• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ben84 - специалист
Минава ми нещо през ума, което всеки домашен сръчко би могъл да направи с подръчни материали и без нужда от захранване поялници и софтуер.

Един манометър от апарат за кръвно налягане проверих, че мери до 4 метра воден стълб.
Та ако вземем една тръба и от единия край я свържем с манометъра, а другия и край забием в кладенеца? :-D

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (4.2 KиБ) Видяна 2412 пъти
Hoвoceлckи - майстор
... и с един далекоглед би могъл от къщата да проверява. Но той не ни каза дали има пряка видимост. Пък и за в тъмното ще му трябва фенер :-D
С WI-FI е много добра идея. Само дано наистина я реализира и ни покаже крайния резултат (а не като с помпата на възрастната съседка).
ben84 - специалист
Доколкото разбрах няма видимост, ама с едно тънко шлаухче ше си го докара до прозореца :-D
И на мен Wi Fi-то ми допада. :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Мислех и аз в началото за шлаух, но идва слабичко. По-добре кабелче. Има разнообразни на ниска цена. Той нито потвърди, нито отрече идеята за прокарване на кабел. Най-после би могъл да се пусне модулиран сигнал и по захранващия, но това само го споменавам ...
hidrazin - майстор
Фантазьори... Още малко и сървър да сложи... :-D
Парче евтин LAN кабел до кладенеца, няколко светодиода с резистори и някакво адапторче за някакво напрежение.
Може и зарядно от телефон или нещо подобно.
Плюс "сензора" от клипа. ТУК съм дал такива евтини джиджавки. Вероятно има и по-евтини.
По един LAN кабел може да пусне датчици за 7 нива - от 8-те жички едната обща а другите 7 за датчиците.
Ако кабела е с читава оплетка, тя може да се използва за общ проводник и датчиците да станат 8 броя.
Повече от достатъчно.

:partyman:
kozl - майстор
чет яну 02, 2020 12:52 pmgandonov написа:
Измерване на ниво може да стане със сензор за разстояние HC-SR04 свързан към ESP8266.
Съмнявам се, че ще стане с този сензор в кладенеца. Ултразвука се излъчва в ъгъл към 40 градуса соред диаграмата тук, което ще лови стените на кладенеца още към 116 см дълбочина, ако сензора е в центъра на окръжността на цилиндрите на кладенеца.
Лесен за изпълнение датчик е със следене на проводимостта с проводници на различна дълбочина към един общ по цялата дълбочина на водното ниво. Но се изискват познания в електрониката, за да се отчита проводимостта при потопено положение. И другото е че периодично трябва да се почистват оголените части на проводниците, защото се опроводяват и без наличие на вода.
С малки познания може да се направи датчик с рид ампули и магнити закрепени в-у поплавъци на растояние един над друг, които ще се задействат при покачване /понижаване на водното ниво. Към рид ампулите се свързват последователно съпротивления и така ще има точки според броя на поплавъците и ампулите, които ще указват водното ниво по аналогична връзка със съпроътивлението.
Всъщност последното е свързано с предложението на hidrazin, което вече не се отваря :? , а беше полавък за едно ниво, та с няколко такива и .....
Преди години се занимавах с баланси на водни количества. От соц времената бяха останали останки от датчици с полавък към въже навиващо се на колело с пружина и потенциометър, свързан към предвака с колелото. И некога така се е следяло нивото, но влагата не прощава на механизмите.
nеwage - специалист
След като прочетох всички предложения по темата, мисля, че колкото повече датчици, толкова повече възможност някой от тях да откаже.
Мисля, че варианта с хидростатичен датчик и Wi-Fi май ще е най-удачен. Но е извън познанията и възможностите ми за реализация.

Всъщност, сега видях, че китайците имат готово решение:
Изображение
Въпросът е как да се вземе нивото от контролера и да се изпрати по Wi-Fi. Гледам на гърба на контролера има доста изводи
Прикачен файл:
capture.png
lov - майстор
Що се занимаваш с глупости и сложнотии и искаш пак да оставаш без вода. Не каза дали до самия кладенец имаш изкарано захранване но за всякакви съвременни устройства ще ти трябва и едва ли на батерии ще е много разумно. Опваш си един LAN кабел както те посъветва Хидрата. Ако не знаеш как се заравя такъв без много копан ще ти кажем. А ако има възможност може и да е въздушно. И цялото удоволствие ще ти е 20-30 лева максимум с всичките чаркаляци. Отделно всичкото това може да се въже и към автоматиката на помпата.
Lutchezar - майстор
Ето го с повече описание
https://www.aliexpress.com/item/3278973 ... iewDetails

Не мисля че е подходящо за случая.

По-горе пишеше че има 220 волта за помпата.
gandonov - специалист
Прав е kozl, предложеният от мен сензор е с голям ъгъл на чувствителност и навярно няма да е подходящ за дълбочината на този кладенец.

Потърсих из мрежата как решават тази задача по света и решението, което най-ми допадна е "Бълбук-бълбук" - https://playground.arduino.cc/Main/Waterlevel/
Казано накратко, идеята е следната:
  • в кладенеца се спуска тръба/маркуч, като единият й край (с прикачена тежест) стига до самото дъно, а другият е горе.
  • в горния край се свързва помпичка за аквариум + сензор за налягане.
  • нивото на водата се измерва като помпата се включи (да бълбука в кладенеца) и се отчита налягането в тръбата.
    Налягането е различно в зависимост от нивото на водата в кладенеца. :)
Изображение

Само бих заменим Arduino-то с ESP и бих направил данните достъпни през WiFi.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Измерване нивото на вода в 6 метра кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: