Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Мафия, откъде може да се закупи двупътен термостатичен вентил за термоглава с изнесен осезател с обратно действие?
Целта е да спира циркулацията, т.е. да се затваря при достигане на зададената от термоглавата температура. Респективно да я възобновява при падане на температурата под зададената.

Четох, рових по сайтове, търсих в менютата и нищо не открих. За двупътните с обратно действие в описанието пишат, че е нормално затворен. На мен ми трябва N.O.
Имам термоглава Honeywell с вентил Herz 3/4". Ако не се лъжа е 28 х 1,5 мм. Гледах някакви вентили за глави 30 х 15, но адапторите са ми скъпи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам защо му викаш "обратно дейсвие", но вентилът, който имаш ще ти свърши работа, само че главата Honeywel не му пасва, трябва да вземеш глава Херц
andy_forresite - майстор
Здрасти. За първи път прочетох думичките "вентил с обратно действие" след даден съвет от теб за спиране циркулацията през бойлер.
А, главата е Херц. Хъниуел са по радиаторите. Сгрешил съм.
Херца ми пуска циркулацията през серпентината и я спира чак като се изгаси горелката. Искам да се спира когато бгв е на желаната t°.
Съществува ли нещо такова? Не че знам как да сложа сензора върху водосъдържателя на Елдом 80.
Не съм отписал електрическа задвижка, но ако има механичен вариант ще избера него.
LazarGanev - "Велик майстор"
Я пак погледни какво ползваш, защото щеше да ме объркаш, ако не съм ползвал точно такава комбинация, за която си говорим. Не знам как ти отваря крана, аз съм сигурен, че го затваря при достигане на зададената температура. Тоест термоглавата с изнесен сензор при достигане на зададената температура натиска стержена на термовентила и той затваря. Да, има такива с обратно действие, които се отварят, но ако ползваш радиаторен термовентил, той затваря при натиск. Огледай при тебе как е и докладвай, за да знаем какво търсим. Има варианти, но все пак нека уточним изходната позиция. :)
andy_forresite - майстор
Ползвам herz calis ts rd 1776138 dn15.
Термостатична глава herz 40-70° със сензор за допир 1742100.
Монтажът на вентила към серпентината е малко нетипичен. Нали има обозначени 2 пресичащи се стрелки - една дълга и една къса перпендикулярна на първата. Горещата вода подавам от долната част на дългата стрелка (от началото й). В горния край съм сложил АО. Фактически АО съм го завил откъм посоката за смесване (АВ ще дойде). А на късата стрелка е серпентината.
Сензорът е на топлата тръба от топлоизточника, с алуминиевата шина, сензора върху нея и увито в тръбна черна изолация.
Когато тръбата от котела се загрее външно до зададената чрез термоглавата t° вентилът отваря и циркулацията през бойлера започва.
Извини ме за обяснението, но няма буквите А, В и АВ. Това свързване остана от зеления, който ползвах до 54-57° и не можеше да се разбера с контактния термостат.
andy_forresite - майстор
Сега прочетох какво съм писал. Постоянно отворената част е откъм правата, по-дългата, сочеща нагоре, стрелка в посока обезвъздушителя. Смесващата част - стрелката надясно, е към входа на серпентината. На практика няма какво да се смесва. Просто вентилът затворя потока до достигане на зададената температура. Когато тя се достигне, той отваря и горещата минава по серпентината.
Накрая ще прекарам кабел 20-ина метра за датчика pt100 и ще се прави с ел. задвижка. Без това не знам как да достигна до балона че да му сложа сензора.
radius - майстор
Ти да не би да питаш за ТРИпътен вентил?
andy_forresite - майстор
Може и трипътен, щом отговаря на изискването. Зонов вентил с термостатично действие, който работи в две положения, присъединявайки и спирайки един консуматор без полуотворено и полузатворено положение. Ако е трипътен ще сложа АО-то.
Като гледам ще трябва да купя два кабела по 25 метра, ел задвижка с ъглов радиаторен вентил. Ценово не ми харесва и катеренето по тавана също.
andy_forresite - майстор
Такова, но да не е с ел задвижка. Чисто механично действие търся.

Тема "Избор на ДВУпътен термостатичен вентил с обратно действие" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: