Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
Днес, най-смисленото, което направих е, че пресякох зелето с калиев сорбат - пресякох, ама не съвсем, трябваха ми 57 гр. а имах само 25 - за първа година правим кисело зеле само от произведеното в градината и нямам идея колко сполучливо ще е, ама нали си знаем, че е нашо, а нашето, ако ще да е сополиво, си е най-убаво.
Сега ще заложа пълнозърнест хляб, който ще се пече утре, ама това е друга тема.
нед дек 22, 2019 8:58 pmpreslav написа:
Друга тема е яденето, а още по друга, пиенето на пълнозърнест хляб.
Разкажи за залагането и печенето и още повече за паузата, между тях!
Нали е пълнозърнест по градинарски?!!
preslav - майстор
пон дек 23, 2019 2:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 22, 2019 8:58 pmpreslav написа:
Друга тема е яденето, а още по друга, пиенето на пълнозърнест хляб.
Разкажи за залагането и печенето и още повече за паузата, между тях!
Нали е пълнозърнест по градинарски?!!
Залагането е както при стандартния хляб, бил той бял или пълнозърнест. Понеже ползвам хлебопекарна, използвам нейната програма за тесто, който меси на ръка не виждам причина да е по-различно. Готовото тесто оставям в хладилника за десетина часа, примерно снощи тестото беше готово в 22 часа, а сутринта булката го е извадила в 8 и го е сложила да се пече. Хлябът става като козуначен.
При мен програмата тесто е No 8, а за печене No 12. Съставките за хлебопекарна са: 320 мл. вода, 1 с.л. олио, 1 малка мерителка сол, една голяма мерителка захар, 330 гр. пълнозърнесто брашно, 220 гр. бяло брашно тип 500, една малка мерителка суха мая. Малката мерителка би трябвало да съответства на ч.л. голямата мерителка би трябвало да е с.л. брашното на Суворово или София мел, маята на Д-р Йоткер (аз ползвам някаква френска, с турската пропорциите са други). Правя тези уточнения защото съм пробвал разни брашна и маи, но най-добрите резултати са с тези съставки.
ky-kyy - майстор
От моя опит с хлебопекарните, винаги като сменя брашното, или маята, поне 3-4 хляба зяносвам, докато му хвана цаката....
Навсякъде пише да се сипва от пакета брашното, ама аз съм прост и го пресявам :)
preslav - майстор
пон дек 23, 2019 5:55 pmky-kyy написа:
От моя опит с хлебопекарните, винаги като сменя брашното, или маята, поне 3-4 хляба зяносвам, докато му хвана цаката....
Навсякъде пише да се сипва от пакета брашното, ама аз съм прост и го пресявам :)
И аз пресявах, но ме домързя и сега сипвам директно от пакета.
ky-kyy - майстор
пон дек 23, 2019 6:53 pmpreslav написа:

И аз пресявах, но ме домързя и сега сипвам директно от пакета.
Хихихихих, демек поумняваш :lol:
lov - майстор
При пресяването се вкарва въздух в брашното а това води до по добро втасване и съответно до по хубав резултат.
Не гледайте какво пише по разни упътвания защото са писани за други държави където имат различни критерии за качеството си на хляба.И съответно хляба им се с по друго участие на трапезата. Примерно в някои държави айде по точно региони не харесват средата на хляба и консумират само кората. Средата на практика я изхвърлят. Говоря за за някои видове малки хлебчета. То и практически там няма среда при втасването. Такава си е им технологията.
ky-kyy - майстор
Мене ми го каза продавачката, кога купувах първата хлебопекарна...Имаше такива големи ци.., упс очи, че нямаше как да не и повярвам. :rolleyes:
kr1100 - майстор
кви хлябове кви хлебопекарни в тази тема? Ще ви докладвам на модератора дето спи.
По темата днес подкастрих 1 кайсия битер от праскова. Започнах с яко кастрене и на зарзалата , ама яко. Тази година имаше много плод догодиня няма да има затова яко кастрене и подмладяване. Събрах зелени лук,чесин , салатки за сегашната ми салат, разделно мушмули - едниоте директно в бидона другите за отлежаване. и последни 3 чепки грозде.
Ха сега :partyman: за Бъдни вечер и да сте щастливи.
вт дек 24, 2019 5:15 pmkr1100 написа:
... Ще ви докладвам на модератора дето спи.
...днес подкастрих 1 кайсия... Тази година имаше много плод ...
Ха сега :partyman: за Бъдни вечер и да сте щастливи.
Е тва е истински градинар Коледарин.
Обявявам го за градинар на 2019 година.
Като такъв, длъжен е да почерпи богато, при едно евентуално форумно мероприятие. Вече има проведено едно такова, в тесен кръг. Дано през 2020та кръгът стане по голям, задружен и успешен!

Честита Нова година, Градинари!

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: