• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
tassel написа:
... Свързването задължително паралелно.
Даам, това ВИНАГИ е така !
Когато колегите говорят за последователно свързване на луничките, се има предвид не точно буквалният смисъл на думата "последователно". Има се предвид кабела от трансформатора да отива до една луничка, от нея да отива до друга, от нея - до трета, от там - до четвърта и т.н.
Другият начин е от трансформатора да тръгват кабели за всяка луничка поотделно.
Аз лично предпочитам вторият начин, като избирам мястото на трансформатора да е такова, че да е долу-горе еднакво отдалечен от всички лунички, които захранва. В този случай кабела наистина може да е 1.5 кв.мм. , дори и за 50 ватова луничка - стига да няма вата над окачения таван - в този случай отделената от луничките топлина "опича" кабела ...
А в случая на "последователното" свързване трябва да е с по-голямо сечение, тъй като се получава голям пад на напрежение и в резултат на това първата, най-близката до трафа луничка, свети силно, а най-отдалечената - едва мъждука...
solo5 - майстор
tassel, това кото си писал е интересно
моята баня е около 2,30m2 и също се колебая за 4х35W
дай инфо за трафовете, които си взел (марка, модел, размер, цена)
за луните също (влагоусточиви ли са?) :roll:
tassel - специалист
Ами моя таван съм го направил така, че 4 или 6 луни да образуват симетрия и да са достатъчни. Все пак за всяка баня е индивидуално, но трябва да има и някакви пропорции, а не една луна тук, друга там и т.н. Трафовете уж са италиански. VLM S.p.a.-Италия. Обаче, като гледам етикета и целофанената опаковка, ме връхлитат дълбоки съмнения. :-D Цената е 20лв. за брой. Луните бяха около 10лв.. КНР производство. По принцип не се водят за влагоустойчиви, но единствената разлика, която видях е, че нямат силиконова гумичка за уплътнение, но пък лягат много плътно по картона и смятам, че няма да има проблем. Оригиналните влагоустайчиви бяха или много малки или на цени от 25-50лв. за брой и за това избрах тези.
solo5 - майстор
Всички ми казват, че 5 луни по 35W щели да ми бъдат много за баня от 2.30 кв.м. :?
Трябва да видя по колко лумена е всяка лампа :roll:
rulom - модератор
5X20 Вт или 4Х35 Вт...... за да можеш да се обръснеш :wink:
Още ли не си ги турнал тея луни.............................?
Ако все още се колебаеш мога да те вкарам в още размисъл като ти предложа да сложиш лунички тип "звездно небе", 10 бр по 20 Вт -ефекта ще е страшен :razz: , може и 20 бр по 10 Вт :razz: .Представи си само малки светещи кръгчета на тавана.
Ако ти се играе повече:
google
solo5 - майстор
другата седмица майсторът ще дойде да направи плочките
и чак тогава е тавана :-D
и аз си мислех за повече, но не ми се иска да дупча на толкова много места, а и окабеляването ще е кошмар
така че най-добре 4х35W или 5х35W :roll:
комшията ми е с 3х35W при 4 кв.м баня и казва, че му е добре
като погледна банята му ще имам база за сравнение :roll:

P.S. днес разгледзах малко трафове и вече се чудя дали да не сложа 2х105W, защото са най-малки и най-лесно ще ги вкарам в дупките на луните
Ще имам 10см отстояние до тавана, а траф от 210W е 18см, докато тези от 105W са 13,5см и са само 3,5см широки така че няма да имам проблем с тях
Какво Ви е мнението за 2 трафа вместо 1 :?
ronik - специалист
Може да надупчиш картона, но без да слагаш във всяка дупка луна. Само една мощна някъде по средата и от дупките ще свети :lol: .
Аз взех два по 105 вата за моите четири луни, въпреки, че ще ги слагам извън банята(трафовете не луните :) ). Ако единия се прецака, ще имаш светлина докато го смениш.
solo5 - майстор
аз също си мислех за 2х105W, защото са доста по-малки
ronik, не знам на какво разстояние ще ги изнасяш извън банята,
но не е добре луните да са на повече от 2м от трафа :roll:
ronik - специалист
Мдаа, четох в инструкциите, че разстоянието трябва да е до 2 метра заради интерференция, обаче какви са последствията при по-дълъг кабел не пише . При мен ще се получи около 2,5 метра . А ми се искаше всяка луна да се включва самостоятелно, а така ще трябва да набутам трафовете под тавана и да се пускат две по две :sad: . Дали да не рискувам с 50 см повече :?:
rulom - модератор
За разстояния всеки пише, ама за мощности, никой, слагайте по-слаби от 50 Вт лампи и си теглете колкото искате дължини.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "луни за баня?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: