Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yanush - специалист
вт дек 17, 2019 6:54 pmlov написа:
Бързи връзки на колекторите два маркуча и надуване от водопровода. Предвидил съм си такива изходи още при направата на инсталацията. Но все може да се измисли къде и как е възможно да се добави и в последствие. Иска си много вода и само с източване и наливане не става. А след това не е лошо да се предвиди и да се добави инхибитор против корозия.
Къде го продават това или дай моля търговско наименование
andy_forresite - майстор
Първо нещо отвътре ме човъркаше да промия котела, но понеже потръгна нормално не го направих. А можеше с кофичка, пресипване в по-голяма и така на 25 пъти да съм го източил, ама ха де ...
За водопровод имам, за източване ще е в кофа. Като не е било навреме така е :)
вт дек 17, 2019 7:14 pmyanush написа:
Бързи връзки на колекторите два маркуча и надуване от водопровода. Предвидил съм си такива изходи още при направата на инсталацията. Но все може да се измисли къде и как е възможно да се добави и в последствие. Иска си много вода и само с източване и наливане не става. А след това не е лошо да се предвиди и да се добави инхибитор против корозия.
Не ти трябват. Казвам го, щото няма да можеш да ги ползваш.

Пещерняшки, оня си е разхвърлял проблемите като кукувица из чужди теми.
Харесвам го като събеседник и опонент, но как да уважаваш такъв човек?!! Реално, няма проблем, ама всички знаем за него. Аз предвиждам проблеми и в бъдеще, със следващите технологични съвършенства. Те (проблемите) няма по никой начин да са свързани с правилният му избор и неправилният монтаж, с който е бил принуден да се примири. Щото тука не може сам да допусне грешка. Колко пъти съм му давал акъли- ай тъй, прости,селски, ма работни... Като нямаш мазоли, тъй е.

Радвам са, че на yanush проблемите намаляха, макар да няма техническите умения.
yanush - специалист
вт дек 17, 2019 8:34 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не ти трябват. Казвам го, щото няма да можеш да ги ползваш.

Пещерняшки, оня си е разхвърлял проблемите като кукувица из чужди теми.
Харесвам го като събеседник и опонент, но как да уважаваш такъв човек?!! Реално, няма проблем, ама всички знаем за него. Аз предвиждам проблеми и в бъдеще, със следващите технологични съвършенства. Те (проблемите) няма по никой начин да са свързани с правилният му избор и неправилният монтаж, с който е бил принуден да се примири. Щото тука не може сам да допусне грешка. Колко пъти съм му давал акъли- ай тъй, прости,селски, ма работни... Като нямаш мазоли, тъй е.

Радвам са, че на yanush проблемите намаляха, макар да няма техническите умения.
Не съм със двете леви,технически умения и мисъл ми се намират :cool: ,но когато някой ти е направил нещо(локално парно от до)и ти е дал гаранция за това предпочитам да не бутам,когато ми каже,че ще дойде да погледне.Това не пречи да споделя проблема и да търся причината...отделно съм много ангажиран във работата си. Иначе всякакви леки ремонти(и не токолва леки) се захвачам да правя стига да имам време.Имам доста инструменти и техника,но точно от към ВиК инструменти съм гола вода Доста отдавна чета тук и вече ми е ясно долу горе кой го може и кой го докарва от приказки.Надявах се точно ти или още един или двама потребители да вземете отношение по моят проблем.За което ти благодаря.Сега на въпроса защо няма смисъл от тези препарати.
ср дек 18, 2019 5:57 amyanush написа:
...Сега на въпроса защо няма смисъл от тези препарати.
Голяма част от написаното не е по твой адрес. Той си знае.
Не предполагах, че имаш умения и попипваш това- онова. Извинявам се! Затова писах, че не ти трябват. Щом можеш, опитай и после сподели! То това трябва да е след години, ако се сетиш.
lov - майстор
Ти не си ли виждал градински маркуч с какви накрайници се връзва.
Прикачен файл:
620112.jpg
620112.jpg (7.76 KиБ) Видяна 1439 пъти
Аз ползвам такива защото има на резба 1/2' и не ги махам щото ми е гадно да клеча.И се навиват дитекто на кранчето е може и да е с вътрешна резба според кранчето което имам.
Прикачен файл:
ad740566606a525244c97a1004ab773a99efb20d-400x300.jpg
ad740566606a525244c97a1004ab773a99efb20d-400x300.jpg (8.15 KиБ) Видяна 1439 пъти
За маркучите ползвам пък ето такива.
Прикачен файл:
2760.jpg
2760.jpg (55.67 KиБ) Видяна 1439 пъти
А иначе има и чисто пластмасови дето се продават почти във всяка една железария че и в магазините по левче.

https://e-agro.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0 ... %84%D1%83/
Аз си ползвам месинговите защото си ползвам маркучите и по предназначение да си мия терасите и поливам градинките. А пластмасовите се налага да ги подменям по няколко пъти на сезон но за едно няколко промивания стават и най евтините.

п.п. Не знам що не ми се подреждат снимките под текста въпреки няколкото опита да редактирам.
yanush - специалист
ср дек 18, 2019 10:09 amlov написа:
Ти не си ли виждал градински маркуч с какви накрайници се връзва.

620112.jpg

Аз ползвам такива защото има на резба 1/2' и не ги махам щото ми е гадно да клеча.И се навиват дитекто на кранчето е може и да е с вътрешна резба според кранчето което имам.
ad740566606a525244c97a1004ab773a99efb20d-400x300.jpg

За маркучите ползвам пък ето такива.
2760.jpg

А иначе има и чисто пластмасови дето се продават почти във всяка една железария че и в магазините по левче.

https://e-agro.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0 ... %84%D1%83/
Аз си ползвам месинговите защото си ползвам маркучите и по предназначение да си мия терасите и поливам градинките. А пластмасовите се налага да ги подменям по няколко пъти на сезон но за едно няколко промивания стават и най евтините.

п.п. Не знам що не ми се подреждат снимките под текста въпреки няколкото опита да редактирам.
Явно съм се изразил грешно имам в пред вид къде да търся "инхибитор против корозия" ... не ми се иска да пазарувам Онлайн такива неща дет се вика искам ръка да пипне.
При мен промивката може да стане сравнително лесно има от къде да вкарам вода под налягане имам и кран за източване имам и къде да източа без да се занимавам с кофи ...чрез крановете на отделните кръгове мога да ги промия един по един ...
lov - майстор
Малко за чете с рекламна цел щото педалите уж продават ма няма нищо на страницата им с продукти. :lol:
https://www.otoplenie.eu/produkti-i-obo ... stalatsii/
Чичо Гошо на първо четене показа това.
https://www.google.com/search?client=fi ... ZQQ4dUDCAo

И първия продукт с цена дето изрових.
https://www.store.akva.bg/techen-inkhib ... 00-ml-2917

Знам че веднага някои корифеи ще ревнат колко бил отровен и опасен но лично аз ползвам "калиев бихромат". Актуална цена 17 лева за кило. Може да се купи от магазин за химически реактиви. Слага се в концентрация 0.25-0.3%
Но ефект има едва когато системата е добре промита от утайките /шлама/. Като това важи и за всички други инхибитори против корозия.
ср дек 18, 2019 8:25 pmlov написа:
Мастер, карал ли си старо Рено, чугунен блок, без оглед бензин или нафта?
Оправил съм няколко.
Френския чугун е чувствителен на българска водица. Веднага тръгва яко гняс.
Лечението е промивка, киселина 5-7% разтвор, промивка, качествен антифриз.
В случая, последното е "проста" водица.
Поддържал съм доста коли (само Рено), на познати и техни познати, та с течение на времето установих, че киселината "запечатва" тръгналия френски чугун.
Възможно е с мекото джилязу нещата да стоят по подобен начин.
Нищо не препорачвам. На моята инсталация бих опитал.
Онова, което съм правил е двудневно промиване с вода от ВиК, на етапи- под налягане, промиване, без налягане, промиване, с налягане......Черно бееее!!!
Това го правих на Тошовски радиатор, дето не си знае годините. Още работи на инсталацията ми, а тя няма проблеми със затлачване.

Може да се опита, зависи кое е по евтино.
yanush - специалист
С моят майстор решихме да не предприемаме нищо за сега ... ще изчакаме една седмица ще погледнем пак филтъра ... и тогава ще решим.Все си мислех нова инсталация със затворен разширителен съд =на няма кислород не би следвало да има ръжда а пък то :censored: .Това ми е петото парно което правя (от до )и върху което имам преки наблюдения...то е първото,което НЕ Е с отворен разширителен съд и е първото което прави този проблем.Както и да е ще го наблюдаваме.
Не знам дали тук е правилното място да попитам,но ако не е може би ще пусна нова тема на друго място.Свързано е с топлинни загуби според мен.В тази къща живея от вече почти 2 години.Темата за ремонта е дълга и може би ще ви хареса защото е подплатена с много снимки,но за сега нямам време да я почна.Една от стаите (само една) точно на този кръг от парното проблемният е чувствително по студена от всички останали стаи.Макар там термо винтила на радиатора да е винаги на 5.Както може би се досещате така се случи че това е стаята на най топлолюбивото същество ... голямата дъщеря.Там винаги е 25 градуса и тя винаги е завита и с пижама.И твърди че е студено. :axe: .Във всяка друга стая ако радиатора е на 5 за нула време стигаме 28и повече градуси.От някъде бяга топлина в тази стая.Цялата къща се отоплява.и Навсякъде е поне 21 градуса винаги .Къщата е на 2 етажа тази стая (спалня- детска) е на вторият етаж.Тавана на целия етаж е гредоред със много вата между гредите.Лично аз го тъпках докато майстора не ми направи забележка,че е твърде много.Успях да събера(натъпча) на места 35 см вата-от тази на руло която е .Стените са със изолация 8- 10 см(трябваше да изправим фасадата)Прозорци всичките са троен пакет К+бяло+4 сезона.Аз лично се съмнявам че е тавана на стаята ... може би нещо около стените не е сложена достатъчно вата.Иска ми се да погледна с термо камера горе на тавана,какво се случва дали е вярна тезата ми.От къде мога да намеря такава аз живея в едно село до Русе.

Тема "Има ли смисъл да сменям помпата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: