Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelina_london - специалист
нед яну 05, 2020 11:38 ambobivg написа:
нед яну 05, 2020 11:36 amLazarGanev написа:
има бойлери по 300, 500, 1000л...
Тези са с лоша визия. :?
:)
Знаех,че ще ме захапете за визуалния аспект,щом съм споменала "визия",но на 15° двускатен черен покрив с дължина 15м.,няма да е толкова естетическо,колкото селективните панели.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не заради визията, а заради географското положение на Бг, но така или иначе термосифонките не са опция
Пералното не е малко,но там има пералня,сушилня,рекуператор,1000 тръби в окачен таван(за канални климатици и рекуперация),който ще падне макс до 240см височина,на всичкото отгоре стената за бойлера е 12 см от трошливите тухли.

От потребител на термосифонка +проточен лятото,ми бе изтъкнат точно този проблем,че често водата преминава над 70° и защитата на проточния го изключва.Следва рестарт.
шоп - майстор
нед яну 05, 2020 11:51 amnelina_london написа:

От потребител на термосифонка +проточен лятото,ми бе изтъкнат точно този проблем,че често водата преминава над 70° и защитата на проточния го изключва.Следва рестарт.
Ха,ха,ха смешки!
ако това Ви плаши един трипътен вентил с моторна задвишка за 100ина лв + един темп. контролер за 20ина лв и веднага ще заобиколите проточния за да няма рестарт.

Разбира се една правилно проектирана и съобразена с разхода на БГВ може никога да не достигне 70 гр.
нед яну 05, 2020 11:42 amLazarGanev написа:
Колко е голямо това перално? 300л бойлер се събира над пералната, могат да се сложат 2. А пък 18квт проточен не подходяш за повече от една баня.
На Електричарите им казах,че се глася за бойлер Стиебел Елтрон комбиниран 18/21/24 KW .Уж пуснаха подходящ кабел.В енергото имам заявена и положена мрежа до 50 KW.
нед яну 05, 2020 11:56 amшоп написа:
нед яну 05, 2020 11:51 amnelina_london написа:

Ха,ха,ха смешки!
ако това Ви плаши един трипътен вентил с моторна задвишка за 100ина лв + един темп. контролер за 20ина лв и веднага ще заобиколите проточния за да няма рестарт.

Разбира се една правилно проектирана и съобразена с разхода на БГВ може никога да не достигне 70 гр.
Точно за трипътен винтил мислих,но всеки майстор държи на неговото си.
Един искал само едното,друг искал само другото.
Затова пуснах темата.
За съвет вариант колектор +проточен бойлер.
Да попитам за една много често срещана ситуация - водата в соларния бойлер е 30 или 35*С, какво правим - заобикаляме или не заобикаляме проточния бойлер? Ако го заобиколим - лошо, водата е студена, ако я прекараме през проточния - той е много мощен и почва да цъка като дискотека, защото е необходима много малка мощност за да се дозагрее водата, съответно това се отразява и на комфорта с температурни вълнички :cool:. Или за да избегнем този дискомфорт ще заобиколим обемния бойлер с температура 35*С и ще нагряваме директно вода от водопровода с температура 10*С?
По-добро решение от обемния бойлер няма
Последна промяна от LazarGanev на нед яну 05, 2020 12:20 pm, променено общо 1 път.
нед яну 05, 2020 12:13 pmLazarGanev написа:
Да попитам за една много често срещана ситуация - водата в соларния бойлер е 30 или 35*С, какво правим - заобикаляме или не заобикаляме проточния бойлер? Ако го заобиколим - лошо, водата е студена, ако я прекараме през проточния - той е много мощен и почва да цъка като дискотека, защото е необходима много малка мощност за да се дозагрее водата, съответно това се отразява и на комфорта с температурни вълнички :cool:
От това,което прочетох за проточните,които работят със солар(само част от тях) ,нагласяш контролера на 50°например и той подагрява само от 35°градуса до желаните.Има датчик на входящата вода.
speka_rs - майстор
Аз бих си сложил 200 л със серпентина от панели и последнователно на него бих си сложил още 100 л обемен 3 кВт. Това е спокойно стига на много да се окъпят.
Приказки има написани всякакви. Аз лично съм се убедил, че 4кВт нагревател е много за една кухненска мивка да подгрее водата от 10 до 40*С. Ако водата е 35*С и 1кВт ще е много. Този 18 или 24кВт проточен бойлер може ли да свали мощността си на 1кВт? Питам аз и отговор не искам :cool:

Тема "Термосифонка + проточен бойлер или селективен панел + бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: