Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
rulom написа:
Консултирай се с друг майстор и му кажи че искаш основните трасета да са 4 mm2, надолу до контактите да е 2,5 mm2, осветление на 1,5, и също така му кажи че искаш всяка стая на отделни кръгове( бушони).Не клекай на майсторите, ти ще живееш в тая къща.
П.П. Ако е достатъчно добър ще може да изтегли в старите тръби нови кабели, ако ли не, търси друг.
Е, тва е истината! :)

Аз очаквах майсторът (как мразя тая дума. :cool: ), да ви е предложил да ви "уреди" с някоя промоция....

Четири квадрата са, грубо казано, за 8 киловата мощност. Поогледай уредите в кухнята, където се дърпа най-много ток и ще видиш, че не надхвърлят 5 киловата. Кухнята обаче трябва да е захранена с 4 мм2 кабел. За стаите стигат и 2,5 мм2.
koneko - напреднал
Това означава,че изобщо не не ни е нужно да купуваме толкова много 4 кв.,добре че не го взехме по рано а обикаляхме напред назад да видим как вървят цените.Е май ще отложим с некой ден закупуването нека видим и друг''еликтричар''-така ли се казва?
Master_Kenobi - V.I.P.
Да, това означава! Пък вие като искате, търсете и друг "електричар" да ви го каже.
Май и тук ще се развие позната схема: Пишем, убеждаваме... Пишем, убеждаваме... И накрая питащият резулира: "Ние, все пак решихме"...
Да се чуди човек що си е губил времето във форума. :(
gtg1977 - специалист
Обвържеш ли се с ВиК изапочват проблемите.Надписване на сметка,мръсна вода, еч по тръбите им.Ако няма да стоиш дълго време там/само от време навреме/,по добре си ползвай кладенеца.Това е мое мнение.А и знаеш ли как се изстудява бира в геран?СТРАХОТНО! :wink: :wink: :wink:
gtg1977 - специалист
Това са пълни глупости-4мм2 за цялата къща.4мм2 се пускат само магистралите.Всички спусъци към контактите са 2.5мм2,а за осветлението1.5мм2.Колкото за токовите кръгове,не съм съгласен,че за всяка стая трябва да е отделен."Майсторите" казват така,защото те вземат на точка/примерно-разклонителна кутия,ключ,контакт-всяко едно е отделна точка/,а и така е по-лесно за изпълнение.Най-хубаво е да го направиш-осветление-отделен кръг;контакти за кухня-отделен кръг;контакти за спалня или друга стая-отделен кръг.И ако ще има бойлер-на отделен кръг само той/това ще го решиш като решиш въпроса с ВиК/.Три предпазителя/ако има бойлер,4/+главен и готово.Но вече "майстора"ще трябва да вземе по-малко пари.И му кажи да ти занули всички контакти,защото някои се правят на изтръпнали.
tassel - специалист
Аз пък на моя етаж имам 12 предпазителя и съм много доволен от това. Винаги имам работещ контакт наблизо, не се налага да спирам осветлението навсякъде и т.н.
gtg1977 - специалист
Да но оскъпява много и няма смисъл от това.Е зависи и какво е жилището,какви уреди ще се ползват и т.н.Но за къща на село и при условие,че няма да се живее там постоянно,няма смисъл да се вкарват много пари.И с малко става,стига да се направи както трябва.Крайния резултат ще е същият.
koneko - напреднал
Здравейте,отдавна не съм ви писала,но имахме много работа.След като споделих с мъж ми как сте ме посъветвали той каза че наистина има резон в това.Измери и купи кабел за стаите които на втория етаж ще са спални 2.5 квадрата кабел,а за кухнята която ще бъде на първия етаж 4 квадрата.Сега е говорил с негов приятел който се занимава от време навреме с ел. инсталации и са решили да го правят двамата.Кажете умесно ли е и дали има опасност от някой гаф.Поздрави и весели празници на всички.
gtg1977 - специалист
Няма никакви проблеми,стигатози негов приятел наистина да разбира от ток.Ако все пак срещнете трудности-ние сме насреща.Успех. :2thumbs:
koneko - напреднал
Уж щяхме да почваме ел. инсталацията,но започнахме друго.Дойдоха от ВиК и ни казаха да изкопаем шахта за водомера след което ще дойдат да прекарат водата.Е добре днес отидохме,изкопахме шахтата,обаче пустият му дъжд...... обърка нещата.Бяхме решили да я издзидаме с тухли отстрани но не успяхме,лоша работа.Е дано се позакрепи временцето.

Прикачен файл

ALIM0513.JPG
ALIM0513.JPG (75.18 KиБ) Видяна 3565 пъти

Прикачен файл

ALIM0514.JPG
ALIM0514.JPG (86.72 KиБ) Видяна 3565 пъти

Прикачен файл

ALIM0515.JPG
ALIM0515.JPG (75.83 KиБ) Видяна 3566 пъти

Прикачен файл

ALIM0516.JPG
ALIM0516.JPG (81.34 KиБ) Видяна 3566 пъти