Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Не е само до котела, а най-вече до как е изградена инсталацията и/или начина на работа. Ако комшията и ти нямате трипътни винтили, ама той бичи яко на 70 и нагоре градуса, а ти на 50, е едно, а е друго ако са различни инсталациите.
spec - специалист
Здравейте,
Някъде бях писал, но за да ви улесня ще напомна, че минах на пелети и използвам Грейко Експерт 30 с 20-ка горелка.
Та реших да се възползвам от опита и споделеното в нета.
И се започна:
Някъде назад в темата имаше доста публикации за турболатори. Та аз взех, че ги взех на сериозно и се заех с изълнението.
След няколко часа ровене и четене, основно в немския форум, се спрях на този вид. Проучих и поръчах на един познат и готово.
Изряза ми елементите (дисковете) и се започна - гайки, гайки, гайки ... Няколко часа.
Междувременно се оборудвах с програмируеми wi-fi термостати. Благодат! Гледаш си и си цъкаш на телефончето където и да си.
Резултатите са обнадеждаващи, като за начло. Използвах природния ми термостат на ръката :) и един такъв на не особено претенциозен мултицет.
Ето разликите, които отчетох (при еднаква стартова t на системата, отворени изцяло термоглави, едни и същи настройки на горелката):
1. Времето, за което горелката премина от Р3 към Р2 се съкрати с 23 минути. В този момент:
2. Вече можех да си държа ръката не само върху алуминиевата, гофрирана тръба към комина, а и върху стоманената, непосредствено преди нея.
3. Термодатчка (колкото и да е неточен) отчете разлика от 16 градуса на изхода на котела към комина и 18 градуса на 50 см по-нагоре.
Разхода? Трудно е да се каже нещо категорично за краткото време, за което ги ползвам, но и там има разлика в сравнение с предходната седмица.
Надеждата ми е с времето разхода за всичко това да е оправдан.

Прикачен файл

rsz_turbo.jpg
rsz_turbo.jpg (45.61 KиБ) Видяна 2025 пъти
filmatoplo - майстор
:? Някой знае ли каква е тази грешка ,горелката си работи на дисплея пише -F eror и мига едно Е , няма такава грешка в инструкциите .Изчиства се грешката ,и след малко пак се появява -обаче не пречи на работата.Платката е от първите версия 1,3-1,2 .Приятел пита по телефона да го насоча.
Последна промяна от filmatoplo на пон дек 23, 2019 12:46 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
:wink: Оправи се грешката ,ами бавно реагирате :wink: .Оказа се 2 отметки сложени не на място :wink: .
Последна промяна от filmatoplo на пон дек 23, 2019 12:47 pm, променено общо 1 път.
пон дек 23, 2019 11:50 amkalin72 написа:
Не е само до котела, а най-вече до как е изградена инсталацията и/или начина на работа. Ако комшията и ти нямате трипътни винтили, ама той бичи яко на 70 и нагоре градуса, а ти на 50, е едно, а е друго ако са различни инсталациите.
Аз имам, те нямат. Аз карам на 65 градуса, те на 52-54 гр.
andy_forresite - майстор
spec, браво! Много добра работа сте свършили. Правилно сте ги пуснали в тръбите на третия ход. Ще отчетеш и подобаваща разлика в разхода на гориво :) Предполагам с около 20% надолу.
Какви температури в димоотвода измерваш към момента?

Калин ми е далече. Иначе мятам 3-4 чувалчета в багажника, взимам една подкова луканка, салата и бутилка вино и бих отделил няколко часа сладки приказки докато горят моите пелети в неговата горелка. Ако ми покаже как ги гори без ядове ще съм много доволен. Ако не може да гори без слепване, образуване на твърди кори и пр., ... може би пак щях да съм доволен, но със сигурност много по-малко.
КПД при оптимално горене и 120 градуса в комина- ок 90%.
КПД при оптимално горене и 90 градуса в комина- ок 87%.
При още по ниски температури, в комина, негативите стават още повече. Като печелиш, не знаеш какво и колко губиш. В случая може да е повече на загуба.
Спестеното гориво в никой случай не може да стигне 20%, според мен.
kalin72 - майстор
Анди, аз бях на ГлавЪ преди два дни...ни съм се сетил да ти докарам от моите, ни да взема от твоите пелети...нищо де, живи и здрави да сме :)
stridata - специалист
пон дек 23, 2019 10:21 amkalin72 написа:
нед дек 22, 2019 10:45 pmstridata написа:
Аз и още 3-ма души имаме проблем с таз годишното Керпи!
Стрида, поигра ли си с настройките?
Ами с на Анди стратегията махнах буците ама такава шлака стана..... Мале, мале. Изгради берлинската стена пред шнека. Изравних си циклите на подаване и си оправих Мощност 1 и си дигнах температурата на водата. Ще видим как ще е шлаката. Кото цяло щом започне да прави шлака пелетите не излизат правилно и вече не се самопочиства и стават буци и още повече шлака. Чакам си термостата да премахна всякакво тлеене. Като цяло колегите ми са с термостати и миналата година нямаха проблеми, а тази година се оплакват от буци и шлака.
andy_forresite - майстор
Сега съм с друга тактика. Р2 1230 об и Р1 с 1130 об/мин. Идеята ми е първа да е с лек излишък на въздух за да изгори натрупаното от Р2 и пламъкът да се прибере назад. Като е назад, отпред няма какво да се сплъсти.
Засега няма ефект, но и напрежението ме е прецакало. Вместо с 1130 след час я заварих на 1320 с р1. Извадих калъп за конска подкова. Такова парче баси... Абе зле ще е с това гориво. Поне докато изгаря както трябва е калорично и топли.
Обаче яко боли глава като дишам в котелното и съм ръчкал с ръжена :? Пиех по 2 аналгина и не минава. От това е било. Сега съм чрвръстак - ръчкам и дим да ме няма :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: