Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelina_london - специалист
Миии викате да се отказвам от проточния?
Казвате,че ако гледам сметката за електричество е по-изгодно да си сложа 300л бойлер със серпентина(така е по проект) или паралелно 200л +100л ?
А,като ги загрявам зимата,без да ги изключвам,няма ли да ме ударят през кръста?
Щото с моето икономическо образование,все си мисля,че с проточния ще е по изгодно.
200 или 300л. соларен бойлер, на който нагревателят е над долната серпентина. Не знам дали има по слаби нагреватели от 3квт., но по си е опция от 18. Ползва се всичко от слънцето.
Не харесвам проточни бойлери, след злополучен опит и подмяна, след това.
шоп - майстор
нед яну 05, 2020 12:13 pmLazarGanev написа:
Да попитам за една много често срещана ситуация - водата в соларния бойлер е 30 или 35*С, какво правим - заобикаляме или не заобикаляме проточния бойлер?
Ако сме си определили 37 градуса за вода с която се къпем, никога под 37 гр не заобикаляме проточния.

За да няма топли и студени вълни слагаме един малък обемен бойлер за буфер след проточния. 10-20л е достатъчно.

Иначе и аз съм за обмените бойлери. Даже има обемни бойлери на Шишков 9 киловата с 9 нагревателя и 9 степени :rolleyes:
Christo - майстор
нед яну 05, 2020 3:06 pmшоп написа:
Иначе и аз съм за обмените бойлери. Даже има обемни бойлери на Шишков 9 киловата с 9 нагревателя и 9 степени :rolleyes:
Ако кажем, че соларният бойлер е 300 литра, стоплил се е от слънцето до 30 градуса и искаме да го дозатоплим до 40, по формулата А= 0,00116*V*(t1-t2), KW/h, получаваме: 0,00116*300*10=3,48 KW/h. За мен е приемливо като се върна от работа и видя, че бойлерът не е загрял достатъчно, да го включа за час и да го достопля. Може и по-интелигентно, с електронен часовник, след определен час, малко преди залез, ако нещата не вървят, да се включи токът.
шоп - майстор
нед яну 05, 2020 4:03 pmChristo написа:
За мен е приемливо като се върна от работа и видя, че бойлерът не е загрял достатъчно, да го включа за час и да го достопля.
А сега си представи следната ситуация. Навън е -10 гр
слънце няма от 3 дни

Бойлера горе е 300л, на -20 градуса външна и е 10 градуса. Колко енергия трябва да го загреем и колко енергия се губи при делта Т60 гр?
Къпем се, но не го източваме докрай. Тази топлина в бойлера за часове се губи с мижавата изолация от 50мм полиуретан и делта Т60 гр

Затова термосифонката и при - 20 външна ако направи водопроводната вода от 10 на 11 градуса си е печалба.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 05, 2020 12:38 pmnelina_london написа:
Миии викате да се отказвам от проточния?
Казвате,че ако гледам сметката за електричество е по-изгодно да си сложа 300л бойлер със серпентина(така е по проект) или паралелно 200л +100л ?
А,като ги загрявам зимата,без да ги изключвам,няма ли да ме ударят през кръста?
Щото с моето икономическо образование,все си мисля,че с проточния ще е по изгодно.
Значи мислим еднакво с твоя проектант. Аз бих сложил 300л бойлер 300л бойлер с една серпентина и 2 нагревателя - единия 3кВт над серпентината Бойлерите имат специално място за това), който да дозагрява водата, ако няма достатъчно слънце, като същевременно не пречи на усвояване на безплатната слънчева енергия и втори нагревател 6кВт или 7.5 кВт долу на фланеца на бойлера, който да е в резерв при липса на слънце. Горния нагревател си е нагласен на 40*С и се включва автоматично, ако по някаква причина температурата падне под този критичен минимум. Втория нагревател се включва или ръчно, или от соларния контролер, ако има нужда от голямо количество вода за кратко време. Могат да работят и двата нагревателя едновременно, което би осигурило практически безкрайно количество топла вода, като винаги солара е с приоритет, а 10кВт електрическа мощност са винаги в готовност. От неръждавейки няма смисъл, от Св. Ш. - далеч!
Лекичко се пообърках,докато четях различните мнения.Цял живот съм била на централна топла вода,в Англия на газов проточен ,едва ли ще свикна да включвам и изключвам бойлера за някакви часове,освен ако не е с електронен таймер.
Достигнах до следните изводи:
1. Проточния в комбинация с термосифон.В противен случай ще си наредя верига бойлери и ще се изръся за обемен и за проточен за работа със солар,което ще оскъпи с поне 1200лв.За вариант 1 с 200л колектор ми бе дадена цена от 3500лв,включваща бойлер Сименс,забелязах,че са спряни от производство,ако мина на Стибел,цената ще се покачи с около 500лв.
2.Селективен панел с обемен бойлер.За 200л. система на Сънсистем ми дадоха цена от 3300лв.
Ако ъпгрейдна на 300л. , цената предполагам ще се повиши около 700лв,така първоначалните инвестиции се изравняват.

3.Вариант номер 2 от 200л. бойлер и независим проточен за студените дни-гледам в немския амазон са по 500лв.

4.Вариант номер 2 +независим 100л бойлер.
Последните 2 варианта,са на принципа на врътване на кранчето и следене на времето и до колко е загрял солара.Плюсът,е че дори и единия бойлер да се скапе,другия ще работи.
Г-н Ганев,предполагам визирате ето това
Прикачен файл:
20200105_172804.jpg
С горния нагревател ще стоплям макс половината количество,което звучи по-добре от топлене на целия обем в студените дни.
След кратък рисърч забелязвам ,че на Сънсистем са най-конкурентни ценово :?
нед яну 05, 2020 6:30 pmnelina_london написа:

След кратък рисърч забелязвам ,че на Сънсистем са най-конкурентни ценово :?
Ко речи? Ади на нашенски!
Търси го да тънък и дълъг (строен)!
Забелязал съм, чи на Сънсистема отговарят на заданието, ма знам ли ко мое да "рисърчнеш".
speka_rs - майстор
Аз не съм фен на Сънсистем определено. Ако ти се дават такива парици помисли за хубави панели Бош, Висман от плоските или 40-50 вакумни мокри вакумни тръби.
И да спомена , че има диференциялни термостати, който могат да управляват, повече от 1 помпа и моно-фазни или три-фазни нагреватели според температура и часа.

п.с. Колежке кажи къде се намира къщата ?
нед яну 05, 2020 9:12 pmspeka_rs написа:
Аз не съм фен на Сънсистем определено. Ако ти се дават такива парици помисли за хубави панели Бош, Висман от плоските или 40-50 вакумни мокри вакумни тръби.
И да спомена , че има диференциялни термостати, който могат да управляват, повече от 1 помпа и моно-фазни или три-фазни нагреватели според температура и часа.

п.с. Колежке кажи къде се намира къщата ?
Не че ми се дават такива пари,но такива са офертите :-D .
Мъжът ми отказва да го играе Направи си кам,защото сме затрупани от работа по къщата,а и сме доста далече от въпросната материя.На Сънсистем системата за 200л. е 2250лв и са ми обявили 1000лв труд.
За термосифонката нямам разбивка на цени,само общата сума.
На Висман и на Бош гледах,но определено излизат по-солено.
Къщата е в първо село до Пловдив.При желание за оферта може да ми пишете на лични.

Тема "Термосифонка + проточен бойлер или селективен панел + бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: