Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dimytar11 - помощник
нед дек 08, 2019 11:06 pmmorfei1 написа:
ср дек 04, 2019 11:50 pmDimytar11 написа:
.....
На 0C като ги спрете тия котли за 8часа, как ги стопляте тия стай после много ми е интересно. То вярно, че 21C не е някъв висок градус, който успявам да поддържам в банята на отворен прозорец с една смешна лира, ама стаите са друга бира.

Правил съм си експеримент в малко по-топло време. Гасене в 8 сутринта и палене в 16 часа, ми той до 18:30-19:00 си изяжда (докато се стопли и след това стопли стаите), толкова, колкото ако го оставя да поддържа цял ден. Дали ще харчи по кило на час или ще изхарчи 8кг. за 3 часа няма особено голяма разлика, освен че първият вариант е по комфортен поне за мен. Това говоря при дневна темп 10-15C. Та в моя случай икономията е само въображаема, от мисълта, че котела не работи. Сами, че като заработи си наваксва спестеното.
Никъде не съм казвал, че е спрян за 8 часа, просто от 24 часа е горял 16, но не последователни.
Dimytar11 - помощник
нед дек 08, 2019 4:52 pmandy_forresite написа:
Как точно се извърши измерването на температурата на пушека? С термометър със сонда в дупка в димоотвода, с контактен термометър върху външната част на кюнеца или безконтактен термометър?

Свезар, има отопление, притопляне и лекинко подгряване. Има огромна разлика. Снощи не помня в коя тема беше човек писа как в хола му под 24 градуса не пада без отопление, а жена му иска 28-29. На това жилище котел с 200 градуса на комина да му се сложи, пак няма да има недоволни. На топлоизолираните сгради с нищожни топлозагуби калпавите котли не личат хич.
Измерена от външната страна с безконтактен термометър.
Svezar - специалист
пон дек 09, 2019 12:24 pmDimytar11 написа:
Значи не е толкова /по-висока е / единствения достоверен начин е през дупка в тръбата и сонда ! И пак може да зависи от уреда с който мериш,трябва да е нещо на което да се има доверие !
andy_forresite - майстор
Svezar, не чети :)
Всичко над 60 градуса, измерени върху кюнеца, е загуба. Тоест има накъде да се правят подобрения по усвояването на котела. Това са прегради от ламарина и зиг-заг -образни завихрители (турболатори) вътре между глидерите в котела дето са отгоре като отвориш вратата. Потърси "Виадрус на пелети" в този раздел, гледай снимките и чети мненията :wink:
lakosste - специалист
пон дек 09, 2019 1:01 pmSvezar написа:
Значи не е толкова /по-висока е / единствения достоверен начин е през дупка в тръбата и сонда ! И пак може да зависи от уреда с който мериш,трябва да е нещо на което да се има доверие !
Така е .Най-сигурно и точно е мерене вътре в кюнеца.Аз например съм си пробил една малка дупчица и като ми кефне слагам термометър.Ползвам такъв,който е за измерване на месо например докато се пече.Той е като шиш и пасва идеално.Дупката после съм я запушил с една видийка и всичко е точно.Не си спомням,защото не съм мерил отдавна но на трета степен при изчистен котел вътре в кюнеца ,непосредствено след котела е 110 градуса а като е за почистване вече вдига към 140-150.
Котела е Бош а горелката е Грейко 20.В котела освен стандартните керамични прегради които има във втората секция, аз съм добавил турбулатор в третата секция.Той представлява две шини за крака на които са заварени три прегради под лек наклон и са направени така,че въздуха като премине първата преграда се удря във втората отдолу ,който после се удря в третата и така се възпрепятства по-бързото му преминаване през котела.
Правил съм и друго измерване:Които знаят какво представлява котела бош,дакон,юнкерс-в средата отгоре има шпионка която е точно над втората секция, там с термометъра пъхнат вътре съм измервал над 300 градуса.Казвам НАД защото термометъра е до 300 градуса.Стрелката стига до края, като си личи че иска да подминава но аз вадя термометъра.В това положение в кюнеца измервам около 100-110 градуса.Повтарям отново че измерването е директно след изхода за кюнеца,защото дори и 20-30 санта по-назад ще е друг градуса.Затова слагайте прегради за да усвоявате топлината колкото се може повече.Котела който споменавам е триходов и имам пррегради а си представете обикновен чугунен котел в който няма прегради какво се случва.
Обмислям още някакъв вид турбулатор.Дайте идея ако някои има сътворено нещо по тоя въпрос.
morfei1 - специалист
пон дек 09, 2019 12:22 pmDimytar11 написа:
Никъде не съм казвал, че е спрян за 8 часа, просто от 24 часа е горял 16, но не последователни.
За 24 часа, без спиране, котела ти е почивал 8 часа и е изгорил 2 чувала по 15кг. Докато е работил за 16 часа е горял средно 1,875кг. на час. а средно за денонощието разхода е 1,25кг. при външна 0C (по спомен) за 170-180кв.м или 5,3Kwh. Мислиш ли, че това е висок разход.... :? Щот според мен си почти на минимума на горелката :wink: .
Rumen89 - специалист
Точния разход на слъчогледови прелети в нас е 50 кила прелети за 24 часа. Температура в къщата 22-23 градуса къщата е с изолация и е 240 кв.м Работи по температура на водата с термоглави 57 съм задал деле!ния 10/5/0
Dimytar11 - помощник
Благодаря за мненията и съветите. Поздрави. :)
gogosto - специалист
пон дек 09, 2019 2:19 pmlakosste написа:
пон дек 09, 2019 1:01 pmSvezar написа:
Така е .Най-сигурно и точно е мерене вътре в кюнеца.Аз например съм си пробил една малка дупчица и като ми кефне слагам термометър.Ползвам такъв,който е за измерване на месо например докато се пече.Той е като шиш и пасва идеално.Дупката после съм я запушил с една видийка и всичко е точно.Не си спомням,защото не съм мерил отдавна но на трета степен при изчистен котел вътре в кюнеца ,непосредствено след котела е 110 градуса а като е за почистване вече вдига към 140-150.
Котела е Бош а горелката е Грейко 20.В котела освен стандартните керамични прегради които има във втората секция, аз съм добавил турбулатор в третата секция.Той представлява две шини за крака на които са заварени три прегради под лек наклон и са направени така,че въздуха като премине първата преграда се удря във втората отдолу ,който после се удря в третата и така се възпрепятства по-бързото му преминаване през котела.
Правил съм и друго измерване:Които знаят какво представлява котела бош,дакон,юнкерс-в средата отгоре има шпионка която е точно над втората секция, там с термометъра пъхнат вътре съм измервал над 300 градуса.Казвам НАД защото термометъра е до 300 градуса.Стрелката стига до края, като си личи че иска да подминава но аз вадя термометъра.В това положение в кюнеца измервам около 100-110 градуса.Повтарям отново че измерването е директно след изхода за кюнеца,защото дори и 20-30 санта по-назад ще е друг градуса.Затова слагайте прегради за да усвоявате топлината колкото се може повече.Котела който споменавам е триходов и имам пррегради а си представете обикновен чугунен котел в който няма прегради какво се случва.
Обмислям още някакъв вид турбулатор.Дайте идея ако някои има сътворено нещо по тоя въпрос.
Учудвам се, че не си го направил 5 ходов досега. Някъде назад в темата имаше снимки как се прави. Аз съм от 3 години така. И градусите на фукса в дупка са ми до 90. Но имам проблеми с теч в комина заради това.
вт дек 10, 2019 10:48 pmgogosto написа:
пон дек 09, 2019 2:19 pmlakosste написа:
Учудвам се, че не си го направил 5 ходов досега. Някъде назад в темата имаше снимки как се прави. Аз съм от 3 години така. И градусите на фукса в дупка са ми до 90. Но имам проблеми с теч в комина заради това.
Не помня вече къде съм качвал и на колко съм пращал. Гледал съм от темата Котел Дакон и горелка GP мисля, че беше. Веднага го направих с 5 хода.
Турбулатори си направих за миналия сезон. Има ефект и от тях, но е малко по тегаво чистенето. Като купувах горелка, инсталатора ми каза само турболатори, без 5ти ход, но на мен ми беше по лесно да направя последното.
Резултата е абсолютно идентичен с на Гого100, с тази разлика, че в началото на сезона, когато палех през ден-два, от комина ми протече. Сега няма.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: