Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
iliya_i - майстор
пет дек 13, 2019 8:07 pmvesodimov написа:
iliya_i написа:
... да го завържеш за този с двете жила и да го изтеглиш. :-D
Добре, а този телевизор със какъв щепсел е, та си тръгнал да го зануляваш?
Първото не ми е ясно - как от две към три ?
Ще пиша по-бавно:
1) купуваш кабел с 3 жила.
2) завързваш го здраво в единия край на наличния (ако не успееш да вържеш трите жила за двете налични вържи само двете)
3) отиваш в другия край на стария кабел и теглиш. Жената слагаш от другата страна на мебела за да внимава да не се върже кабела на възел.
4) като изтеглиш новия кабел, да мине по същото място дето минава стария, махаш стария и си го прибираш за бъдещи разработки. Новият с трите жила го свързваш към двата щифта на щепсела и към заземителните пластини.
vesodimov - специалист
Аааа говориш за директно изтегляне. Ясно.
Ще сложа жената да покаже, когато дойде фазата ... :snakeman:
Не става. Нямам идея от къде идва. Просто излиза от едно място от стената. Нищо, де. Ще измисля нещо.
gecata1059 - специалист
Имам два разклонителя свързани на твърда връзка и занулени вътре в разконителя. И на двата кабела е двужилен и свързани към двупроводна инсталация. Вече 15 години. Не казвам, че е правилно, но ситуацията е такава.
vesodimov - специалист
пет дек 13, 2019 8:48 pmgecata1059 написа:
Имам два разклонителя свързани на твърда връзка и занулени вътре в разконителя. И на двата кабела е двужилен и свързани към двупроводна инсталация. Вече 15 години. Не казвам, че е правилно, но ситуацията е такава.
Нулата, вързана към крачетата на зануляването, нали ?
iliya_i - майстор
пет дек 13, 2019 8:52 pmvesodimov написа:
Да. След като няма никаква възможност да се обърне си занулавай разклонителя спокойно.
vesodimov - специалист
пет дек 13, 2019 8:56 pmiliya_i написа:
пет дек 13, 2019 8:52 pmvesodimov написа:
Да. След като няма никаква възможност да се обърне си занулавай разклонителя спокойно.
Благодаря.
Jacomo - специалист
И дано някой след теб не реши да ползва рязклонителя за други цели.
vesodimov - специалист
пет дек 13, 2019 9:49 pmJacomo написа:
И дано някой след теб не реши да ползва рязклонителя за други цели.
Няма кой. Пипам само аз. И като знам, имам 1 на ум.
preslav - майстор
пет дек 13, 2019 4:12 pmvesodimov написа:
Привет.
От стена излизат два кабела /фаза+нула/. Към тях е вързан разклонител. Поради липсата на трети кабел мога ли да вържа мост между нулата и пластинките на разклонитела с цел "зануляване" ?
От години имам разклонител, който се захранва от 2 жици зад един шкаф. Щепселът на разклонителя е махнат, за двете жици с лустър клеми са закачени трите проводника на разклонителя, фазата е ясна, за нулата са закачени нулевия и заземителния проводник на разклонителя - не виждам къде би могъл да възникне проблем ако смяташ да го направиш по този начин. Предполагам тези, които са писали НЕ, НЕ и пак НЕ не са обърнали внимание, че ти говориш за две жици излизащи от стената, а не за контакт, в който е включен разклонител с двужилен кабел.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет дек 13, 2019 7:43 pmESPACE написа:
Аз разбрах че кабела на разклонителя е твърдо свързан към двата проводника от стената и няма опасност някой да ги размени. Значи няма никакъв проблем да си занулиш разклонителя.
Абсолютно правилно! Мислех да го пиша още снощи, но нямах време. Повечето писали не са разбрали въпроса, затова са отговорили с НЕ. Махаш щепсела на разклонителя и го връзваш на твърда връзка към стърчащите от стената кабели (заземителните пластини добавяш към нулата), изолираш и си ти, без да се притесняваш.

Тема "Зануляване на контакт без трети кабел ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: