• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Aаа, хареса ми,че недостатъците,които видях са отсраними и единствено ограничаването обема на образувания лед( до контролиран такъв) го обмислям докато се наслаждавам на Чичо Джак.
Познавам недостатъците на различните варианти на ТП(защото е част от работата ми) и се радвам,че някой е намерил и други решения.
a_stoev - майстор
Ти остави, има един клиент дето има термопомпа, а няма ни сондаж ни серпентина като хората. Навивам го за цистерна с лед.
filmatoplo - майстор
Преди беше вредно да се ползва съд с вода в която да се постави серпентината -че ще се заледи , сега било добре :? . :)
kuuuuuul - майстор
В един от клиповете е обяснено,че замръзването започва от вътре на вън и поради това няма опастност от спукване. :?
a_stoev - майстор
Всъщност като замръзва от стените към центъра леда избутва водата нагоре без да се вдигне налягането. Но какво става с топлобмена?
Не знам, за вас, ама само едни аналогии колко много уиски може да се изпие с тоя лед са ми в главата.
catpat - специалист
Дано не направя реклама, но някой чувал ли е отзиви за фирма Валдино, http://www.termopompa.com/index.php?p=1&menuId=6?
Валери Стоилов ми обяви добра цена за ТП вода-вода;
sean-john - специалист
Да повдигна малко темата,дано някой отговори на въпроса ми който съм задал и в една друга тема,но там никой не иска да си каже мнението :? .

Направих си ТП въздух вода с 10кв Фуджитцу инветор,топля 2 къщи с обща площ около 100м2 с изолация и дограми.Машинката се справя много добре според мен до 5C външна Т харчи около 600 вата/ч,ако е под 5 до около -1C отива на 900-1000вата.Топля се с радиатори и до -1C поддържам водата 36-38C на изходящата и ми е достатъчна ,но след четене тук във форума започна да ме притеснява,че топлия фреон е с Т от едва 37-38C,студения е 1-2C надолу (35-36C),и беше споменато,че има опасност за компресора?Може ли малко яснота?Благодаря!

Ето една снимка от сутринта при външна Т +6C
Прикачен файл:
IMG_20191210_104458.jpg
andy_forresite - майстор
Стана дума за преоразмерения ти ТО, което в комбинация с частичното натоварване от 686,9W, което е около 2 kwh топлинна мощност, води до тези 2 градуса разлика вместо да са 5. Не че на 5 киловата топлинна разликата ще стане 5 градуса... Като НЕспециалист в тази област не мисля че има опасност за компресора точно от тези 2 градуса. Ще чакам с интерес да видя мнение на някой знаещ.
Hursa - майстор
Аз не съм от знаещите.
Но интересно къде са поставени датчиците, защото според мен е твърде малка температурната разлика. Освен, ако няма пред охладител на парите и датчика на вход в кондензатора да е след него.
Но така или иначе опасност за компресора едва ли има - това би трябвало да са температурите в кондензатора (който е след компресора).
(А може и да бъркам - ако в компресора попада сравнително голямо количество течна фаза. Поради това, температурата на входа в кондензатора да е толкова ниска. Тогава вече би било опасно за компресора.)
sean-john - специалист
Датчиците са поставени директно на вход/изход на ТО и измерват точно,в изолация са и плътно контактуващи с метална част,няма предохладител в смисъм директно постъпва в ТО фреона.Има моменти когато си помпи до около 55С - 60С на топлия фреон,но когато си влезе в режим на поддържане е така като на снимката. Под това,че би могло да е проблем за компресора визирам мненията на двама колеги от тази тема viewtopic.php?f=10&t=31838&start=80. Иначе машинката си работи много тихо ,разтоварено и като цяло няма промяна в шума на компресора за 2 месеца работа...но ме притесни дали не е опасно.
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: