли са и мери само дължината на корпуса на крана. Кранове сега бол и с допълнителни части дълината ще се постигне.
Обаче като почнеш ремонта може да се наложат и още подмени на фасонни части.
Не мога да гадая по снимка със скрити факти, но предполагам, че по дебелата поцинкована тръба е 3/4", а по-тънката 1/2".
iliya_i - майстор
пет дек 06, 2019 6:33 amkozl написа:
Тази снимка е от по-нов модел кран на който гайката е с вътрешна резба, а на този с черната врътка предполагам гайката е с външна резба и изглежда като болт с отвор по осовата линия. През този отвор минава стъблото на крана:
Напротив, старите бяха с вътрешна резба, а по-новите - като твоя. Преди около 40 години обърнаха резбата. Тоя на снимката е от по-старите.

(между другото съм дал снимка на шибърен кран, а този на питащия прилича на кеклов, но не намерих друга снимка с подобна салникова гайка като на старите)
lov - майстор
И аз да попитам тази тръба дето слиза на долу на къде заминава. По нея ли идва водата или заминава на някъде. И питащия да вземе да снима тръбите и клапаните под бойлера. И като прави снимките да направи първо една в общ план и после да снима детайлно.
За този парцал на крана. С него и без него пак толкова ще си капе. Махни го и снимай за да се ориентират колегите и да ти обяснят какво може да се направи и дали ще е нужна подмяната или може да се закърпи положението. Също снимай и сифона на мивката от вътре.

п.п. Без да се обиждаш но няколко качествени снимки ще помогнат в пъти повече от колкото 10 страници описания от лаик по темата.
chapara - майстор
Трагедия :? Около стеблото на кекловия кран не се слага тефлон и калчища, а лоена набивка. Греенето е с цел изгаряне на ръждата по резбата и с нагряването гайката да се уголеми спрямо стеблото на сифона и в този момент да се развива.Бих казал че рязането с ъглошлайф е най надеждния вариант. Бойлера, ако и той е архаичен по добре да не се ползва докато не го види спецялист, опасно е за живота и здравето. Както каза някой по горе, в духа на форума, обърни се към комшия или приятел, но аз бих казал спецялист. Въпросите ми изглеждат доста по женски, ако греша не се обиждай, но ако съм прав остави духа на форума. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Може ли помощ ? три въпроса за ВиК проблеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: