• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kr1100 - майстор
вт дек 24, 2019 3:17 pmnelina_london написа:
Живях над 10години в 60годишна къща гредоред в Англия.Свиква се с това да внимаваш как стъпваш,
Каква е тази мизерна английска съборетина на 60 г ???
Тука още1915г са строили с пруски свод и железопътни релси за трегери .Цимента с бъчви от Холандия.
nelina_london - специалист
Да не оспамваме темата на жената.Не разбрах Българското величие ли трябваше да подчертаем или западната неграмотност?
В Англия има немалко къщи на по няколко векаКъде споменах,че е мизерна,а и съборетина :) ?
Внимава се колко тежко стъпваш,защото на долния етаж се чува.Там нямат практиката да правят сух под над гредореда,а застилат с мокет.Предимството е,че много лесно се ремонтират инсталации като парно и водопровод.Освен това не са земетръсна зона и имат свобода откъм покриване на строителни норми.Между другото,въпросната мизерия от 90м2 се продаде за 400 хил паунда :)
radius - майстор
Бях на гости 1 седмица в една за 550к £ се продаде. Стълби към ет.2 ширина 60см. със стъпала 25см високи. Трошачи на кости! Какво доказваме?! Трябва да ни е за пример нация, която все още има в баните си отделни чучури за топла и студена вода ? :lol:
theagent - специалист
нед дек 22, 2019 6:47 pmshumanska написа:
...
1.Някой, който е строил наскоро нещо подобно може ли да ме ориентира грубо колко би ни излязлъл грубият строеж?
...
3.Може ли да ми препоръчате строителна фирма, с която да работим - да строи бързо, качествено, евтино
Всяка информация ще ни е от помощ!
Благодаря много!
Ивета
При всички положения при споменатата квадратура - над 100,000 лв. Колко над - трудно ще ви каже някой, при положение, че има куп неизвестни. Какъв е теренът - повече ще се копае или по-малко, има/няма скали/подпочвени води и т.н. Каква ще е конструкцията, т.е. какви тонове желязо и какви кубици бетон ще влязат в сметката, откъде ще се карат ...

При всички положения, намирането на строител няма да е лесна работа. При това строителство, което се вихри в момента, строителите са доста заети. Голямо търсене на строители - високи цени. А за доста от тях една къща с 200 м2 РЗП е малък обект, с който не им се занимава ...
Не мисля, че ще можете да намеритe някой да строи бързо, качествено и евтино. Бързо и качествено може и да има, обаче гарантирано няма да е евтино.
Не залитайте и непременно към най-евтиното, защото "евтинията" после може да ви струва скъпо.
Не мисля, че ще можете предварително да придобиете точна представа за очакваните разходи, ако не нагазите "във водата" поне донякъде. Намерете архитект, споделете как си представяте нещата, вижте той какво ще ви каже.
Ако решите да си поръчате проект, в хода на работата по него част от нещата може да се попрояснят и да решите дали да свивате желанията си или напротив, да установите, че имате мегдан да ги поразширите. Всяко "искам това или онова" си върви със своята цена ...
При наличен проект, вече ще имате и количествени сметки, които могат да послужат за основа на по-точни калкулации.
Но и това няма да са окончателните сметки. Първо, силно е вероятно проектантите да объркат това или онова и да се окаже че едно или друго не е било точно пресметнато. Второ, много е вероятно строителите да ви поднесат изненади. Доста от тях имат навика да правят това вече в хода на строителството, когато човек по-трудно ще се реши да се откаже.
Трето, неизбежно в хода на работата могат да възникнат непредвидени обстоятелства. Я цени на горива или някои материали ще скочат, я ще се окаже, че бетон за калкулираните ХХХ лв /кубик има, ама поради някаква причина се налага да използвате бетон от друг бетонов възел, който обаче иска УУУ/м3 и т.н.

При всички положения, тръгнете ли да строите, се вкарвате в интересно приключение. :)
Последна промяна от theagent на ср дек 25, 2019 9:03 am, променено общо 1 път.
Lisko - майстор
Да добавя две кратки бележки:

-Един приятел строи къща с контрактори отначало докрай. Та от него съм запомнил - да се пита и да има записано черно на бяло всички детайли. Даде ми за пример следното - при него всичко било включено в обща договорена цена. И един ден гледа - сложили контактите по стените, обаче едни грозни - най-евтините който може да ти дойдат на акъла. Отговора бил - ами това е базовият вариант. Ако в договора не е упоменато точно какви искате - слагаме базовия.

- Стълбите вярно че заемат място в дву (и нагоре) етажни, но пък печелиш от покрив. При едноетажна, трябва да платиш за двойно по-широк покрив. Освен това стълбите могат да бъдат един много добре изпипан естетичен детайл от интериора. (моите не са, но аз не съм мерило).
Едно друго предимство на двуетажната къща е че горе е по-топло, а долу е по-хладно. Съответно през лятото и през зимата може да се местиш там където е по-приятно.

А, и малко математика за десерт: Ако приемем че човек го интересува обема а не площта (все пак сме тримерни същества), най-изгодно би трябвало да е къща която най-много се доближава на външен (и вътрешен) вид до сфера. Тогава съотношението обем/площ на стени и тавани е най-голямо. Обема искаш да е голям щото живееш в него а площта на стени и тавани - малка, за да платиш по-малко за материали. Разбира се - сфера се прави трудно, а и не искаш да ходиш по вдлъбнат под, но то затва е математиката за да може да се строят "идеални" модели.

Ако има изискване стени и таван да са четириъгълници, тогава най-изгодното е куб.

:partyman:
В подобни теми ,винаги се включват хора,които вадят едно изречение от контекста ,оцветяват го в червено и ти удрят брадвата..и всичко изплюто не е по темата.
Прочетох си постовете и неуспях да открия къде съм писала че целия продукт Х е по-хубав от продукт У(само дървения материал споменах),за да ми набивате канчето за чуждите буклуци и българските хубавини!Пусто жена съм,при това руса и ще напиша последен коментар по темата.
Помислете при 45м2 основа,къща на 2 етажа с хол 16м2,колко точно бихте отделили за стълбище?Дали ще отнемете от хола 6м2,защото спалните са максимално изтискани?Хората са го измислили рационално спрямо техния начин на живот и малкото петно на основата.

Сега по същинския казус.
Когато събирах оферти от фирми по нашата количествена сметка имаше точно такива двойни разлики.Например 29 лв/м кофриране и декофриране,до 50лв/м само кофриране.Говорим за над 1000м. кофраж.Очевидно ,тези с най-високата цена,ти казват по заобиколен начин ,че нямат време за теб.
Също по кръчмарски сметки смятах бетона по 90лв/м3,но в последствие се оказаха с 40тина лв отгоре,защото бетонпомпа идва около 10 пъти,а и все пак има труд за полагане и вибриране.
ср дек 25, 2019 1:22 amLisko написа:
Да добавя две кратки бележки:

-Един приятел строи къща с контрактори отначало докрай. Та от него съм запомнил - да се пита и да има записано черно на бяло всички детайли. Даде ми за пример следното - при него всичко било включено в обща договорена цена. И един ден гледа - сложили контактите по стените, обаче едни грозни - най-евтините който може да ти дойдат на акъла. Отговора бил - ами това е базовият вариант. Ако в договора не е упоменато точно какви искате - слагаме базовия.

:partyman:
+ 1
Педантична съм,и държах още при сключване на договора за груб строеж да конкретизираме точния вид хидроизолация,подпокривна мембрана и т.н.
Това не попречи да лепнат тухли Младост економик,вместо стронг.Бяха дискутирани по време на офертите,но не бе отбелязано в договора. :x
Ако договора се сключва до ключ пада голямо издребняване по всяко перо,за да няма неприятни непредвидени разходи.
theagent - специалист
ср дек 25, 2019 1:22 amLisko написа:
...- да се пита и да има записано черно на бяло всички детайли. ...
Лошото е, че нормалният средностатистически инвеститор в еднофамилна къща за много детайли няма да се сети, просто защото не знае достатъчно ...
Отделно, дето по време на строежа на обекта непрекъснато трябва да има достатъчно компетентен надзор, който да следи дали предвиденото в договора се спазва.
aroot - специалист
И моите 2 ст по темата, все пак ми е работа. Признавам си, не изчетох всичко.

1.Някой, който е строил наскоро нещо подобно може ли да ме ориентира грубо колко би ни излязлъл грубият строеж?
2.С колко би се оскъпил строежът ако сложим плоча и над втория етаж и надзид половин метър, за да може един ден да си усвоим подпокривното?
3.Може ли да ми препоръчате строителна фирма, с която да работим - да строи бързо, качествено, евтино

1 - Пресен пример: Двуетажна къща, 100м2 всяко ниво, без сутерен, изкоп с скални почви с къртач при основи - 120 к. Там влизат труд материали търчане на Възложителя по спедиция все едно е снабдител и т.н. Ако материалите бяха от строителя, щеше а има едно 25-30% завишение. Местоположение: Провинция.
2- Няма еднозначен отговор, но 8-10 к. Зависи какво се предвижда като натоварване, това пряко касае конструкциите. НО това е е проблем, проблем е че ще се води незаконно. Ако има стълбище (двураменно, еднораменно) се води нормален етаж и влиза в проекта и къщата става 3 ет. Ако оставите дупка в плочата си е чист таван. Сами разбирате дилемата.
3 - Търсите правилен отговор на грешен въпрос.

Най-важното, което трябва да си набавите в случая е доверен човек. Доверен. Този човек се нарича инвеститорски контрол, което е различно от надзора. Надзора следи за спазване на проекта, като размери, количества и т.н. Думата "качество" там има различно значение.
Читав инвеститорски контрол може да бъде човек с най-малко 10-15 г стаж по обекти и да е видял и изкоп и шпакловка. Но пък да е достатъчно млад и навътре с новостите , за да знае какво е Финитура и звукоиолационна лента на окачвач. За тези лица, трябва да се осигури достатъчно добро месечно възнаграждение, че да не става комбина със изпълнителя. Идеални за тази работа са пенсионирани техници, идващи рано на обекта и тръгващи последни.
Темата е дълга и само като преминете през това, ще осъзнаете какво съм казал.

П.П: Съветвам ви да огледате предишни обекти на изпълнителите, ако знаете къде работят да се завъртите там, да им видите инструментите, техника и т.н. Вие самите или довереният Ви човек. Читав изпълнител същото така трябва да може да го намерите след 5 г. примерно - офис, служители и т.н.
Забравих да спомена за законовото изискване, от 26.03.2019 г за всеки строеж с РЗП над 100 м2 задължително се изисква Строителен надзор и Фирма-Строител, регистрирана в камара на строителите.
Lisko - майстор
Шапки долу, колегата явно си разбира от материята.
Може би ще е полезно и за хора които почват тепърва, но да питам, sevginsali какво ти е мнението за явлението "човека оркестър" в строителството на къщи. Мой приятел е наел такъв майстор който "правел къщи". Майстора бил голямата работа, вече 2-3 къщи бил направил. Аз много се учудих, къв е тоя многостранен "талант" - подпитах - ма той организатор ли е, води ли други специалисти и пр. Казаха ми че майстора сам си работел всичко. Кофражи, термоизолацията отвън, слага врати и прозорци, облича с дървена ламперия, шпакловки. Видима възраст 50-55 и за мойто невинно око - не прилича на мошеник, засега всичко върви добре. Естествено че няма никакъв офис, служители и т.н. и се плаща на ръка без никакви фактури.
И въпреки че поне няколко души тука ще кажат - нищо чудно - и аз съм си правил всичко, някак си, имам проблем с концепцията за "майстор по всичко". Например той няма всички инструменти, поради което трябва да се наемат или когато е по-изгодно - купуват. Например ходили заедно с възложителя да купят ренде за майстора, ходили заедно да му наемат къртач и т.н. Според мен той е един зидаро-мазач поначало, който е видял пазарна ниша и усвоява и предлага и други дейности. Аз съм силно начинаещ любител дърводелец, но нещата които видях да е направил от дърво ми се видяха дооста недоизпипани, да не кажа по-силна дума.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Строеж на къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: