• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Отоплявам 2 ет. къща 2х80кв.м.
Коридори и стълбище са 21-22. :wink:
kalin72 - майстор
Очевдидно с добра изолация. Крушката си има опашка, това е положението :) Плюс това във Варна няма студовете по високите полета на Западна България. И друго, ако си заложил още при проекта нискотемпературното отопление - тогава е ясно. Добра изолация+добре направено нискотемпературно отопление = ниски сметки и чисто отопление. При мен няма как да стане това, освен с изолацията, за която нямам 10К лева. Та ще си се грея на пелети.
andy_forresite - майстор
Аз отоплявам доста по-малко от вас и разходите за месец декември се очертават 240 лева само за пелети. За да стане отоплението 150 лева трябва да направя ремонт и топлоизолация за поне 30 хиляди. За умиращ град без препитание ще е пълна глупост да дам толкова пари. Не че има откъде да ги извадя. Покривите, обшивките, улуците и топлоизточника са извън 30-те хилядарки, които може и да не стигнат. Но 100 лева за ток от май до октомври си ги имам. Изминалите години са ми показали, че при мен и с пари не става. При хората обикновено това с парите работи. Абе свиква се с всичко.

Иначе електрическите котли се ползват като резервно отопление, когато има повреда в основния топлоизточник. Основно през нощта и е добре да има воден акумулатор. Не са скъпи, не иска комин, не е трудно за ремонт. За основно отопление е глупост, освен при отлично отоплен дом, в който като върнеш крушките с нажежаема жичка няма нужда да отопляваш стълбища, коридор, спални.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср дек 25, 2019 1:53 pmandy_forresite написа:
За да стане отоплението 150 лева трябва да направя ремонт и топлоизолация за поне 30 хиляди.
Кви са тия 30000лв бе човек, ти дворец ли ще изолираш? Аз направих изолацияна кооперация с 12 жилища за 12000лв - 6000 за труд и 6000 за материали. Не казвам, че сега мога да го повторя, но ти имаш да изолираш едно жилище. Това може да го направи сам човек, без да е спец. Остава само парите за материалите. Стегни се малко. Градът може да умиращ, държавата може да е умираща, ти да не би да си умиращ? Стига с това примирение
nikolson - майстор
Ще се включа с реална сметка от 2017 година. Къща 2х85 м2. Свободностояща, тухлена. В северните села (квартали :lol: ) на София. Изолация+парно с пелетен котел = 22000 лева. Това включва и изграждане на котелно+комин. Парното е включено през периода окт.-април. Живеят семейство с малко дете. Разход-два палета на сезон.
morfei1 - специалист
Темата е за трифазен ток и Ел. Котле. Та инфо от снощи. Комшията под мен, в къщата която отоплявам с климатици, се топли вече 20год. с Ел. котел Дакон 18-ка трифазен. 160кв. етаж или ги топли всичките, или някъде около 120кв. Та декемврийската му сметка за този топъл декември е 700лв. обитава се от двама души и едно куче. Него принципно не го бърка много, много месечната сметка щот плаща и по-високи, ама някой, който залита по-трифазен ток с Ел. Котел да си помисли хубаво, ако парите са проблем. За сравнение моята е 100лв. и още един климатик 12-ка да пусна, ще ида на 150лв. максимум. Остават едни 500лв. разлика, за комфорта от Ел. Котлето и отоплението с парно. За мен разликата е голяма, за някои може би не е.

Външна изолация материали + труд е средно 38-40лв на кв.м. или оттам нагоре. На 20лв. може да паднете, ако може да си я поставите сами със всичките му останали неща. Лепене, дюбелиране, замазки, мазилки, боя и т.н.т.
fbr - майстор
ср дек 25, 2019 5:19 pmmorfei1 написа:
Комшията под мен, в къщата която отоплявам с климатици, се топли вече 20год. с Ел. котел Дакон 18-ка трифазен. 160кв. етаж или ги топли всичките, или някъде около 120кв.
Дай боже всекиму такъв комшия.
nikolov333 - майстор
Комшиите имат пряко въздействие върху сметките за тока.. :-D
yanko78 - специалист
Човека отсъства от темата. Всеки се изцепи с неговите си постижения и съждения за отопление.
ср дек 25, 2019 9:38 pmyanko78 написа:
Човека отсъства от темата. Всеки се изцепи с неговите си постижения и съждения за отопление.
Не точно. Тази сутрин е бил активен, последното му мнение е в тази тема, което косвено сочи, че я наблюдава.
Ясно е, че си правим изцепки.
Не знам дали от трифазен наистина може да му е по евтино да се топли, като битов абонат. Ако ще и само 1 фаза да ползва, предполагам, че е бил заблуден, че ще му е по евтино от нормалното.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: