• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт дек 24, 2019 1:47 pmГеорги767 написа:
Да +8-9градуса,а нещо по-въпроса за външния сензор,независимо може ли да работи или CW100.
CR100 не работи с външен датчик, но пак модулира мощността на котела, според стайната.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон дек 23, 2019 7:50 pmГеорги767 написа:
Външен сензор можели и със ЦР100 понеже съм с такъв.
а нещо по-въпроса за външния сензор,независимо може ли да работи или CW100.
Георги, разликата между CR100 и CW100 е само външния сензор, т.е. CW100=CR100+външен датчик :)
вт дек 24, 2019 2:21 pmLazarGanev написа:
пон дек 23, 2019 7:50 pmГеорги767 написа:
Външен сензор можели и със ЦР100 понеже съм с такъв.
а нещо по-въпроса за външния сензор,независимо може ли да работи или CW100.
Георги, разликата между CR100 и CW100 е само външния сензор, т.е. CW100=CR100+външен датчик :)
Аха, значи си има вход платката и само свързва външния и става CW.
Хем му четох инструкцията, ама...
Георги767 - специалист
Благодаря,за отговора разглеждах упътването,но съм прескокнал описанието,че са под едно име двата С100.Но иначе работата на котела е съвсем различна в сравнение c HONEYWELL 727.CR100 го имам от една седмица и наистина мутрябва време да се обучи както казва ЛазарГанев.След Нова Година ще му сложа и един външен,да видим как работи и с него =D>
На CR100 ако не му променяш постоянно заданието, а просто го оставиш да си работи по една и съща програма поне седмица, той нистина се самообучава и се кротва, модулира си за да работи близо до зададената стайна температура, ако се налага да изключи горелката заради висока минимална мощност, то изключва и помпата след някоя минута. Приоритетът обаче е зададената стайна температура и безусловно се стреми даа я спазва.
При работа с външен датчик (CW100) поведението е коренно различно. Първо, че помпата работи почти постоянно, второ влиянието на стайната температура е много малко (0-30%), като не се стреми да я спазва точно и помещенията са в повечето случаи прегряти, особено в преходните сезони, заради схващането на германците, че комфортът е по-важен от икономията. При работа по външна температура водещият параметър е термературата на подаващата вода, която котелът си изчислява според зададената крива,а не толкова стайната температура. Тоест ти му задаваш 2 условия - да спазва температура на подаващата вода и стайната температура, но му казваш, че ако в някои моменти е трудно да се изпълнят и двете условия, за тебе важното е да не превишава изчислената (според температурната крива) температура на водата. Казано накратко двете условия са следните:
1. Спазвай изчислената (според избраната крива) температура на подаване
2. Спазвай комфорта, поддържай стайна температура, не по-ниска от зададената
Тези условия се изпълняват лесно, ако сме избрали идеалната температурна крива, но първо че такава няма, второ е много трудно ние да изберем най-близката от възможните и колкото по-неподходяща е кривата, която сме избрали, толкова по-голяма ще е разликата между желаната стайна температура и реалната. И по-стръмна крива да изберем от идеалната, и по-полегата да изберем - резултатът ще е един и същ - излишък на топлина помещенията в дадени моменти, тъй като недостиг не се допуска. То няма как да е по друг начин, защото ако котелът вижда, че с тази изчислена темература на подаване в някои моменти не може да се достигне зададената стайна температура, той решава, че трябва да си направи запас от топлина в предходния момент, за да се избегне недостига в следващия момент. Причината е, че не му позволяваме за кратко да повиши температурата на подаване, за да навакса стайната температура.
От казаното дотук аз съм се убедил, че управлението по външна температура е добро за големи сгради с много помещения, но за малки битови обекти е по-добре управление по стайна температура. Не искам да ангажирам никой с това мнение. Ако ползвателят е с разбиране, технически умения и желание да се занимава с настройки на кривата - няма проблеми. Но в повечето случаи се обаждат да ми кажат, че стайният термостат или котелът са повредени и трябва да ги подменим, защото видиш ли той е задал 22*С, а в момента е 24 и котелът не спира да работи! :cool:
Георги767 - специалист
Честито Рождество Христово на всички съфорумци.Да,от горе долу една седмица съм го оставил да си работи без даго барам.Монтирал съм го в наи-студеното помещение,зададената Т достига за около 30-40мин.Комфорта с това управление е отличен,рядко превишава зададената Т с 0.5С.От прочетеното в твоят пост,се замислям дали въобще да слагам външен.Благодаря за полезните съвети,както винаги точен и конкретен г-н Ганев :prayer:
ср дек 25, 2019 10:32 amГеорги767 написа:
Честито Рождество Христово на всички съфорумци!:prayer:
Честито Рождество Христово!
Гоше, Соколов то беше снимал, въпросния датчик и според него елементите струват стотинки.
viewtopic.php?p=952183#p952183
Инак струва ок 40 лв., но е в джиджана кутия. Стария външен го бях монтирал в разклонителна кутия за външна инсталация за ок.....май няма лев.
Та за около левче и още малко за кабел, можеш да си го имаш и да опиташ.
Соколов пише, че бил доволен. Аз още не мога да дам мнение.
ср дек 25, 2019 12:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
Соколов пише, че бил доволен. Аз още не мога да дам мнение.
Соколов просто му беше взел акъла на котела от бърникане на CR100 :) - просто нямаше нерви да го остави на мира да се самообучи. При тая ситуация е нормално като сложи външния датчик котелът да се кротне. при тебе ситуацията е друга ти си с друг регулатор (СТ200), който има възможност за избор на режим - само по стайна или по стайна и външна, като информацията за външната може да я взима от нета или от външен датчик, ако му се сложи. Във всички случаи информацията от външния датчик ще е по-точна, отколкото тази, взета от нета.
Георги767 - специалист
Ще го оставя засега така да работи 1месец,пък после времето ще покаже.В момента вече 3-ти час поддържа Т 44С.При това положение при топли радиатори несе усеща чувството на хлад като предишния таралясник.Трифонов,мои познат е като с твоето управление,беше му задал 22гр.стаина а управлението беше взело информация от някаква метеостанция,че температура щяла да падне с 5гр.и голямо набиране на градуси на отоплителния кръг беше,в краина сметка му изключи интернет актуализацията за времето.
Закачил съм външен, няма прогнозни гафове.
Пелетния ми работи така. При 5 външна надолу, коригира водата 3. Може и с повече, зависи от настройката.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: