• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Човека, ако иска да чете. Аз си намерих тема да се фукам :lol: :lol:
hidrazin - майстор
Тая простотия с пелетните простотии трябва да престане.
Самата идея е била да се оползотворява отпадъчна дървесна маса, хранителни отпадъци , селскостопански остатъци , енергийни култури ...
Не да се режат вековни читави дървета които поглъщат СО2 и правят кислород.
А ние си унищожаваме горите и даже продаваме дървесни пелети в цял свят - щот имаме много гори.
Даже в АЛИБАБА.
Там има над 10 продавача на пелети от българска дървесина. Не от отпадъчна.
Просто престъпници навред...
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
ср дек 25, 2019 11:58 pmhidrazin написа:
Тая простотия с пелетните простотии трябва да престане.
Самата идея е била да се оползотворява отпадъчна дървесна маса, хранителни отпадъци , селскостопански остатъци , енергийни култури ...
Не да се режат вековни читави дървета които поглъщат СО2 и правят кислород.
Самата идея не е била никога пелетите да се правят от отпадъци. Възникнала е в Австрия и обхваща цяла Европа, дори и в момента техните котли работят само с пелети от най-висок клас от първокачествена белена дървесина, без кора дори. Това за агропелетите е побългаряване, но сполучливо. А иначе и на мене ми е мило за горите, и аз съм ЗА ограничаване на сечта, за програми за залесяване, ама то зависи от политиката на управниците, а не от народа, който трябва да се топли. С какво според тебе трябва да се топлят хората? С климатици ли? Да, в апартамент с 2-3 стаи става, ма не е кеф
1. Газ - добре, но богоизбраните са малко (няма мрежа навсякъде). Пък и е пречка за ВЕИ лобито
2.Термопомпи - добре, но труднодостъпно, особено за заварено положение със съществуващи ОИ.
3. Трифазни ел.котли - предполагам това е мечтата на ВЕИ лобито - производители на скъпа ел. енергия?
4. Пелетни котли - голям трън в очите, трябва да ги забранят! :cool:
preslav - майстор
вт дек 24, 2019 10:35 pmmorfei1 написа:
Тия хуморески къде ми ги разправяте общо 68лв. месечна сметка с 3 ТП въздух-въздух..... може, ама не ми се вярва :lol: . Знам как топли климатик, знам как топли парно.
Аз мога да снимам фактурата, но това пак нищо няма да докаже защото си остава въпроса кога и колко се ползват климатиците, кой на каква температура се чувства комфортно и т.н. Примерно през въпросният месец, основно работеше 1 климатик (нисък клас Тошиба) в стаята на възрастен човек, сутрин и вечер се пускаха други два (нисък клас Гри), по обяд прозорците са отворени защото и без климатици температурата в стаите е 20+ градуса, а за 1-2 в добавка е безсмислено да се върти климатик, по-добре е да си сложиш чорапи и някаква гъзовейка на гърба. Нощем (при сегашните температури) никъде не работи нищо отоплително, бойлерът не е 24/7, нищо, че буля си мие ръцете с топла вода дори през лятото. Изобщо хумореските ги виждам в едно друго направление - много "майстори" се опитват да ми втълпят, че климатиците се включват есен и се изключват на пролет, ама аз нали съм си тъп и не вдявам от "майсторски" приказки, та все питам, когато ме няма 10-12 часа в една стая, да не говорим, че в спалнята ме няма по 16 часа, какво мухите му топля в това помещение, ескимосите как правят секс на -45?
Та позарових се малко в миналогодишни сметки, ePay дава такава възможност да си видиш сметките за години назад - миналата година от 01.01. до 31.12. общата консумация на ток (в левове) е 1285 и ст. за предната година е стотина лв. повече, за 2019 (понеже излезе последната сметка от 68 лв. токоразходът ще е 831 лв. и ст. - в същност 2019 е първата година, през която всичко е на климатици 4 бр.Х12000 BTU, за 2 етажа по 45 квадрата със символична топлоизолация и 30% сменена дограма. И още малко статистика - около 800 лв. съм сипал нафта в колата, която почти не ползвам, за какви икономии да говорим???
morfei1 - специалист
Така е прав си, всеки разбира усеща отоплението по различен начин. Моите термометри, а те са много, никога не са показвали 20C. Температурата в помещенията падне ли под 23C, макс 22.5C, за мен започва отоплителният сезон 24/7.

Дори не мога да си представя да поддържам 20C, в банята където прозореца е нон-стоп, отворен не пада под 21C.
hidrazin - майстор
чет дек 26, 2019 1:25 amLazarGanev написа:
Възникнала е в Австрия и ...
и това също не е вярно.
Първоначално машините за гранулиране са се използвали за направа на пелети за храна на животните, не за горене.
Първата пелетна горелка е измислена от германец през 70-те - петролната криза.
Първото производство на дървесни пелети в Европа започва в Швеция през 80-те години.
И не, идеята днешно време е пелетите да се правят точно от отпадъци. И всички световни производители точно това твърдят и афишират.
В белите държави производството на пелети от читава дървесина е забранено.
Пелетната мафия у нас вече има застрашителни размери.
В малка България годишно се произвеждат над 1 000 000 тона пелети като почти всичките отиват за Италия и Гърция.
За справка - Германия консумира около 2 200 000 тона пелети.
Общо взето режем си горите като за световно. И обла дървесина се мели безогледно за пелети - пара да пада.
А политиката на управниците - ни сме си ги избрали им го позволяваме. Та всеки от нас е виновен.
И да, пелетите също имат не малък въглероден отпечатък + ФПЧ които отделят.
Ако не вярваш - запуши с комина на пелетната горелка или го вкарай в стаята... :-D

Прикачен файл:
Eu-consumption-for-heat.jpg

:partyman:
P.S. Относно ВЕИ лобитата, скъпия ток от тях и подобни.
Разбира се че има или по-скоро имаше щото поти всички ги изловиха.
Основно това бяха онези по европейските програми дето се изтарикатиха с двойно финансиране.
И между другото - ако мое да си купиш ток от новите ни мощности без разните му такси пренос, достъп, разпределение...
Моментално ще забравиш за всякакви простотии от типа на пететки, газове и нафти...
шоп - майстор
чет дек 26, 2019 12:18 pmhidrazin написа:
ако мое да си купиш ток от новите ни мощности без разните му такси пренос, достъп, разпределение...
Моментално ще забравиш за всякакви простотии от типа на пететки, газове и нафти...
Аз и сега съм ги забравил простотийте. Имам си ги и стоят в дълбок резерв... бек ъп ли му викаха :-)))

Обаче кажи как аз редовния битов абонат, дребна рибка, консумиращ около 1500-2000 кW/h нощна +200-300 дневна ел.енергия мога да си купя цитирам "без разните му такси пренос, достъп, разпределение..."?
morfei1 - специалист
Зет ми има 30+ декара фотоволтаичен парк почти от 10год. В къщата си се топли с пелетен котел, а тока си го плаща със таксите и т.н.т на същото място и цени каквито всеки друг.

Ходете ги разправяйте някъде другаде тия смешки за евтин ток. "Чула жабата, че подковават коня, и тя се наредила......." :lol:
шоп - майстор
чет дек 26, 2019 12:51 pmmorfei1 написа:
Зет ми има 30+ декара фотоволтаичен парк почти от 10год. В къщата си се топли с пелетен котел, а тока си го плаща със таксите и т.н.т на същото място и цени каквито всеки друг.

Примера не е меродавен. Всичко зависи на какви цени му изкупуват тока.
Ако продавам на 40 ст киловат, а го купувам на 20ст... логиката е ясна. Даже сигурно ще се изкуша панелите ми да произвеждат и от лунна светлина:-))))

П.П. Горните цифри са примерни.
morfei1 - специалист
Примера е много меродавен, щот ако аз и ти само си пишем, на него му е ясно, знае и може да го направи така, че сам да си произвежда тока и да не му струва нищо, освен първоначалната инвестиция.

Да, ще дойде и това време, но ще трябва да почакаме още известно време.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: