Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
шоп - майстор
чет дек 05, 2019 6:49 pmben84 написа:
РС е излишна инвестиция според мен.
А според мен РС е необходим и голяма благинка и ще се обоснова.

1 Той пази двигателя. Досега не съм срещал система където да не са ограничени до 20 бр/час стартовете
2 90% от водните помпи са с пласмасово или теехнополимерно работно колело. От опит казвам, че чести старт-стопове разбиват втулката и шпонковия канал. След една година помпата е за боклука.
3 Работата на една система с РС е плавна и мека. Няма хидроудари, няма резки смени топло-студено при наличие на бойлери.
kozl - майстор
ср дек 04, 2019 9:01 amVLADO66 написа:
https://fluida-bg.com/products/automati ... witch-lp3/
Владо тази джаджа дека се монтира.
В ТТ характеристики минимално ниво на изключване 0,05 бара (5 см), минимално на включване 0,4 бара (400 см).
Ако следи налягането в бидоня след като изключи по ниско налягане как ще включи като се напълни бидоня :?
Може би нещо такова, но по-евтино.
Аз лично бих си го направил с рид ампула и магнит и слаботово зхранване към реле.
zz_stefanov - майстор
Тази защита не се ли монтира на помпата на самия хидрофор.
На снимката се вижда, че предложения хидрофор има подобна кутийка.
VLADO66 - майстор
пет дек 06, 2019 7:57 amkozl написа:
В ТТ характеристики минимално ниво на изключване 0,05 бара (5 см), минимално на включване 0,4 бара (400 см).
Ако следи налягането в бидоня след като изключи по ниско налягане как ще включи като се напълни бидоня :?
Аз лично бих си го направил с рид ампула и магнит и слаботово зхранване към реле.
Монтира се пред помпата с тройник.
gogosto - специалист
пет дек 06, 2019 9:10 amVLADO66 написа:
Монтира се пред помпата с тройник.
Защо пред помпата? Аз мисля, че се слага след нея и когато няма налягане (няма вече вода в бидоните и в водопровода) изключва помпата. След което трябва да се отиде до нея и да се натисне червеното копче за да се възстанови т.е. сама няма да тръгне, ако се свърши водата изключва и няма помпа докато не отидеш и цъкнеш копчето. Мен това не ми пречи. Между другото днес ми идва тази защита.
kozl - майстор
Според мен този пресостат не е предназначен за бидони.
Механичният пресостат LP 3 e предназначен за защита на помпа от режим " НА СУХО " при директно захранване на помпата от водопровод за повишаване на налягането.
Като свърши водата в бидона налягането след помпата ще спадне оти помпата ще смукне въздух и ако падне под настройката, помпата ще изключи.
Обаче после как ще включи като нема налягане > 0,4 бара в тръбите след помпата :? Това е минималната настройка 0,4 бара и това са 4 метра височина по тръби, па да не се сещам, че може тръбите да се източат през някоя чушма) :?
Потопяем полавък за бидоня.
Също предлагам пресостат за пералня.
И двата начина нямат общо с потока и следят нивото в бидона.
ben84 - специалист
чет дек 05, 2019 7:10 pmшоп написа:
чет дек 05, 2019 6:49 pmben84 написа:
РС е излишна инвестиция според мен.
А според мен РС е необходим и голяма благинка и ще се обоснова.

1 Той пази двигателя. Досега не съм срещал система където да не са ограничени до 20 бр/час стартовете
2 90% от водните помпи са с пласмасово или теехнополимерно работно колело. От опит казвам, че чести старт-стопове разбиват втулката и шпонковия канал. След една година помпата е за боклука.
3 Работата на една система с РС е плавна и мека. Няма хидроудари, няма резки смени топло-студено при наличие на бойлери.
Неточно съм се изразил. Не отричам РС., но за моя случай не ми се струва необходим.
Опита ми е 35 години на село с помпа и ключ до всяка чешма. Натискаш ключа за лампа и водата тръгва :-D . Никога не съм броил колко пъти се стартира.
Та една китайска помпичка с ал. намотки за 30 лева изкара 5 години и изгора заради влагата в шахтата Отидох и купих същата, която работи трета година вече. РС не знам през колко време се ревизира и пука, но не искам и да знам. Затова го приемам като излишна екстра вкъщи.

Ел. Пресостата гаси при липса на поток, но и той иска рестарт после. Пресостат от перална не може ли да следи бидона?
:partyman:
Честит празник! :partyman:
шоп - майстор
Който го мързи да слиза при хидрофора и да го ресетва ръчно след всяко включване на защитата може да монтира това:
https://vikiwat.com/nivoregulator-za-te ... 20vac.html

Имам го от години и работи безпроблемно. Поплавъка гарантира, че помпата никога няма да остане без вода, а флуид контрола вече си се грижи, който и кран да отвием в къщата да потече вода.
gogosto - специалист
пет дек 06, 2019 5:05 pmшоп написа:
Който го мързи да слиза при хидрофора и да го ресетва ръчно след всяко включване на защитата може да монтира това:
https://vikiwat.com/nivoregulator-za-te ... 20vac.html

Имам го от години и работи безпроблемно. Поплавъка гарантира, че помпата никога няма да остане без вода, а флуид контрола вече си се грижи, който и кран да отвием в къщата да потече вода.
Ако бях видял поплавъка по рано щеше да стои дилемата кое от двете да взема. Е сега защитата от суха работа е при мен и не съжалявам, даже мисля, че няма да има нужда да се натиска червеното бутонче за рестарт, защото когато дойде водата от нейното налягане защитата сама ще включва. Отворих я и разгледах- направена е чудесно, здраво и предполагам, че няма да ми създава проблеми. Сега чакам Емаг да благоволи да ми достави хидрофора и действам. Ще напиша за резултатите.

Тема "Евтин хидрофор с защита от сух ход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: