нед дек 08, 2019 11:06 pmmorfei1 написа:Никъде не съм казвал, че е спрян за 8 часа, просто от 24 часа е горял 16, но не последователни.ср дек 04, 2019 11:50 pmDimytar11 написа: .....На 0C като ги спрете тия котли за 8часа, как ги стопляте тия стай после много ми е интересно. То вярно, че 21C не е някъв висок градус, който успявам да поддържам в банята на отворен прозорец с една смешна лира, ама стаите са друга бира.
Правил съм си експеримент в малко по-топло време. Гасене в 8 сутринта и палене в 16 часа, ми той до 18:30-19:00 си изяжда (докато се стопли и след това стопли стаите), толкова, колкото ако го оставя да поддържа цял ден. Дали ще харчи по кило на час или ще изхарчи 8кг. за 3 часа няма особено голяма разлика, освен че първият вариант е по комфортен поне за мен. Това говоря при дневна темп 10-15C. Та в моя случай икономията е само въображаема, от мисълта, че котела не работи. Сами, че като заработи си наваксва спестеното.
нед дек 08, 2019 4:52 pmandy_forresite написа: Как точно се извърши измерването на температурата на пушека? С термометър със сонда в дупка в димоотвода, с контактен термометър върху външната част на кюнеца или безконтактен термометър?Измерена от външната страна с безконтактен термометър.
Свезар, има отопление, притопляне и лекинко подгряване. Има огромна разлика. Снощи не помня в коя тема беше човек писа как в хола му под 24 градуса не пада без отопление, а жена му иска 28-29. На това жилище котел с 200 градуса на комина да му се сложи, пак няма да има недоволни. На топлоизолираните сгради с нищожни топлозагуби калпавите котли не личат хич.