Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон яну 06, 2020 6:40 pmliusien написа:
liusien, просто не си разбрал, понеже Лазар даде много примери.
Основното, което се отнася за теб е- настройваш най ниската Т на водата, която е достатъчна да те стопли. Сега не ми се търси да цитирам точно, но съм сигурен, че помня точният смисъл.
нед яну 05, 2020 9:41 amLazarGanev написа:
... Добре е да избереш такава температура на водата, че бавно да се достига стайната температура и котелът да работи продължително време на ниска мощност - така радиаторите са топли постоянно и комфортът е по-добър, отколкото при неработещи радиатори (бързо стопляне и изключване).
... :cool:
Stoyansh - помощник
Аз имам контравъпрос на това предложение.
Как разбирате, че котела работи най-икономично , при постоянна работа на нисък градус Вода, съответно примерно стопля помещенията за 5 часа, вместо 2 пъти по 1 час и спиране , което е работа 2 часа вместо 5 часа.
пон яну 06, 2020 10:11 pmStoyansh написа:
Как разбирате, че котела работи най-икономично , при постоянна работа на нисък градус Вода, съответно примерно стопля помещенията за 5 часа, вместо 2 пъти по 1 час и спиране , което е работа 2 часа вместо 5 часа.
Ако въпроса е към мен, редно е да ме цитираш. Мързелът или друго оправдание, само може да ти даде възможност да се направиш на ни чул- ни видял.
Мен питаш или просто така?

Е, що така? Сига да чакам до сабалем, пък той си излези!
Аз ши са наспа, пък ако потвърдиш, и ми е до обяснения, тогас ши видим.
Неска напрайх 7 с благоверната, та ми е напрегнато. Утре ма чака работа с 5 вампирки и едно човешко момиче, та требе да почивам.

Само като тънка мисла за размисъл. Прочети ко писа liusien, за експеримента с температурите на водата. Туй поне е прясно и не е "гола" теория.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон яну 06, 2020 10:11 pmStoyansh написа:
Реконтра въпрос - за стопляне ли говорим или за поддържане на комфортна температура? Отоплителната инсталация има задача да покрива топлозагубите на жилището, които пък не зависят от температурата на водата в радиаторите. Тоест за да се покрият топлозагубите на жилището е нужна определена енергия, полезна топлина. В паспорта на кондензния котел пък пише, че най-високо КПД има при нискотемпературен режим, т.е. тогава се получава повече полезна топлина от по-малко гориво
liusien - специалист
пон яну 06, 2020 9:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон яну 06, 2020 6:40 pmliusien написа:
liusien, просто не си разбрал, понеже Лазар даде много примери.
Основното, което се отнася за теб е- настройваш най ниската Т на водата, която е достатъчна да те стопли. Сега не ми се търси да цитирам точно, но съм сигурен, че помня точният смисъл.
... Добре е да избереш такава температура на водата, че бавно да се достига стайната температура и котелът да работи продължително време на ниска мощност - така радиаторите са топли постоянно и комфортът е по-добър, отколкото при неработещи радиатори (бързо стопляне и изключване).
... :cool:
Прав си, Трифоне, съвсем се омотах!... :sad: Когато няма информация и няма кой да те насочи е лошо... Когато, както в случаят Лазар си е направил трудът да напише толкова много и различни примери и постановки, пак е лошо, защото БЕЗ ДА ВНИКНА В ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ, се хванах като удавник за сламка на съветът да вдигна до 50 градуса Т на водата, едно-две изречения преди основното, което си цитирал...
............ Така че слагай си котела на 50*С и виж как ще се държи - ако не достига зададената стайна температура - вдигай още. Ако много бързо стопля и изключва - може да намалиш малко. Разходът за едни 5*С нагоре или надолу няма да го усетиш, но разликата в комфорта е голяма. Добре е да избереш такава температура на водата, че бавно да се достига стайната температура и котелът да работи продължително време на ниска мощност - така радиаторите са топли постоянно и комфортът е по-добър, отколкото при неработещи радиатори (бързо стопляне и изключване). .................
Нищо не ми пишете за тръбите...... Добри ли са диаметрите, или да започна да си мисля за ремонт през лятото - да ги подменя с подходящи, каквито евентуално ще ми препоръчате....... :prayer:
Stoyansh - помощник
Въпроса ми беше като цяло, не конкретно до вас Трифон П.Трифонов. Благодаря за отговорите, като цяло ми се изясняват нещата вече. Ще опитам както вие казвате с намаляне темп на водата, да температурата, която се търси е комфортна, поне 21 в спалнята, хола е ясен, че стопля бързо. Ще продължа да чета мненията ви.
Vani_123 - помощник
Добре де по моита тема никои непише ? не ви ли е интересно да дадете предлужение?

Какво ми прави впечатление: никой непиша с какви по размер радиатори ползва за да се згрее с температура на водата входяща/изходяща 50/40 или 45/40 при която модерните котлета на Бош и Дайкинг са най ефективни и икономични.Ако неса подбрани радиаторите според ниската работна температура нема да се згреете никога освен ако ненадувате котлетата с градусите на водата и да се скъсат от разход на газ.
Пример за мен изчислих че загубите ми в хола за 3500 вата ,гледам по каталога на радиаторите Корадо при температура най ниската която дават там е 55/45 за радиатори тип 22 панелени, че ще трябва да ползвам според мястото ми в хола поне 3 радиатора с доста голяма площ,така покривам 3500 вата радиатор 1400 на 60 , радиатор 900 на 60 и радиатори 3000 на 40 разположени под прозорците. Но питам специалистите колко запас да дам за застраховка отгоре да сложа и четвърти радиатор мисля да се неокаже че немога да наптравя 23 градуса в стаята и котлето да мърка на ниска мощност.
Като гледам за да се згрее човек на 22 /23 градуса в 30 квадратна дневна със външни стени и голями прозорци по 3 метра ми е единия другия 2 метра при температура на водата 50/40 излиза че трябва да напълна стаята с радиатори.

Даваите съвети приатели за радиаторите.
Преательо, не вярвам на някой да му са занимава със сметки или проекти. На мене още по малко, пък и не знам кое кво и накъде.
Слагай радиатори на всяко свободно и удобно място! Газовите котлета ги дават най икономични на най ниска температура. Спокойно могат да подават на плодово без смесител а група.
ESPACE - майстор
вт яну 07, 2020 11:51 amVani_123 написа:
Ако неса подбрани радиаторите според ниската работна температура нема да се згреете никога освен ако ненадувате котлетата с градусите на водата и да се скъсат от разход на газ.
От мен един съвет. Когато не си наясно с нещо не го твърди така категорично(онова в червеното). Колко точно по- неефективен според теб е котела при подаваща вода с температура 60гр. спрямо 40гр.? По важно е връщата вода с каква температура е но в най лошия случай КПД ще е 3-4% по ниско което не кореспондира с изрази като "скъсат от разход".
А ако искаш да те приемат на сериозно четящите започни да пишеш по-грамотно!
шоп - майстор
вт яну 07, 2020 11:51 amVani_123 написа:

Моя съвет е да се огледате и за преоразмерени вентилаторни конвектори и подово с 10 см стъпка между тръбите, тръби Ф17-18 или 20мм и кръгове по 50-60м
Успехи!

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: