Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Stenli 84 - специалист
От 20 октомври до сега изразходвани 53 чувала иглолистни пелети отопляема площ 160 кв етаж от къща без външна изолация, pvc дограма изолация на тавана 10 см каменна вата от горе на плочата, потдържана температура 21 гр през деня 19 гр нощем.
pechkata - специалист
пет дек 13, 2019 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет дек 13, 2019 11:20 amlakosste написа:
Благодаря ти.Значи правилно съм мислил за преграждане на първата секция ,но твоят май че е модел за горене предимно на дърва и е с по-голяма секция за пълнене.Ако аз пусна отвесно ламарина ,то тя ще опита върху горелката.Може би трябва да е с лека чупка долу.Иначе съм с турболатори като в твоята схема.Във втората такава роля изпълняват шампоаните тухли а в третата секция е от три метални шини една под друга.
Йок. Котела ми е Бош 27 киловата (стария К25), за въглища и евентуално дърва.
Още веднъж ще поясня и за теб.
Трета секция е празна, там никой нищо не слага.
Първа секция (ход)- там са тухличките на който и даконообразен котел можеш да се сетиш.
Втора секция- някои от гореописаните котли фабрично си имат турболатор.
В книжката на Бош е описано кога се поставя. Книжките не са за четене, но в Бош не го знаят.
Ако искаш да "пускаш ламарина", отвори капака, погледни, представи си къде трябва да е разположена в пространството, ограничено от бункера и действай!
Ако наистина ти се струва невъзможно, не се отчайвай- нищо няма да загубиш, защото турболаторите са достатъчно ефективни!
По спомен, че не ми се рови пак по pdfи- турболаторът се поставя във втори ход, при температури под -7 градуса.
Аз, от как ги направих, не съм ги махал, та затуй пропушва при запалване.
Не ми пречи, щото котелното е обособено в маза, на необитаем етаж.

Потърсих, та ги намерих снимките. Малкия турболатор е за 1ви оригинален ход, като съм го смятал и го поставям без да махам тухличките. Над тях стои.

https://photos.app.goo.gl/nzjwgzjwNnhPMM2e6

Вижда се температурата на газовете каква е, при каква температура на водата , при неизчистен котел. Последното е доста важно уточнение, че да се добие представа за подобряването на ефективността.
Забравих да кача контролера.

https://photos.app.goo.gl/VCHX167DHqrWio7k7
Трифонари жив и здрав брат - пуснах ламарина над горелката в бункера за въглищата и вдигнах температурата на котела със 4/5 градуса без да променям настройките...
Тези дни ще пусна и един ред турболатори като твоите и тогава ще коментирам пак...
Rumen89 - специалист
Последните 24 часа горелката е работила с 1.66 кг. на час.
През следващите 5-6 дни тенденцията е температурите да спадат, та лека полека ще се преместваме в тази тема.
Румбата започна да се доближава до минималната мощност на горелката, а при доста съфорумци вече е подмината.
Та, нещата с горенето ще се подобряват, с влошаването на разхода.
Изводите от това, който може да си ги направи.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет дек 26, 2019 8:20 pm, променено общо 1 път.
Rumen89 - специалист
чет дек 26, 2019 8:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
През следващите 5-6 дни тенденцията е температурите да спадат, та лека полека ще се преместваме в тази тема.
Румбата започна да се доближава до минималната мощност на горелката, а при доста съфорумци вече е подмината.
При мен ще е трудно да подмина все пак са си 240 кв. м.
чет дек 26, 2019 8:19 pmRumen89 написа:
чет дек 26, 2019 8:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
При мен ще е трудно да подмина все пак са си 240 кв. м.
Румба,много лошо ако не може да я подмине. А че ще я подмине, тая минимална горелката, повече от ясно е. Проблема е, че никога няма да ти гори продължително на номинал- за двайска си, че и за по малка.
andy_forresite - майстор
Румба, ти сега с новия котел и топлоизолацията си екстра. Аз се движа на около 2 кг на час, като гори по 14-15 часа на ден. 50 чувалчета Керпи и още 550 кг Поповски. Къщето ледник. Тръбите за подаване и връщане на водата от там на ръка са еднакво горещи. 23 градуса. Това е от сутринта и няма да стане по-добре. В другите две отделени стаи връщащата е хладка. Трябва топлоизолация на стени и таван. И ако вземе та има ефект, може би ще има поддържане на 4 гр външна температура, както е днес.
pechkata - специалист
Преди преработката на котела гореше 8 кофи на 24 ч. - по 6 кг. е кофата = 48 кг. ...
Сега след преработката на котела 6 кофи = 36 кг. - та 36 : 24 = 1,5 кг. на час отопляема площ 120 кв. ...
Горя костилка от вишна затова го меря с кофата...
За 100-тина дена от началото на отоплителния сезон по 2 кофи на ден = 200 кофи по 6 кг. = 1200 кг. около кубик и нещо ... :cry: #-o ](*,)
iarnaudov - помощник
Здравейте,
От скоро съм собственик на къща, в която има инсталиран котел на пелети.
Модел:Green Fire PB2SC
Номинална мощност: 25KW

Отоплява се коридор (2 радиатора), баня (лира) и 2 стаи (2 радиатора). Общо около 80кв/м. Къщата има вътрешна изолация (гипсокартон с вата). Без външна.
Гори ми между 3.5 - 4 чувала на денонощие (15кг на чувал, иглолистни пелети, 5.0 kW) . Според мен това е много, не е ефективно и излиза прекалено скъпо (4 чувала х 15кг х 30дни = 1800кг. При цена 350лв/тон това са около 600-650лв на месец 8-[ ). Навсякъде казват, че нормалното е 1.5-2 чувала на денонощие.

Настройките са следните
50 градуса на водата
50 секунди на пускане на пелети

Стигнал съм до тези настройки в опит да я направя да гори по-малко. Оригиналните настройки от сервиза бяха 60 гр на водата и 35 секунди на пускането на пелети. Забелязах че когато гори на максимален пламък (8) и когато гори на минимума (1) пуска едно и също количество пелети, което за мен беше учудващо. Мислих че си ги регулира. Малко все още не мога да си обясня как така докато загрява водата и докато я потдържа дърпа едно и също количество пелети на едно и също време.

За момента единственият ми вариант да ми харчи 2 торби е да наглася таймера да работи от 6 до 12 и вечер от 17 до 23 (12 часа общо).
Но естествено в останалото време къщата изстива до 1 час и става доста хладно, което никак не е добре. Също така след като се включи загравя по час - час и половина, след това стаите докато се стоплят... общо взето минават 2 часа след пускането...

Можете ли да ми препоръчате как да действам за да постигна този разход от 1.5-2 чувала на денонощие?
Дали с настройките е възможно ?
Или проблема е, че къщата няма външна изолация?
Някакви насоки какво да направя за да вкарам нещата в нормите?

Всякакви мнения биха били полезни.
Благодаря.
kalin72 - майстор
На първо четене - направи водата 65 градуса. И второ, по-притеснителното е това, че имаш много големи загуби на топлина, хубаво е да се разбере откъде са.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: