• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
Охооо... Ама аз много съм изпуснал.
Хайде честита Коледа и от мен.
Лазар го е обяснил повече от добре, така че няма нужда да го перифразирам. Ще кажа само, че с външен датчик в моя случай е по-добре, защото сме 2 семейства и дъртия иска парното да му е все 1 е на топлофикация. Като му е топло да завърти термо главата на 3, а като му е студено да врътне на 5 и радиатора са стопли веднага. При това условие при мен нещата с външен датчик са за предпочитане. Ако си бях само аз шеф на котела щях да го карам по стайна. След 1 сезон вече мога да наглася кривите и със затворени очи. Така че ако не си индианец с външен датчик е хубаво. Ако си Индиана Джоунс външния датчик не е опция.
sokolov.91 - майстор
Айде котела избуча.
Пускам душа. Заданието за БГВ е 50 градуса. Водата пада на 39 и контролера казва на котела да се запали обаче той не се пали. Даже и статуса на контролера се променя, че котела работи за БГВ, обаче статуса на котела седи на изключен, не се пали. И ако в тоя момент спра душа след десетина минути котела се пали за БГВ и си я стопля. Ако обаче в тия 10 минути продължавам да източвам топла вода, водата спада до 20 градуса и чак тогава котела се пали и съответно не може да навакса толкова бързо и водата на душа става студена...
Твоя котел стана на 1 година.
Мен сервиза ме предупреди, че трябва сервизиране преди сезона.
Единственото което се сещам е за филтъра на помпата, понеже не съм обучен сервизен специалист. Освен този филтър, на моя котел поставиха и още някакъв...магнитен ли бешеееее?!!! И този е поставн така, че да се почиства.
Дано не е сериозен проблема!

Абе ейййй, я виж сензора за БГВ къде е, в кво състояние е и още не знам кво да му видиш! Кабел, клемички...сичко да е здраво.

Хм, сякаш не е сензор. Нещо свързано със запалването, приток на газ, нещо запушено по газта...??? Не ми прилича на проблемна циркулация на водата.

Газ няма достатъчно, Соколов или няма кой да я запали на момента, ми са струва.
sokolov.91 - майстор
нед дек 29, 2019 9:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Твоя котел стана на 1 година.
Мен сервиза ме предупреди, че трябва сервизиране преди сезона.
Единственото което се сещам е за филтъра на помпата, понеже не съм обучен сервизен специалист. Освен този филтър, на моя котел поставиха и още някакъв...магнитен ли бешеееее?!!! И този е поставн така, че да се почиства.
Дано не е сериозен проблема!

Абе ейййй, я виж сензора за БГВ къде е, в кво състояние е и още не знам кво да му видиш! Кабел, клемички...сичко да е здраво.
Има 2 филтъра У образни. 1 на радиаторите на студената вода и 1 на серпентината на студената вода. Чистих ги и 2та пролетта. В тоя на бойлера имаше 1 малко топче асфалт, нищо сериозно. А и сега котела запали ли се за бойлер си го грее бързо като преди - демек не липсва циркулация.
Отделно датчика за бойлера му гледам показанията на екрана на контролера и той показва 23 градуса, а котела не пали. Значи и датчика си е ОК. Даже статуса на контролера се променя и пише "работа за БГВ вкл." обаче основния статус на горелката е "изкл." и реално котела не гори. Значи аз така както го виждам датчика си показва наистина реалната температура в бойлера, контролера казва на котела да запали и дори отчита, че би трябвало да работи за БГВ, обаче котела не гори. Дори на екрана на котела двете квадратчета дето показват трипътния на кое подава не са оградени. Трипътния не е нито на радиатори нито на бойлер. А бойлера иска топло... Дали трипътния не може да обърне нещо към бойлер..?
Възможно е и трипътния да е, но на мен ми заприличва на комуникация Контролер- Котел.
Провели кабела и клемите!
То това лесно може да се разбере, като го оставиш да работи по вода, без контролер. Сега е студено и няма да цикли излишно.
sokolov.91 - майстор
нед дек 29, 2019 10:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
Възможно е и трипътния да е, но на мен ми заприличва на комуникация Контролер- Котел.
Провели кабела и клемите!
То това беше първото, което проверих. Всичко е точно. При мен хлабава връзка няма. Всеки кабел е с доста повече от необходимото сечение (за да няма падове) и всички крайща на всички кабели са калайдисани преди да ги стегна в клемите. Не е от това. Или трипътния се бъзика или мозъка на котела не е в ред.
нед дек 29, 2019 10:15 pmsokolov.91 написа:
... Не е от това. Или трипътния се бъзика или мозъка на котела не е в ред.
Последното, което може да опиташ, е да го оставиш без контролера. После вече е сервиза, за съжаление.
sokolov.91 - майстор
Трифоне, много кофти така си допълваш предни постове и ако не върна на зад и да рефрешна няма да видя какво си допълнил.
Лесно мога да замостя контролера и да вкарам някой в банята, обаче преди малко детето влезе да се къпе и котела се държа повече от добре. Спадна си водата 10 градуса под заданието, котела си запали, стопли си и си обърна на радиатори. Като по учебник. По-рано през деня жената изрева, че водата станала хладка докато се къпе. Дъртия след това докато се къпа котела не се запали навреме. Добре, че се къпе бързо и то с 40 градуса вода, та не изрева и той. А в тоя момент датчика в бойлера показваше 22 градуса при задание 50 и на екрана на контролера пишеше, че котела работи за бойлер ама на статус горелка беше изключено. Накара ме да ида до котела и да спра от неговия екран радиаторите, та да се запали за бойлер.
sokolov.91 - майстор
Е сега 2 пъти симулирах къпане и прахосах 20 литра вряла вода. И двата пъти всичко 6. Все 1 нищо. Ако не беше изревала одеве жената и после не бях видял какво става докато баща ми се къпе проблема нямаше и да го забележа... Но има нещо гнило и работещо. Като зъб като те заболи веднъж - тръгне ли няма спирка...
Antonii - майстор
Това прилича като проблем с датчика за разход, че по него котела разбира кога да тръгне да работи за БГВ.
Може да е лоша връзка, може и самия датчик да прави мизерии, но от сервиза би трябвало да могат да го хванат.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: