• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
savagebs - специалист
Да ви споделя моите наблюдения за подобни неръждаеми тръби, значи на кооперация явно без комин е поставн такъв кюнец, директно пробита стена коляно на 90 градуса и тръби от 2ри до 4ти етаж, често минавах от там и сега на 3та година там къде е началото на комина коляното всичко е прегоряло и разпаднало се като паяджина е,тече ужасен мъзгоч, вярно не коризират бързо но..... до кога ще държат , реално са дебели 0.5мм
Аз също купих тръба и неръждаема шапка но е на върха на комина където температурата е ниска.
lektora - специалист
Хм ... интересно. Това изолирани или не изолирани тръби са ?
savagebs - специалист
Не без изолация са едностенни, грозна картинка е сега долната част, явно яко дънят печката :)
предполагам за котел на пелети с високо кпд при който изхпдящите газове не са с много висока температура ще е добре.
filmatoplo - майстор
От поне 5 години един клиент има такъв комин на котел се Дитрих на дърва - седи като нов .Има два мои монтирани на пелетни котли но са само на по 2-3 месеца експлоатация .Виждал съм лилави тръби от тях ,след това не знам колко издържат .
lektora - специалист
При мен става въпрос за камина на дърва (свободно стояща, чугунена) за която по каталог дават средна темп на изгорелите газове 345 градуса по Целзий. Задължително тръбите ще са изолирани, без значение дали ще са от готовите, които се предлагат на пазара или аз ще изолирам допълнително.
Въпроса ми по скоро беше дали тези чупки (2х45гр + 90гр при самото задно включване) биха повлияли много на тягата. Както казах назад тези чупки също ще удължат комина, тъй като по изискване на производителя комина трябва да е минимум 5 м дълъг.
Печката има два фукса - горен и заден.
Ако използвам горния, тръгвам директно нагоре, пробивам плочата и излизам през керемидите, като имам идеално прав комин без чупки, но така ще се наложи комина да стърчи около 3 метра над керемидите за да се постигне височината (~40 см над билото), което прави изключително нестабилен (веднъж съм патил от съборен комин).
Затова искам да коментирам варианта с включване през задния фукс. Така комина ще бъде изпълнен както трябва - имам предвид че ще има кондензоуловител, ревизия за почистване, чрез двете чупки ще го закарам близо до билото и ще стърчи не повече от метър над керемидите, ще имам изискваната от производителя на уреда дължина и не на последно място ще мога лесно да демонтирам печката от комина за разлика от директното вертикално включване.
Просто ме притеснява заради тези две чупки да не стане цялата гимнастика напразна ...
Както казах камината миналата зима си работеше. Е, малко пускаше дим в стаята по време на зареждане, но ...
lektora написа:
.......
Въпроса ми по скоро беше дали тези чупки (2х45гр + 90гр при самото задно включване) биха повлияли много на тягата. Както казах назад тези чупки също ще удължат комина, тъй като по изискване на производителя комина трябва да е минимум 5 м дълъг.
Висок имат впредвид.
Печката има два фукса - горен и заден....
Затова искам да коментирам варианта с включване през задния фукс. Така комина ще бъде изпълнен както трябва - имам предвид че ще има кондензоуловител, ревизия за почистване, чрез двете чупки ще го закарам близо до билото и ще стърчи не повече от метър над керемидите, ще имам изискваната от производителя на уреда дължина и не на последно място ще мога лесно да демонтирам печката от комина за разлика от директното вертикално включване.
Просто ме притеснява заради тези две чупки да не стане цялата гимнастика напразна ...
Както казах камината миналата зима си работеше. Е, малко пускаше дим в стаята по време на зареждане, но ...
Това е по доброто решение.
maistora1965 - специалист
Привет на всички ще използвам темата на колегата за де не пускам нова като се затопли времето вероятно ще модернизирам комина.Решил съм да сложа вътре иноксови коминни тела проблемът е че до сега бях на пелети но от тази зима преминвам на въглища със съответната горелка.Причината да пиша е че вчера помагах на комшията да сменяваме кюнците на печката учудването ми дойде от това че бяха иноксови.Гори основно въглища уж донбас но никои не знае какво продават в чувалите решил да ги почисти преди студовете и две от телата буквално се бяха смачкали като ги е притиснал да ги разглоби.Направо са разядени отвътре навън днес се порасравих в нета и до колкото успях да открия пише че стомана AISi 304 от която са масово кюнците става за дърва„газ„пелети„и нафта.Ако ще се горят въглища се препоръчва 316 която била по киселинно устоичива.Въпросът ми е някой монтирал ли е иноксови тела при горене на въглища и има ли наблюдения.Притеснението ми е че ако ги вкарам в комина и изгорят за 2-3 години голям автогол се получава.
sian - специалист
При мен има подобен проблем. Котел с горелка на въглища. Между котела и комина гофре инокс което стана на решето. Тази зима съм с ново гофре инокс 316Ti надявам се да нямам проблеми.
nautilus33 - майстор
Не знам автора, както и другия колега, който споменава, че е правил такъв комин са активни във форума, но ако са, може ли да споделите как са комините след толкова години експлоатация? От каква стомана са, защото има два вида 304 и 316 L? тези дни трябва да купя, и съм се спрял на едностенни 304. ще се ползват за котел на твърдо гориво. Също ме интересува всяка чупка на 45 градуса колко от височината намаля? Т.е. по каталог на котела му трябва комин Ф180 с мин. височина 8 метра. Ако в началото, след тройника има една чупка на 45 градуса и след 5 метра оше една при стрехата, това намаля ли височината на комина, или тягата ще му е същата както, ако е изцяло прав.
  • 1
  • 2

Тема "Комин от неръждаема стомана." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: