• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Virtex - майстор
Дано темата не се превърне в рекламна такава, защото изглежда натам отиват нещата :)

Някои от твърденията, както беше посочено са доста заблуждаващи.

И единият тип строителство има предимство и другият.
nikolov333 - майстор
Основния недостатък на дървена къща в България е липсата или високата цена на качествен и правилно обработен дървен материал.. После следват посочените вече характеристики на дървената къща..
theagent - специалист
пон яну 06, 2020 5:27 pmVodica написа:
...
За екологичността: От споделено в нета разбирам, че за направата на къща с дървена конструкция отива 12-15% от разгърнатата площ на сградата за дървен материал. Т.е. около 15 кубика за 100 кв.м. РЗП. ...
Малко нещо ме съмнява "споделеното в нета". Само за покрива на къща от 82 м2 ЗП отидоха 11+ м3 дървен материал. Ако цялата къща трябва да се направи от такъв 15 м3 ми звучат като доникъде.
Между другото, къща със 100 м2 РЗП е къщичка, която едва ли ще е особено удобна за експлоатация.

А "екологичността" ми звучи като червейче на куката. Сега е много модерно нещо да е "еко" или "био", та да може да се пласира на по-дебела цена. Колко са еко лепилата и химиите за защита на дървения материал е интересен въпрос ...
Lutchezar - майстор
И аз много харесвам дървените къщи.
Докато един ден случайно го прекарах във фирма занимаваща се с импрегниране на дървен материал. И слушах преди всичко. На нашия пазар,каквато и дървесина да си намериш, трябва да се обработва отново между 3 и 5 години. Максимален живот навън въпреки импрегнирането - 30 години. Толкова дават специалисти от бранша.
Сигурно има и изключения, всички клиенти бяха за беседки или заведения, в първия случай следва нова беседка, а за втория тези пари ще се избият относително бързо.
Но и доста хора като разбираха цената на поддръжката се отказваха.

За мен изводът е че може някой ден да живея в дървена къща, но най-малко климатът на България не предразполага към такава. За материали, проект, строители изобщо не се замислям какъв проблем ще е. Цялата химия която ще крепи дървото, колкото и да е еко, не е предвидена човек да живее до нея и да я диша. И ще трябва да ѝ се робува непрекъснато, и с труд и с химикали, има не малки ежегодни инвестиции а няма да сме вечно млади.
Разумът ми ме отказва от тази красива идея...
Chefo77 - майстор
пон яну 06, 2020 8:22 pmtheagent написа:
...
За екологичността: От споделено в нета разбирам, че за направата на къща с дървена конструкция отива 12-15% от разгърнатата площ на сградата за дървен материал. Т.е. около 15 кубика за 100 кв.м. РЗП. ...
Малко нещо ме съмнява "споделеното в нета". Само за покрива на къща от 82 м2 ЗП отидоха 11+ м3 дървен материал. Ако цялата къща трябва да се направи от такъв 15 м3 ми звучат като доникъде.
Между другото, къща със 100 м2 РЗП е къщичка, която едва ли ще е особено удобна за експлоатация.
Този пич със сламената къща каза нещо относно покривите на тези къщи (което мисля се отнася и за дървените) - тъй като водата е върл враг на сламата (и дървото), то от изключителна важност е покривът да е непромокаем. При него беше ламаринен. В този ред на мисли, ако е прав, ламарината е доста по-лека от керемидите, респективно не е нужно покривната конструкция да е толкова здрава, т.е. тези 11 м3 дали няма да се редуцират?
ben84 - специалист
Имам едно бунгало и по празниците го сефтосах.
Сандвич 15 сантиметра и стъклопакет.
Температурите бяха около нулата. Сгряваше и държеше 22 - 23 градуса с маслен радиатор на първа позиция (под киловат) и термостат на "3" от шест деления. Ще видим като дойде сметката за 3 седмици колко е изгорил.
Иначе доста комфортно се усещаше.
Лятото обаче става много горещо вътре. Като в оранжерия. Трябва повече изолация от топло, отколкото за студа.
Дървенията изложена на атмосферни влияния иска много грижи. Затуй щея обличам напролет.
И всичко отвън се чува. Сутрин като се разлаят кучетата и съседа запали джипа ми иде да се гръмна.
Надявам се, че след обличането и измазването, да не се чува толкова.
Имаше мравки. Та се скъсах да дупча и впръсквам препарати в пода.
И птици по покрива. Тропат сутрин и вечер, ама тях не ги моря.
ПП. Имам снимки само вътре.

Прикачен файл

IMG_20190707_165921-800x600.jpg
IMG_20190707_165921-800x600.jpg (51.65 KиБ) Видяна 2158 пъти

Прикачен файл

IMG_20190713_170933-800x600.jpg
IMG_20190713_170933-800x600.jpg (95.42 KиБ) Видяна 2158 пъти

Прикачен файл

IMG_20190901_154915-800x600.jpg
IMG_20190901_154915-800x600.jpg (78.33 KиБ) Видяна 2158 пъти

Прикачен файл

IMG_20191127_123002-800x600.jpg
IMG_20191127_123002-800x600.jpg (97.86 KиБ) Видяна 2158 пъти

Прикачен файл

IMG_20191221_160745-800x600.jpg
IMG_20191221_160745-800x600.jpg (80.69 KиБ) Видяна 2158 пъти
шоп - майстор
нед яну 05, 2020 10:23 pmVodica написа:

Мнозина от вас навярно смятат, че строителството на къща не е женска работа. И са прави. Една жена може и да не разбира, но реши ли да се вре там, където не ѝ е работата, по-добре да се научи. :rock:
=D> =D> =D>
100% съгласен. Никога не подценявам жените. Чета руски форум, където 50% от строителството е от дърво. Една част от дървените домове са от плътна дървесина така наречението оцилиндровки или бравени ( къщи от обелени кръгли трупи), а другата част са така наречените каракасни къщи ( домове от бичена дървесина, плоскости, вата и ветроизолация)

В този руски форум има доста теми с фотоотчети на дами построили своите домове мечи, на които 90% от пишещите тук, включително и аз само можем да завиждаме:-)

Успехи!
ben84 - специалист
пон яну 06, 2020 8:33 pmLutchezar написа:
Цялата химия която ще крепи дървото, колкото и да е еко, не е предвидена човек да живее до нея и да я диша.
Реално погледнато не вярвам химията да е по-различна от тази ползвана за всяка друга мебел вкъщи.
Огледайте се окило вас и кажете, кое в дома ни не отделя токсини. То и храните ни са пълни с отрови, че да имат повече срок на годност. :partyman:
MamaMy - майстор
В съседно село си купиха парцел възрастно семейство. Жената рускиня. Била министър на образованието в Русия. Имаше голям мерак да си направи пристройка тип дървена дача за кухня тъй като това било най-евтино в Русия. Там дори сама си направила вила като някакви младежи и подарили трупите. Опитах се тактично да и обясня, че се намира в България, но тя се направи на разсеяна. За един месец смениха 5-тима майстори и едвам направиха покрит навес без стени. Беше страшно удивена колко било скъпо тук и как с една нейна пенсия не можела да направи почти нищо. Все намираше кусури на работниците и как взимали едни пари за нищо. Мангалите и бяха взели 100 лева да изкопаят на ръка 14м3 септична яма. Отделно се пазарили за зидане с камъни и отливане на плоча. Посъветвах я да икономиса като свърши поне едно от нещата сама. От тогава ме изгони и не говори с мен :-D . Гледам че са наковали стените с ламперия от вън. Изоставили са идеята с трупите. Не знам колко са платили на края, но сметките не са им излезли на 200% :wink:
Lisko - майстор
Тези 15 кубика дърво не изгаря ли едно домакинство само за един отоплителен сезон!? Кой би навредил повече на природата за период от 20 години - аз с 15 кубика използвано дърво за направата на къща и отопление с два-три климатика или някой изгорил 300 кубика дърва !?
Именно, именно. А тухлите трябва и да се пекат в пещ...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Лари Хон и сглобяемите къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: