Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
съб дек 07, 2019 9:50 amzz_stefanov написа:
ср дек 04, 2019 8:39 amzz_stefanov написа:
Не съм запознат с хидрофорите които визираш, но ако няма защита сложи в бодона един поплавък с ключ, който да ти спира хидрофора като падне нивото.
Има и други сензори за ниво за автоматизиране на процеса. Продават се по магазините в които се продават и хидрофорите.
Ще дойдете до моя полавък :)
Не знам ков е твоя, но аз си харесах този.
gogosto - специалист
съб дек 07, 2019 8:08 amkozl написа:
ср дек 04, 2019 11:30 amVLADO66 написа:
Пред или зад крана трябва да имаш още един възвратен клапан да не връща вода във водопровода когато минеш на хидрофор.
Не там, а м-у двата тройника иначе ще претака водата в бидоните от "пусто в празно" :lachtot: - както се казва :wink:

Изображение
Видях я грешката веднага, но чаках да видя кой е най- наблюдателен :) :?
gogosto - специалист
съб дек 07, 2019 4:33 pmkozl написа:
Не съм запознат с хидрофорите които визираш, но ако няма защита сложи в бодона един поплавък с ключ, който да ти спира хидрофора като падне нивото.
Има и други сензори за ниво за автоматизиране на процеса. Продават се по магазините в които се продават и хидрофорите.
Два пъти и половина е по- скъп за по- голям пусков ток е, но пък 19 левовия покрива ампеража на помпата. За какво да купя този на тази висока цена? По голяма надеждност ли има ? Не мисля, че за втора защита е оправдано да инвестирам за 5 месеца ползване.
zz_stefanov - майстор
съб дек 07, 2019 4:33 pmkozl написа:
И таквоз съм пипал, в шадравнче. Добра работа върши.

Ако ще си мерим цените, това е по добро и е за по агресивна среда. https://tashev-galving.com/product/003% ... 0%B5%D0%BD+
След поплавък задължително автоматика, директно мотор не бих сложил.
Поплавъци и сензори бол, може да си избере каквото иска. :)
kozl - майстор
съб дек 07, 2019 6:55 pmgogosto написа:
Два пъти и половина е по- скъп за по- голям пусков ток е, но пък 19 левовия покрива ампеража на помпата. За какво да купя този на тази висока цена? По голяма надеждност ли има ? Не мисля, че за втора защита е оправдано да инвестирам за 5 месеца ползване.
Покажи как ще го монтираш в бидона.
И на схемата ти съдовете не са скачени.
шоп - майстор
съб дек 07, 2019 8:17 pmkozl написа:

И на схемата ти съдовете не са скачени.
+1
То тази схема е неработоспособна.

Помпата трябва да е "потопена"
Не го разбирайте буквално, а че помпата трябва да е на или под нивото на дъната на бидоните. Така се обазвъздушава лесно и работата е безпроблемна.

Ако помпата е над бидоните трябва и смукатели и най-малкият теч ще вкара въздух в системата и край с водата в чешмата.

За да са скачени бидоните си купи месингови нипели за бидони и цистерни с две гумени гарнитури и си направи система от 2-3 или колкото ти душа иска скачени съда.
krasi92 - майстор
https://tashev-galving.com/cat/437109/% ... ku&show=20 С това и малко автоматика би трябвало да стане.
kozl - майстор
съб дек 07, 2019 9:29 pmшоп написа:
Не го разбирайте буквално, а че помпата трябва да е на или под нивото на дъната на бидоните. Така се обазвъздушава лесно и работата е безпроблемна.

Ако помпата е над бидоните трябва и смукатели и най-малкият теч ще вкара въздух в системата и край с водата в чешмата.

За да са скачени бидоните си купи месингови нипели за бидони и цистерни с две гумени гарнитури и си направи система от 2-3 или колкото ти душа иска скачени съда.
+1 за помпата да е под водното ниво
Е все пак хидрофора е предвиден за смукателна височина и би следвало да работи и над съдовете, но и аз бих предпочел помпата да е под водното ниво.
То и за това защитата има пусков праг за помпата в диапазона 0,4-0,75 бара, за да се гарантира, че помпата е под нивото на водата преди пуск.
gogosto и поноже се гласиш да заложиш защитата не там където е по инструкция а нейде по вътрешния водопровод, то при изпразване на бидоните при работа на помпата е възможно да остане налягане > от настроеното и защитата няма да е защита. И ако има възможна причина защитата заложена на водопровода да остане без налягане > от воден стълб 4 метра, примерно сприрал и тока и се източили тръбите от по-ниска точка, а бидоня пълен и опа нема старт. Или требе да чакаш от градския водопровод да доде водата или байпас на контактора на защитата за ръчно стартиране на помпата до напълване на водопровода.
А м-у другото каква е геодезичната височина от обратния клапан м-у двата тройника до най-ниската точка на кранче?
gogosto - специалист
нед дек 08, 2019 8:10 amkozl написа:
съб дек 07, 2019 9:29 pmшоп написа:

+1 за помпата да е под водното ниво
Е все пак хидрофора е предвиден за смукателна височина и би следвало да работи и над съдовете, но и аз бих предпочел помпата да е под водното ниво.
То и за това защитата има пусков праг за помпата в диапазона 0,4-0,75 бара, за да се гарантира, че помпата е под нивото на водата преди пуск.
gogosto и поноже се гласиш да заложиш защитата не там където е по инструкция а нейде по вътрешния водопровод, то при изпразване на бидоните при работа на помпата е възможно да остане налягане > от настроеното и защитата няма да е защита. И ако има възможна причина защитата заложена на водопровода да остане без налягане > от воден стълб 4 метра, примерно сприрал и тока и се източили тръбите от по-ниска точка, а бидоня пълен и опа нема старт. Или требе да чакаш от градския водопровод да доде водата или байпас на контактора на защитата за ръчно стартиране на помпата до напълване на водопровода.
А м-у другото каква е геодезичната височина от обратния клапан м-у двата тройника до най-ниската точка на кранче?
В мазето ще е хидрофора, а всички чешми са на приблизително два метра над хидрофора. Същата система която искам да пусна но по проста- липсва възвратния клапан, а се затваря централния спирателен кран за да не връща водата към централния водопровод. Разликата с моята система е, че помпата е инверторен грънфос от 850лв. Та аз правя пълно копие на работеща система с малко подобрения по мое виждане. И затова мисля, че трябва да работи.
шоп - майстор
нед дек 08, 2019 12:11 pmgogosto написа:

В мазето ще е хидрофора, а всички чешми са на приблизително два метра над хидрофора.
Ти май не разбра за какво говориме.
Идеята е помпата да е ПОД нивото на бидоните.

Така се обезвъздушава лесно и няма нужда от смукатели или възвратни клапи на всмукателните линии.
Мивките могат и 30 метра над помпата да са.

Тема "Евтин хидрофор с защита от сух ход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: