Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Георги767 - специалист
Е,те това е обяснение.Чети и вникваи в текста какво обяснява Л.Ганев. С негова помощ нагласих моя котел да работи в добър поправка отличен режим :prayer:
Stoyansh - помощник
Здравейте група, мисля, че тази тема е правилното място да задам въпросите си.
Имаме котел на Висман Витопенд 100, 24кв. Апартамент тухла , заема крайна част на сградата, етаж 3. Отопляват се хол с кухня 25м2, 2 радиатора с по 20 глидера , спалня 15м2 1 радиатор с 20 глидера и лира в банята. Разпределението е такова, че като влезеш си в коридора, спалнята в ляво и до нея баня ( срещу входа) и вдясно е хола с кухня, като кухнята се пада до баня и другата стена на хола е друг апартамент, 2 външни стени. Спалнята обаче, 1та стена е към стълбите, другата към банята и 2 външни. Имаме програматор на Салус, който контролира котела. От скоро сме с бебе и държим по-топло в спалнята, като тя се топли вечер предимно и съм задал към 22.8 градуса. През деня сме предимно в хола , който на сегашните температури около 0/-2 държи над 23 градуса без нищо да се пуска. Спалнята е по-хладната стая. Вчера малко поразтърсих брошурите за котела и пише, че той е 10,8кв до 24кв, като сякаш минималната му мощност е 10,8кв, което значи около 1кубик на час разход. Това ми се стори доста и грубо обеснява последните ми сметки:
Ноември 140лв някъде или 149кубика газ като не сме топлили целия месец.
Декември 166лв/176 кубика, като за Декември това е за 20 дни, другите 10 дни не бяхме тук и сложих всичко на минимум, за да не се включва отопление.
1. Има ли нещо нередно , споделете добри практики имам чувството, че това са твърде високи сметки, да температурата е комфортна и не е климатик да ти духа в лицето, но все пак какво мислите.
Разполагаме с термопердета като в спалнята много често ги разпъвам и откривам радиатора, за да няма нищо пред него.
Котела мина профилактика Октомври месец и човека каза, че всичко работи добре, регулира му някакви неща уж да е икономичен.
2. Възможно ли е наистина да харчи кубик на час отопление като минимален разход, ако намаля глидерите в хола, може ли да се постигне икономия, в момента хола съм ги намалил от +- , защото ставаше фурна. Няма термоглави от 1 до 5 и са само на плюс и минус врътките.
Знам, че зададох много въпроси надявам се да помогнете, успешна и безаварийна година на всички тук.
Едит - настройката на котела за водата на радиаторите е на 4, като когато си работи температурата на водата е към 60-65.
нед яну 05, 2020 6:50 pmStoyansh написа:
Здравейте група,
...споделете добри практики
...ако намаля глидерите в хола, може ли да се постигне икономия
...
Здрасти,
Добрите практики са като отпрактикуваш топлоизолацията на тухлето.
Другата е следствия на първата и продиктувана от увеличаванито на глидерите повсеместно, в апартамента, което е отговор на второто цитирано.
- Сваляне градусите на отоплителната вода.
Stoyansh - помощник
нед яну 05, 2020 7:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед яну 05, 2020 6:50 pmStoyansh написа:
Здравейте група,
...споделете добри практики
...ако намаля глидерите в хола, може ли да се постигне икономия
...
Здрасти,
Добрите практики са като отпрактикуваш топлоизолацията на тухлето.
Другата е следствия на първата и продиктувана от увеличаванито на глидерите повсеместно, в апартамента, което е отговор на второто цитирано.
- Сваляне градусите на отоплителната вода.
Благодаря за бързия отговор, сградата е 2007 година и е с изолация, не е топ гига мега лукс.
Свалянето на градусите няма ли да доведе до по-дълга работа на котела като часове, респективно още по-голям разход. Като цяло как разбирате дали котела работи на макс или на 30% както уж работи.
нед яну 05, 2020 7:43 pmStoyansh написа:
...
Свалянето на градусите няма ли да доведе до по-дълга работа на котела като часове, респективно още по-голям разход. Като цяло как разбирате дали котела работи на макс или на 30% както уж работи.
Стояне, на миналата страница, Лазар обясни, така както и да са оакам, няма да мога.
Прочети!
Поддържането на висока Т топли повече, но е свързана с повече загуби в атмосферата. Поглеждам PDFите на разните кондензни котли и навсякъде забелязвам по висока ефективност при по ниска Т на водата.
lov - майстор
Айде ще се опитам да синтезирам отговора колкото се може по кратко. Накарайте котела да работи на най-ниската си мощност без да изключва по температура на топлоносителя. Гасенето трябва да го прави стайния термостат при достигане на желаната температура в помещението.
Stoyansh - помощник
Котела си комуникира единствено с дистанционното, съответно аз пипам само него за намаляне и увеличаване на термпературата. Като цяло го местя от стая в стая, за да затопля стаята, която искам. Примерно , ако ми трябва хола да е топъл на някаква температура го оставям в хола и така се топли спалнята, но температурата в двете стаи е различна. Ако пък стопля спалнята на температурата, която търся там хола става доста топъл , за това и съм намалил радиаторите в хола.
Исках просто да ви попитам като по-опитни дали според вас подобни сметки са нещо нормално и дали имате някакви съвети за най-добра ефективност.
LazarGanev - "Велик майстор"
Н е махай глидери от хола, а добавяй в спалнята, ако може
Vani_123 - помощник
Здравейте

Мога ли да помоля разбиращите да коментират и моята предстояща газова система и да коментират.Прилагам темата за да се запознаете

viewtopic.php?f=10&t=63126

Поздрави
liusien - специалист
Приятели, оня ден писах, че няма да досаждам за известно време, ама гледам, че Лазар а и другите разбиращи тук обстойно коментирате, та значи, продължавам и аз!... :-D Извинете ме, моля, ако се отплесна в обясненията! Преди няколко дни тук качих снимка на потребената газ. По данни на Овергаз, в къщи имаме потребена газ 209 кубически метра! Като ги разделя на 31 дни, колкото е месецът, получава се грубо по 6.75 кубика на денонощие, при настроена температура на отоплителната вода от 42 градуса. Послушах съветът на Лазар и вдигнах температурата на водата за отопление на 50 градуса. Вчера в 17.30 часа записах данните на разходомера за газ и днес, отново в 17.30 часа записах новите... Изненадата ми е голяма, защото за 24 часа, съм потребил 8.5 кубика газ, което е с 2 кубика и малко повече от досегашния разход! Разлика в температурата в къщи няма! Тук чета, че е добре котелът да не спира заради изравнени температури на входяща и изходяща вода, а по данни на терморегулатора... При мен специално, няма никакъв шанс котела да спре при изравнени температури, защото има дълги трасета от него до последните радиатори! Докато водата стигне от радиатора до котела, тя ще е изстинала повече от 2 градуса, каквато е разликата на входяща и изходяща вода за да изключи котела! Значи, котела ми спира от терморегулатора в стаята. Та, в този ред на мисли, Трифон е прав, че кондензните котли са по-икономични при ниска температура на водата за отопление! Сега намалих температурата на отоплителната вода отново на 42 градуса и утре ще видя какъв разход има... Не знам дали сега е моментът да ви попитам, дали правилно съм захранил радиаторите с тръбите... В момента, от котела към първите радиатори съм пуснал тръба 20-ка. При радиатора съм сложил разклонение, което подава вода към него и към следващият с тръби 16-ки... Питам - тези тръби дали са достатъчни в диаметърът си за да захранят нормално радиаторите, или трябва да са с по-голям диаметър? Питам, защото видях на един приятел, че неговите са с по-големи диаметри, а и са полипропиленови тръби.......

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: