Това ще са много странни таблици. Вярвам че може да има за нови сгради, построени по определени изисквания, при изпълнение на които ще притежават необходимите за таблицата топлотехнически характеристики. Навитата тръба за водно подово да е с хх диаметър и стъпката да е с уу см., дограма Еди си каква, входни врати такива или онакива...
Да се ръководиш по някаква таблица е излишно. Има различни способи за температурен контрол. Има съвременни стайни термостати (Трифонов мисля че има такъв; те следят външната температура, сравняват как се променя вътрешната, следят и мощността на топлоизточника и буквално се самообучават), има и термостатични глави, включително с програмиране. Въпросът ме кара да мисля, че такъв контрол липсва.
Най-елементарният способ е с механични термоглави. Температура на топлоносителя - достатъчна за постигане на зададената вътрешна t°. Тогава, ако е твърдогоривен (желателно автоматизиран) котел, може да е еднакво топло с 50 и 80 градуса. Котелът в случая е просто един резервоар за гореща вода и всеки радиатор си взима колкото му е необходимо. С вода 50 ще си вземе да кажем 4 л/м, а с вода 80 ще си вземе да кажем 2 л/минута. И в двата случая ще е еднакво топло заради наличието на термоглави.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
5332 мнения в "Котел на пелети?"
andy_forresite
- майстор
Christo
- майстор
Колега,
Морето е много по-дълбоко от една табличка.... Напиши PID контролер в Гугъл и виж какво ще излезе. Примерно:
https://www.engineering-review.bg/bg/pi ... ane/2/552/
https://bg.wikipedia.org/wiki/PID_%D0%B ... 0%B5%D1%80
Той г-н Трифонов се фука с едни термостати по стаите, с които си регулира температурите с точност десета от градуса, сякаш живее в инкубатор, за които съм сигурен, че именно с PID контрол работят... Там се правят едни дебели сметки(вграденото компютърче ги прави). Има момент на самообучение(autotuning), определяне на параметрите за сметките и т.н.
Морето е много по-дълбоко от една табличка.... Напиши PID контролер в Гугъл и виж какво ще излезе. Примерно:
https://www.engineering-review.bg/bg/pi ... ane/2/552/
https://bg.wikipedia.org/wiki/PID_%D0%B ... 0%B5%D1%80
Той г-н Трифонов се фука с едни термостати по стаите, с които си регулира температурите с точност десета от градуса, сякаш живее в инкубатор, за които съм сигурен, че именно с PID контрол работят... Там се правят едни дебели сметки(вграденото компютърче ги прави). Има момент на самообучение(autotuning), определяне на параметрите за сметките и т.н.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
пет дек 20, 2019 8:07 pmandy_forresite написа: ... Има съвременни стайни термостати (Трифонов мисля че има такъв; те следят външната температура, сравняват как се променя вътрешната, следят и мощността на топлоизточника и буквално се самообучават), има и термостатични глави, включително с програмиране. Въпросът ме кара да мисля, че такъв контрол липсва.Аааандиииии, толкова много и с такова наивно постоянство грешиииииш!!!
...
Да, имам такъв термостат и неговата работа се основава точно на оная логика, която описах. Само заради теб и за да се появи пояснението, изключих функцията, ама за малко, колкото да направя снимката.
https://photos.app.goo.gl/a4BxDBHHbQFge16u7
Специално за теб, от инженерите в Бошшшшшш.
Помоли инсталатора си за съпорт, Анди!
Настройките започват, когато се включи функцията.
Ице, много си прав, снобизма ма тресе и са фукам.
Освен това и на няколко, тука, успях да помогна.
Весели празници и не завиждайте, щото е грях и щото наистина няма за какво, особено ако поемете и пасивите ми!
Бе найш ко Ице, имам един ПИД контролер, който ще ти предоставя, за експеримент. Ако успееш да го настроиш така, че да гони Т до десета, в + и -, обявявам те за единствения Граф на раздела. Навит ли си?
То ако беше само да ПИДнеш един контролер, сички щяхме да си регулираме Т с 50 кинта от сАлито.
Анди, освен онова, което изброи, термостата модулира безстепенно мащността на котела. Малко по съвършено от зеления.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет дек 20, 2019 9:03 pm, променено общо 1 път.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
пет дек 20, 2019 7:52 pmfrigus написа: Е, то аз ако ги имах нямаше да питам.Помислих, че разполагаш с нещо, ама не си сигурен.
Не е сложно, да го направиш, трябва обаче да се запознаеш по подробно с логиката и начина за постигане. Не е и евтино. Включва и пълен онлайн контрол, във вариант отопление с природен газ. Имам го и с отопление на пелети. Разгледай!
https://photos.app.goo.gl/SXgS3BhweEeSg1Xt8
Котела си е свършил работата и почива. Навсякъде е 22 или над 22 градуса, при задание 22, стоплил е и водата в бойлера.
filmatoplo
- майстор
Днес се наложи да погледна една горелка Бурнит 40 ,нещо не работила добре .Гледам -започнала да се задръства ,и белята -не работи мотора на продухването.Разглобих цялата горелка ,свалих мотора -който е свалял знае какъв чанч е .След туй разглобих самия корпус на това продухващо нещо и извадих мотора -една от четките сдала багажа.Хубаво ама днес неделя и въобще четки от къде .Нали съм старо куче -сетих се къде мернах една хвърлена прахосмукачка ,намерих я ,извадих четките и с 300 зора ги монтирах на мотора за горелката ,изшкурих и почистих колектора на ротора с водна шкурка .Взе че тръгна .Сглобих всичко по горелката и запалих -работи си като нова .
Ако трябва да се поръча такъв мотор за горелка е над 100 лв ,намира се и като част от прахосмукачка 40 лв. 

andy_forresite
- майстор
Който го може ... си го може. Браво!
Кой котел ти е харесал най-много в досегашния ти опит?
Кой котел ти е харесал най-много в досегашния ти опит?
filmatoplo
- майстор
Пелетните устройства постоянно се менят към по добро ,за сега най ми хареса Биодом ,на снимката съм го пипнал лично.Друг котел е Пелетерм -но още имат да работят по горелката .След туй всички малки котлета тип -Компакт.Чакам Грейко да излезнат с такива продукти.
Прикачен файл
IMG-20191107-WA0003.jpg (98.58 KиБ) Видяна 1862 пъти
zaid1127
- специалист
пон яну 06, 2020 7:20 pmfilmatoplo написа: Пелетните устройства постоянно се менят към по добро ,за сега най ми хареса Биодом ,на снимката съм го пипнал лично.Друг котел е Пелетерм -но още имат да работят по горелката .След туй всички малки котлета тип -Компакт.Чакам Грейко да излезнат с такива продукти.И какво ти харесва на таз камина? Сподели малко опит.
filmatoplo
- майстор

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература