Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
gogosto - специалист
нед дек 08, 2019 1:57 pmшоп написа:
нед дек 08, 2019 12:11 pmgogosto написа:

В мазето ще е хидрофора, а всички чешми са на приблизително два метра над хидрофора.
Ти май не разбра за какво говориме.
Идеята е помпата да е ПОД нивото на бидоните.

Така се обезвъздушава лесно и няма нужда от смукатели или възвратни клапи на всмукателните линии.
Мивките могат и 30 метра над помпата да са.
Много добре разбрах, но това НЕ Е помпа, а хидрофор, който няма нужда от обезвъздушаване и ако има проблем с пускането ще сложа в бидона смукател за да не изпуска. Уточнихме, че поръчвам и поплавък, който няма да допусне помпата да смукне въздух. Утре се надявам тея от Евро път да благоволят да ми докарат хидрофора и да изчистим недоразуменията. Ето го за да се види, че не говоря за помпа - https://www.emag.bg/hidrofor-ruris-aqua ... DT52X7BBM/
И за да не мислите ,че лъжа цената ми е 130лв., защото е одраскан и е намалена бройка.
шоп - майстор
нед дек 08, 2019 7:11 pmgogosto написа:
но това НЕ Е помпа, а хидрофор, който няма нужда от обезвъздушаване
Първоначално пак се обезвъздушава.
kozl - майстор
нед дек 08, 2019 7:11 pmgogosto написа:
нед дек 08, 2019 1:57 pmшоп написа:
нед дек 08, 2019 12:11 pmgogosto написа:

В мазето ще е хидрофора, а всички чешми са на приблизително два метра над хидрофора.
Ти май не разбра за какво говориме.
Идеята е помпата да е ПОД нивото на бидоните.

Така се обезвъздушава лесно и няма нужда от смукатели или възвратни клапи на всмукателните линии.
Мивките могат и 30 метра над помпата да са.
Много добре разбрах, но това НЕ Е помпа, а хидрофор, който няма нужда от обезвъздушаване и ако има проблем с пускането ще сложа в бидона смукател за да не изпуска. Уточнихме, че поръчвам и поплавък, който няма да допусне помпата да смукне въздух. Утре се надявам тея от Евро път да благоволят да ми докарат хидрофора и да изчистим недоразуменията. Ето го за да се види, че не говоря за помпа - https://www.emag.bg/hidrofor-ruris-aqua ... DT52X7BBM/
И за да не мислите ,че лъжа цената ми е 130лв., защото е одраскан и е намалена бройка.
Аве аз съм работил с хидрофор без мембранен РС + компресор за допълване на въздух и помпата си е помпа. Има помпи самозасмукващи има помпи, които са предвидени за работа само "потопени". Това, че тези домашни хидрофори са предвидени за кладенец и са със самозасмукваща помпа не означава, че всички хидрофори са с такива помпи.
Та помпата си е помпа.
А и много подобни хидрофори си работят с години над кладенци без проблеми със засмукването.
Но според теорията на вероятностите има вероятност засмукването да откаже та за тва е по-сигурно помпата - НЕ ХИДРОФОРА да е "потопена". И така като гледам на снимката помпата е най-високо в хидрофора и на практика, за да е "потопена" шъ требе да се "потопи" целия хидрофор, за кето мое би шъ ся наложи да подкачиш бидоня на по-висок стол, мое би, а хидрофора на настилката в мазата. Мое би :? :? :? :? :?
Когато е необходим голям дебит за хидрофор, самозасмукваща помпа не е подходяща. :shock:
А и за да работи самозасмукването, в кожуха на помпата трябва да има определено ниво вода. Като спадне това ниво засмукване не се получава. :sad:
Преди години доставиха помпа на WILO за битови нужди на строителна площадка. За помпата пишеше, че е хидрофорна, самозасмукваща и работи без необходимост от РС :roll: Така и не работи по предназначение да се убедя в работата и без РС. Стана наводнение в сутерени и в аварийната ситуация я включихме да отводнява, вързана за въже над водата. И като се развърже въжето и минала в потопен режим, ама буквално. Тва де установохме, че че не мое да работи като потопяема :lachtot:

"Два метра" са по-малко много и много малко за тази защита
По-малко много, защото трябва точно да се нацели в диапазона на регулиране Ризкл, че според теорията на вероятностите има гоуема вероятност датчика на защитата да остане под воден стълб > от настроеното налягане. Примерно никой нема да се сети в момента кога се източил бидоня, че требе да пусне кран по водопровода, за да падне налягането под Ризкл и така помпата да продължи да върти примерно докато изтече графика на режима на безводие в градския водопровод и ........ :?
Много малко, защото за да разреши работа на помпата височината от датчика до най-ниската чешма (тоалетно казанче), при източен от там водопровод трябва да е > 4 метра. Така, че според теорията на вероятностите, когато спре тока докато има режим на водата ( а това се случва рядко :roll: ) и някой е отворил чушмата да си налее или е пуснал казанчето.... и опа водопровода се изпразнил под височината необходима за Рвкл. И ако доде тока преди режима на водата, което според теорията на вероятностите е още по-рядко съвпадение, но пък защита нема да сака да пущи помпата. В тая ситуация шъ требе или байпас на контактора на защитата или доливане на вода в домашния водопровод от по-горен етаж, като преварително се пробат всите чушми и кранчета на WC казанчета да са завъртени на стоп. Пък има, но вече още по-малка вероятност докато тече проверката некой кран да заяде и да се наложи да бъде подменен или да се прекъсне връзката и да се затапи, което пък ще удължи времето до стартиране на системата дотолкова, че виж режима на градсководопроводното безводие превключил и довтаса водата по Пернишкия градски водопровод, кето мое би обезсмисля действията по........ :roll:

Аве в крайна сметка за ко ти е тая защита като нагласиш поплавъкя в бидоня да работи по мин.ниво :?
съб дек 07, 2019 9:50 amzz_stefanov написа:
ср дек 04, 2019 8:39 amzz_stefanov написа:
Не съм запознат с хидрофорите които визираш, но ако няма защита сложи в бодона един поплавък с ключ, който да ти спира хидрофора като падне нивото.
Има и други сензори за ниво за автоматизиране на процеса. Продават се по магазините в които се продават и хидрофорите.
Ще дойдете до моя полавък :)
Аз па не разбрах ков точно е твоя поплавък, но понеже нема да е "моя", според теорията на вероятностите, начи мое да бъде "твоя" :-D
zz_stefanov - майстор
Карай да върви, ще си преместя поплавъка в другия... бидон :)
gogosto - специалист
Напротив вече чакам поплавъка от 20лв. да дойде поръчан е. И по нагоре казах, че се усетих за междинното налягане при което се рискува суха работа. Интересно ми е как е решен този казус в грънфоса за 850лв., като мисля защитата е точно такава като тази, която мислех да ползвам (и купих).
П.П. Видях как работи грънфоса- има измерване на литрите вода преминали на входа и ако са по- малко от зададените изключва. Един вид тази защита, която купих изобщо не трябва да се казва защита от сух старт, а просто защита по налягане - маркетингова измама за такива риби като мене. Е успокоявам се, че срещу 30лв. се научих какво е защита от сух старт, ама не мое да знаеме всичко. Всичи части са при мен днес ще събирам и ще пусна снимки.... знам, че ще работи :) :)
gogosto - специалист
И да не съм голословен слагам снимка. Липсват поплавъците над бидоните, но много ми дойде днес та утр ще ги закача. Като начало работи чудесно-има ли вода помпата не се включва спре ли почва да работи като хидрофор.
Прикачен файл:
P91211-180111.jpg
zz_stefanov - майстор
Браво. :)
Само не разбирам защо са ти два смукателя, два пълнещи механизма..... Трябваше само да сдвоиш бидоните. То още не е късно.
Представи си, че по някаква причина единия бидон се харчи по бързо.
kozl - майстор
Ето причината е в различната пропускателна способност на тръбите, което не е ясно дали е постигнато. Съдейки по снимката липсата на симетрия подсказва - не е.
Интересно на какво ниво поплавъка изключва?
Ако не искаш да дупчиш бидоните може да ги свържеш хидравлично с оребрен по-широк маркуч или гофрирана тръба по формата на обратно U на принципа на сифонно действие. Като напълниш маркуча от единия бидон, затапваш единия край и така затапен го спускаш в другия бидон. Двата края на маркуча трябва да са възможно близко до дъното, щото като остане ниво към няколкопсм до края на маркуча ще смукне въздух и сифонното действие ще се спре. Обаче ми се струва, че ще стане много по сложно отколкото да ги продупчиш и съединиш.
gogosto - специалист
чет дек 12, 2019 12:13 pmkozl написа:
Ето причината е в различната пропускателна способност на тръбите, което не е ясно дали е постигнато. Съдейки по снимката липсата на симетрия подсказва - не е.
Интересно на какво ниво поплавъка изключва?
Ако не искаш да дупчиш бидоните може да ги свържеш хидравлично с оребрен по-широк маркуч или гофрирана тръба по формата на обратно U на принципа на сифонно действие. Като напълниш маркуча от единия бидон, затапваш единия край и така затапен го спускаш в другия бидон. Двата края на маркуча трябва да са възможно близко до дъното, щото като остане ниво към няколкопсм до края на маркуча ще смукне въздух и сифонното действие ще се спре. Обаче ми се струва, че ще стане много по сложно отколкото да ги продупчиш и съединиш.
Това с маркуча е добра идея и ако видя разлика в харченето ще ги свържа. До сега разлика в харченето няма -еднакво се харчат бидоните и най интересното е, че когато има вода със слабо налягане бидоните се пълнят бавно, а хидрофора си подържа неговото налягане към вътрешния водопровод. С една дума работи както го измислихме. Абе нали е временно и не искам да ги дупча бидоните за да си ги ползвам после за джибри за ракия. А смукателите са по 4лв. не съм се охарчил толко. Ето вече завършена системата с клапаните за пълнене.

Прикачен файл

P91212-184458.jpg
kozl - майстор
чет дек 12, 2019 6:56 pmgogosto написа:
Абе нали е временно .....
Мисли за постоянно, за да трае временно, че другата поговорка в случая :x
Важното е да върши работа и да е полезно.
Според мен по-бавното пълнене е поради това, че ползваш механизми с поплавък за пълнене на тоалетно казанче.
В тези бидони е тясно иначе щях да предложа други механизми с поплавък, които се ползват за пълнене на резервоари, без стеснение в сечението.

Тема "Евтин хидрофор с защита от сух ход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: