Не е само до котела, а най-вече до как е изградена инсталацията и/или начина на работа. Ако комшията и ти нямате трипътни винтили, ама той бичи яко на 70 и нагоре градуса, а ти на 50, е едно, а е друго ако са различни инсталациите.
Някъде бях писал, но за да ви улесня ще напомна, че минах на пелети и използвам Грейко Експерт 30 с 20-ка горелка.
Та реших да се възползвам от опита и споделеното в нета.
И се започна:
Някъде назад в темата имаше доста публикации за турболатори. Та аз взех, че ги взех на сериозно и се заех с изълнението.
След няколко часа ровене и четене, основно в немския форум, се спрях на този вид. Проучих и поръчах на един познат и готово.
Изряза ми елементите (дисковете) и се започна - гайки, гайки, гайки ... Няколко часа.
Междувременно се оборудвах с програмируеми wi-fi термостати. Благодат! Гледаш си и си цъкаш на телефончето където и да си.
Резултатите са обнадеждаващи, като за начло. Използвах природния ми термостат на ръката

Ето разликите, които отчетох (при еднаква стартова t на системата, отворени изцяло термоглави, едни и същи настройки на горелката):
1. Времето, за което горелката премина от Р3 към Р2 се съкрати с 23 минути. В този момент:
2. Вече можех да си държа ръката не само върху алуминиевата, гофрирана тръба към комина, а и върху стоманената, непосредствено преди нея.
3. Термодатчка (колкото и да е неточен) отчете разлика от 16 градуса на изхода на котела към комина и 18 градуса на 50 см по-нагоре.
Разхода? Трудно е да се каже нещо категорично за краткото време, за което ги ползвам, но и там има разлика в сравнение с предходната седмица.
Надеждата ми е с времето разхода за всичко това да е оправдан.