• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
aroot - специалист
Здравейте. Мнението ми се припокрива с вашето.
Знаем за "братчед от махалата", който прави шпакловка като със пастелени бои, знаем и за група с high end лампи машини и т.н. които за нищо не стават.
Конкретно аз нищо не мога да кажа, без да видя човека и работата му.
Но да дам пример, за вентилация в къща правена от one man army. Всичко си е наред, но после докарахме ОВиК инженер, той ни светна за много неща - забравени възвратни клапи, по читави тръби, по читави вентилатори и т.н. Трябва да имаме едно на ум, когато имаме 1 майстор за всичко. Той не може да има рутината на кофражист/арматурист, нито знанията на електричар. Да не говорим за виждане за аксинометрия на ВиК инсталация. Общите неща се научават от практиката, съгласен, но всичко си има граници. Мен лично, ме дразни когато някой прави мазилка и не шпаклова или обръша сам. И тва е другата крайност, мега тясно специуализираните майстори, които правят едно и също ден и нощ, удрят акорд бягат и не мгоат да бъдат намерени.
Иначе, за мен майстор без инструмент, не е сериозно. Аз покрай мои си неща, съм си накупил сумати неща, само настолен циркуляр с герунг нямам :-D
Но реалността на държавата е такава, че всичко що годе читаво като материал е по света, но не и у нас. Тук хората се опитват да вършат работа но трудният начин. И никой да не се обижда на ББ, наистина тва е материала, за тва има няколко умни хора, които се възползват. И тази тема е дълга..
Lisko - майстор
Например тия срезове и тия пирони ми стоят прекалено брутално

Прикачен файл

IMG_2253.jpg

Прикачен файл

IMG_2250.jpg

Прикачен файл

IMG_2248.jpg
theagent - специалист
ср дек 25, 2019 8:04 pmLisko написа:
... явлението "човека оркестър" в строителството на къщи. ...
Аз си мисля, че това е явление, с което тези, които са тръгнали да си строят къща, неизбежно ще се сблъскат. Особено на етапа груб строеж в изпълнение на някоя бригада.
Общо взето, едни и същи хора изпълняват различни дейности - армировка, кофраж, хидроизолации и т.н.
Globusbg - напреднал
М..да.....интересни коментари изчетох за цените на грубия строеж.......сега като строителен предприемач с над 200 сгради зад гърба си да ви кажа къде е заровено кучето. Разберете едно ЦЕНАТА на грубия строеж зависи от кадърността на проектанта конструктор. За съжаление в Софийско не се славят с добри конструктори тъй като при тях постоянно е навалица за проекти и те не се задълбочават да защитят интересите ви а ви дават компютърни симулации с 300% презапасяване. Имал съм случаи количеството на желязото е 85 кг/м2 от РЗП а същата сграда преработена от КАДЪРЕН конструктор е 34 кг/м2. Нали се сещате че при 200 м2 къща става въпрос за 10 тона арматура излишна.....а това са по сега действащи цени 17000 лв заготовка с монтаж. Е...как да ви дадем цена ние строителите така на тъмно предварително ,знае ли се на какъв конструктор ще попаднете.същото важи не само за арматурата.....такае с бетона и с кофража. Така че търсете първо доверен човек който разбира от нещата като мен....първо да ви разясни нещата и тогава отивайте при архитекти. Разберете ....те не защитават вашия интерес и не ги интересува колко ще ви струва....те искат да изпъкнат пред вас с стилна архитектура и и модерни решения които са скъпи за повечето българи. Има много други неща но това е за сега, че ме мързи да пиша дълго.
nikolov333 - майстор
=D> ..а би било много полезно.. :partyman:
plamen6703 - майстор
Аз съм строил къща и в папка "строителни конструкции" си има количествена сметка, вътре има количеството на бетона, квадратурата на кофража, квадратурата на покрива, арматурата, кубатурата на изкопите... всичко е описано. Същата сметка я има и в папка "архитектура" там е зидарията, външни зидове, вътрешни зидове... всичко е описано и сметнато и като отидох да сключа договор със строителната фирма собственика повика един от инженерите и с него седнахме да провери сметките на проектанта и чак след това се договорихме за цена.
Сключването на договор със строителна фирма е най-доброто /за мен/ решение, може да е малко по-скъпо, но е много по-сигурно и поне за мен беше много по-спокойно, защото нямах грижа за нищо друго освен да следя за качество.
Цената, която ми даде фирмата не мръдна до края на строежа и останахме добри приятели и след края на строежа! :partyman:
aroot - специалист
Коментара на Globusbg е силно преувеличен. Силно.
85 кг/м2 звучи невероятно, това да не е някаква безгредова с огромни холивудски отвори в Драгалевци? 34 кг/м2 се получават безгредови, пълен сутерен в гаден терен с фундаментна плоча. 85 кг не могат да се издокарат ей така. Според мен има грешка.
Всеки лесно прави коментар на другият, но без да се видят статика динамика товари и т.н. всеки може да каже каквото си иска. Ако майсторите по грубите строежа взимаха според кг арматура, Софийските колеги сигурно щяха да са най-добрите на Балканите.
Най-много се плюе конструктора, щото няма кой да го защити, обикновено зад гърба се говори, а никой не загрява че разните Дубайски архитектури водят до тежки финансови затруднения - за това съм съгласен.
Както Каза колегата Пламен, във всеки проект си има количествена сметка.
То тая темата има капацитет да се превърне в Лидълските.
naster - майстор
И моите 5 ст., тъй като питащата се интересува от имащи челен опит.
- 200е без ДДС е ориентировъчно, но според мен под това трудно ще падне.
- Фирми-изпълнители мога да препоръчам: бързо и качествено, не много евтино; както и евтино, що-годе качествено, но не и бързо. И за двете точно в този ред. Друг е въпросът дали те ще могат... и дали ще останете доволни.
- Господинът-строител правилно сподели: техниците работят "на конвейер" като се презастраховат, защото има много обем в момента.
- Аз бих засегнал и още един елемент на грубия строеж, не само финансовия: съобразете проекта с предназначението на сградата (сезонно или постоянно). Един или два етажа (строго индивидуално): жена ми не искаше и да чува, че ще спи на партера, а аз имам резервен план за старините със спалня и баня на партерния етаж. Еркери, конзолни балкони, чупки, бетонови стрехи и т.н. са (лично за мен) краткосрочни естетически фактори, които някой ще трябва да изолира, за да не бъркат в джоба десетилетия напред. Дълговечност на покрива, спазване на технологиите на производителя без волни съчинения "ние така го правим".
- Плоча под покрива и аз нямам: спести няколко тона желязо и кубика бетон, които инвестирах изолация.
- Намаляването на РЗП на сградата най-много да доведе то по-висока цена на м2, особено на използваемото жилищно пространство! Подходът за икономичност трябва да е основно в опростяването на детайлите, операциите и т.н.

Финално съм загрижен за подхода Ви към финансите. Разходите по проектиране, администрация и документация са сериозно перо. Има да предвидите разходи за хим. тоалетна, фургон, охрана и т.н. Трябва да сте наясно с какво разполагате, докъде ще ви стигнат и да не разчитате на кредити, ако можете да го избегнете или забавите.
Globusbg - напреднал
Колега sevginsali мога да ти го пратя на пощата този проект да го видиш с очите си количеството на арматурата.....то така или иначе не се стигна до изпълнение тъй като уредих на клиента мой конструктор да го преизчисли. обекта е в Горни Лозен завършен от мен 2017 г. А досега имам над 30 къщи в Софийско но под 50 кг/м2 арматура съм нямал....което е пак много за мен...имам доверие само на моя конструхтор който се побира в 32 до 34 кг/м2 арматура за район с 9 та степен земетръс какъвто е Софийския, при нас е 8 ма степен и слиза до 26кг/м2 става въпрос за Стара Загора
plamen6703 - майстор
Ти си предприемач и не ми се вярва да не си разбрал причината за толкова голямо количество желязо :)
Причината е елементарна, "пианиста" толкова си може, ползват се софтуери /програми/ които дават принципно "бланкетно" разпределение на товарите. Толкова му е пипето на конструктора, че няма сили /акъл/ как да подходи към всеки клиент според точното място и да защити интересите на конкретния си клиент!
Това е водещата причина за такива случай, така може да счупят главата на някой и с бетона в основите, спестява ти едни 1000 лв. от бетон, а това ти качва цената на кофража с 3000 лв. тук пак е до акъла на конструктора.
След това вече се мери и акъла на клиента, какъв изпълнител ще избере и как ще се договаря.
Правило номер едно е, че избереш ли "тънка" оферта значи ще ти излезе през носа строежа. Много е важно като се договаряш с майсторите да договаряш поотделно цени на материали и цени на труд да знаеш за какво точно какви пари плащаш! Сещам се за още много неща, но да не става досадно и поучително :) просто който не е тупал този тупан трябва много да внимава и да мисли предварително за всичко! :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Строеж на къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: