• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
На теория при над 12 не трябва да има нужда, но на практика не е така. Нощите са дълги и не е 15 С, а 7-8. И се включва от време на време, на ден по 2-3 квч гълта.
Christo - майстор
Тук, https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1 ... 0%BD%D1%86
пише от колко ток, колко топлина се получава. Няма брой фази, няма фирми. Факт на 180 години! Може и да има някакви предимства електрокотелЪТ но аз не ги виждам. Да се чудя къде да го сложа, да прекарвам тръби, помпи, радиатори и т. н. Ако ще е с ток и реотани, по-добре конвекторна печка без или с минимален вентилатор. Евтини са, ремонтопригодни са, не са шумни и не правят неприятни течения като климатиците. Ако електро инсталацията е готова, отоплението се решава за два часа, или колкото там трябва до магазинА и обратно. Лично аз се топля на пелети. Няма газ в нашия град(и едва ли ще има), къщата е с гредореди, няма как да сложа подово и поради това отпада и термопомпата. Като се правят сметките, трябва да се взема предвид и първоначалната инвестиция, която може да е в много широк диапазон. Общата сметка за съжаление е винаги солена и приблизително еднаква, защото и производителите я правят. Като се вдигне цената на тока или нефта скачат и дърва и пелети и слънчеви панели.

Весели празници!
radius - майстор
А пък тук пише как да получиш повече топлина с дадено количество ток https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0 ... 0%BD%D0%BE :razz:
morfei1 - специалист
На мен на външна дневна около +15гр. си иска половин чувалче пелетки (вчера толкова ми беше дневния разход) за да ми поддръжа водицата топла в системата за 12часа през деня, пък и температурата в помещенията на двато етажа 23-24C. Мога и да му чатна копчето, и да живея с мисълта, че ще го спестя този половин чувал, ама вечерта като го припаля в 17 -18часа да има аванс 2-часа да затопли, темп. в стаите ще е 22.5 или по-малко. Спестеното половин чувалче, горелката ще си го навакса като стой та гледай. Тия работи със спирането ги практикувам Октомври/Април (пак зависи от времето трябва да покаже +20C дневна) иначе спирането не е в мой интерес.

На високи външни темп всички ОС се представят чудесно, някои фантастично, ама като задържи на +5, 0 през деня, а вечер -5, -10... тогава става интересно, па ако ги задържи за цял месец, става още по-интересно. Разхода става двоен. Не ми пука от минусовите темп щот знам колко може да изхарчи и съм се запасил. Бухам пелети, па горе си одя по къс ръкав, жената щастлива, детето и то, бабата и дятото също. С тоя кекава зима, може да постигна и най-добрият разход до сега от всички изминали сезони на пелети :lol: . Ще се спести накой лев, ама не бива да е критерии, да няма изненади на следващия сезон или след няколко.

Знае ли човек, с туй глобално затопляне, след 10-15 години може да не ни трябва и отопление :-D
Christo - майстор
radius написа:
А пък тук пише как да получиш повече топлина с дадено количество ток https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0 ... 0%BD%D0%BE :razz:
Аз писах по повод на "дискусията" трифазен или монофазен ток, и че е безсмислено да се топли вода за отопление с реотани. И цикълЪТ на Карно щеше да е върхЪТ, ако не бяха цените на инсталацията с термо помпа. Има и други подводни камъни.... Вярно е, че се произвеждат хубави термопомпи, котли на газ, пелети, трески, дърва, въглища и никой не се кани да фалира. Значи има доволни клиенти. Щом си доволен от термопомпата, да си жив и здрав да си я караш с кеф. Весели празници!
preslav - майстор
пон дек 23, 2019 9:35 amremarek написа:
3 хубави климатика са около 6000 лв.
А замислял ли си се, че не е задължително да купиш климатиците наведнъж? А знаеш ли, че монтажът на 1 климатик е около 2 часа и повечето монтажници си почистват след работата т.е. след 2 часа натискаш копчето и се топлиш или охлаждаш. А задавал ли си си въпроса колко място ще ти заемат пелетите, дали ще е по-малко от дървата? В края на първия отоплителен сезон ще имаш собствена база за сравнение и ще можеш да прецениш как да продължиш.
Трифазният ток не топли по-добре и по-евтино, тъй че не разчитай на далавера от това.
kalin72 - майстор
То чудесно това, ама задавал ли си си въпроса, че ще сгрееш къща в моя район, 750 м.н.в., с климатици, ама друг път? За апртамент биват, макар аз да не бях очарован...
preslav - майстор
пон дек 23, 2019 6:02 pmkalin72 написа:
То чудесно това, ама задавал ли си си въпроса, че ще сгрееш къща в моя район, 750 м.н.в., с климатици, ама друг път? За апртамент биват, макар аз да не бях очарован...
Доколкото се ориентирам се говори за апартамент (не знам в кой регион), на всичкото отгоре от климатик до климатик гора разлика, нещо повече, говори се за проблем със складирането на дървата - мерим според аршина и говорим за финансии, които очевадно липсват.
Та да си дойдем на думата, очарованията са едно, реалността е съвсем друго - не съм в настроение да споря, но сметката за ток миналия месец е 58 лв. и стотинки - (тогава) 3 климатика, сега +1, пералня връткаща се през ден, фризер, хладилник, бойлер, фурна работеща почти всеки ден, котлони, мотлони, тонколони, кафемашини и други неща без комини. Говоря за къща със символична изолация (3 см.), 2 етажа по 45 квадрата и още толкова подпокривно, което "зяпа" от всички страни.
пон дек 23, 2019 6:51 pmpreslav написа:
Пресли, с тебе ще спорим на маса.
После ми кажи, че си прав, пък аз не!
Само второто ще е вярно.
morfei1 - специалист
Тука нЕкви рибарски вицове взехте да разказвате. 58лв. с три климатика. Може, то ноември беше топъл, ако не работят. :lol:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: