Най - вълнуващия въпрос зимно време.
А бре Морфине, ти зако ги купи тес умни термоглави? Да са грижиш, да ги мислиш как ши са оправят и да ги синхронизираш или да ги нагласиш един път и те да са бачкат за тебе? Излишни дертове си докарваш и не мога да разбера как туй ща кефи, макар да знам, че е така.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 08, 2020 1:39 pm, променено общо 1 път.
morfei1 - специалист
вт яну 07, 2020 8:36 ampechkata написа:
Не ти каза че не гасне горелката за 24 часа и ти гори 3 чувала пелети...
А то се оказа че гаси - Анди е прав имали горене има и разход...
На теб 3 торби с пелети малко ли ти се вижда, щот т'ва са близо 1,4тона за месец? Мой познат стартира този сезон с общо 2тона пелети за 70кв.м, а аз ги харча на месец и 10 дена за 140кв.м :lol: . Друг мой познат стартира с Грейко 30-ка и 4-тона, а топли под 140кв.м и остана очуден, че му думка по 4-торби на ден. Иначе е с безжичен стаен термостат, щот така било по икономично :? . До къде мислиш ще изкара с тях, аз си мисля, че ще презарежда преди края на сезона или ще пуска климатиците? Ама не му е крив котела, ми тоя дето е поръчвал музиката, добре, че не се е презастраховал с 50-тка.

Да, за мен този разход е малко щот за 5 сезона ползване съм горли по 4 торби, стигал съм и до 4,5 гонейки 5. Сега гори по-малко, защото инвестирах много време, пари, в четене, в смятане, в мислене и скъпи играчки. Заслугата е изцяло моя и на още двама трима, те си знаят кои са, които са ми помогнали директно или индиректно.

Трифка, тъй кат гледам рахат ще имам като наредя и другия етаж, което няма да стане този сезон. Иначе баланса на температурата на моят етаж е пълен. Ся се чудя каква глупост още мога да измисля. Примерно, да отделя двато етажа и да си сложа газово котле, да ми е пълно щастието :-D
morfei1 - специалист
вт яну 07, 2020 8:36 ampechkata написа:
Не ти каза че не гасне горелката за 24 часа и ти гори 3 чувала пелети...
А то се оказа че гаси - Анди е прав имали горене има и разход...
Нарочно ти го пиша в ново мнение, та да не го пропуснеш случайно.

Дневния график, който предполагаш, че дава велика икономия, прави 2 паузи едната 3 часа, другата два часа, в периода от 8:00 до 18:30

8:00 - фулиране на бункера.
8:00 до 11:00 - 21C - всички глави стоят напълно затворени, котел изчаква, загасен с темп 60-65C.
11:00 до 14:00 - 23.5C - главите отварят с 50% и повече проценти.
14:00 до 16:00 - 21C - главите стоят напълно затворени, котела не пали, а отново изчаква.
16:00 - 18:30 - 23.5C - главите отварят с 50% и повече.
18:30 - фулирне на бункера.
Грубо хвана едно чувалче от 15кг. може би малко по-малко, но не повече. Приемам 15кг. разход.

Време - 10:30ч.
Почивка - 3+2 = 5ч.
Запалване: 2 пъти
Работа: 5:30ч.
Разход: 15кг.
Среден за 5:30ч. работа - 2.83кг.
Среден разход за периода - 1,46кг.

Мощност на горелка в кг./температура на котелна вода.
P6 - 3кг. - 50-60C
P5 - 2.6кг. - 61C
P4 - 2.3кг. - 62C
P3 - 1.9кг. - 63C
P2 - 1.5кг. - 64C
P1 - 1кг. - 65C

Средна температура на котелната вода 60.5C
Външна температура днес от 1, до -1C средна 0C
Загуби при 0C - 7,65kwh, а в помещенията 23.5C
Среден разход за периода - 6,85kwh
Среден разход за часове работа - 13.30kwh.

Поглеждайки разхода, става яно, че котела е работил на P6 - P5 постоянно в рамките на трези 5:30ч работа.

(Вземи предвид също, че когато температурата на моят етаж беше 23.5 - 24C, на първия етаж беше 25.5 - 26C. Когато котела почиваш и моята темп падна до 21.5C, там термометрите показваха 24C при напълно спрени радиатори, работещи на същия график, но поддържащи по-висока темп. Което също значи повече работа за да се достигне 26C и повече загуби спрямо изчисленията, които са за вътрешна темп 23.5C)

Както се вижда разхода ми средно за периода е по-малък от изчислените загуби, което е супер, но за периода в които котела почиваше, преди паленето температурата в стаите беше паднала до 21.5C, а преди това беше 23.5C, което ми е извън зоната на комфорт, но тъй като по това време няма никой в къщата, ми е все тая в името на експеримента :lol: . Като друг плюс е регулираните паления на котела в случая 2.)

На теория разхода при работа без изключване за да поддържа 23.5C при 0C трябва да е 1,66кг. Там са ми и очакванията, щот си знам къщата и горелката.

Казано простичко, ежедневния комфорт, да ми е по всяко време през деня еднакво топло. При тези условия и температури, ми струва 2кг. повече , но не на час, а за 10:30ч.време. при днешните условия. Средно на час идва 190гр. което е малко повече от едно зареждане за палене, поне за моят змей.

Това за което се чекнеш, за непрекъснато горене без изключване и поддържане на еднаква температура беше при дневна от 0 до 5C и нощна до -5C, и със сигурност не брулише такъв студен вятър както последните 2 денонощия.

Разликата в загубите при външна темп 0 и +5C на моята къща е 1.65kwh. Та тези 5C надолу или нагоре, колкото и да му се виждат на някой незначителни, вдигат или свалят разхода с 8кг. на едно денонощие, при една добре настроена горелка.

Затова казах и по рано, тва не е сирене да го отрежеш, условията се менят непрекъснато и разхода с тях. Пелетите принципно ги броя на пролет, по черешово време, сега си чешем само езиците.

Да се повторя, гасенето икономия не дава, или поне не толкова колкото си мислите, ако предпочитате по топличко. Ако обичате по студено, може да карате и без отопление, щото ви е все тая.

Наздраве и със здраве! :partyman:
pechkata - специалист
На мен пък ми гори 30/40 кила за 24 часа без прекъсване и без твоите скъпи джиджавки... :supz:
gandonov - специалист
Здравейте,
Искам да попитам дали правилно съм разбрал какви са месечните разходи за отопление с пелети.

Повечето от вас с 1 тон на месец (30+кг на ден) отопляват ~150кв.м. Цената на добри пелети с транспорт е ~450лв/тон.
т.е. Месечните разходи за отопление + топла вода са ~450лв при постоянно живеене на едно семейство в къща.
Такъв ли е порядъка на сметката или съм се объркал тотално? :?
Svezar - специалист
Горе долу правилно си се ориентирал в сметките !
morfei1 - специалист
ср яну 08, 2020 7:58 ampechkata написа:
На мен пък ми гори 30/40 кила за 24 часа без прекъсване и без твоите скъпи джиджавки... :supz:
Ха, да ти кажа чесно боли ма фара за твоя разход или за разхода на който и да е друг в тази тема. Аз си гледам само и единствено моят разход, тва че споделям в темата какъв ми е разхода, не е да се изтъквам, че горя малко пелети или по малко от еди кой си. Никога не съм смятал, че горя малко пелети, но горя по-малко спрямо предходни сезони, за мен това е важното. До 7.5тона съм ок, свикнал съм на този разход, виж ако взема да горя повече няма да съм ОК, ако пък изгори по-малко, добре дошло няма да се цупя.

Темата е "разход на пелети", а не "съревнование за най-нисък разход на пелети", отново бъркаш нещата.

Казах ти и по рано..., ся ще се пробвам да ти го кажа по друг начин, белким разбереш. Две еднакви къщи няма, при всеки климатичните условия са различни, няма и два еднакви куминЯ (както обича да казва Трифката), както и две еднакви ОИ. Температурата при всеки се постига за различно време и с различно количество пелети, зоната на комфорт и режима на отопление при всеки е различен. Меренето на п@шки е излишно. За спорта - твойта е по-голяма, белкем са спреш :lol: .

Що се отнася до скъпите джиджавки.... има разлика да минеш 1000км. с определен модел кола с всички екстри за модела, и със същата кола, но базов модел с еднакви двигатели. Разхода е същия, но комфорта е различен. Няма как да ти го обясня по прост начин за да го разбереш :-D

Жив и здрав, пожелавам ти да паднеш на 15кг. за денонощие. :partyman: !
вт яну 07, 2020 5:23 pmmorfei1 написа:

Трифка, тъй кат гледам рахат ще имам като наредя и другия етаж, което няма да стане този сезон. Иначе баланса на температурата на моят етаж е пълен. Ся се чудя каква глупост още мога да измисля. Примерно, да отделя двато етажа и да си сложа газово котле, да ми е пълно щастието :-D
На долния етаж защо температурата е по висока? Реално ли е измерването?
Ако е реално, то за първият етаж се горят повече пелети, от което се възползваш и ти, в доста голяма степен. Ако изравниш температурите, както е при теб, а това е съвсем нормална температура, то разходът може да падне с няколко кила на ден, 2-3 примерно. За сезона си е цифра.
Слагай си газ! Тогава първият етаж как ще се топли? Тоя змей ше му требе буферченце.
kalin72 - майстор
ср яну 08, 2020 10:21 amgandonov написа:
Здравейте,
Искам да попитам дали правилно съм разбрал какви са месечните разходи за отопление с пелети.

Повечето от вас с 1 тон на месец (30+кг на ден) отопляват ~150кв.м. Цената на добри пелети с транспорт е ~450лв/тон.
т.е. Месечните разходи за отопление + топла вода са ~450лв при постоянно живеене на едно семейство в къща.
Такъв ли е порядъка на сметката или съм се объркал тотално? :?
И да, и не. Да, за част от зимните месеци - когато е много студено, не, защото октомври, ноември, в слънчеви дни, март, април също така, може да гори наполовина. И ако гориш слънчогледови - 280 лв/месец, по твоите сметки.
morfei1 - специалист
ср яну 08, 2020 1:44 pmТрифон П.Трифонов написа:
На долния етаж защо температурата е по висока? Реално ли е измерването?
Ако е реално, то за първият етаж се горят повече пелети, от което се възползваш и ти, в доста голяма степен. Ако изравниш температурите, както е при теб, а това е съвсем нормална температура, то разходът може да падне с няколко кила на ден, 2-3 примерно. За сезона си е цифра.
Слагай си газ! Тогава първият етаж как ще се топли? Тоя змей ше му требе буферченце.
Реална е температурата, защото до моите датчици има ел. термометри и показват същото, разлика e по-малко от 0.5C. Със задание на eл. главата 23C (Херцовете) температурата отива на 26C. Сега са със задание 21.5C и поддръжат 25-25.5C. Сега съм ги свалил на 21C да видя в каква граница ще държат температурата. 3.5 - 4C е много, голямо отколонение. Експерементирах много и с offset-а, но не ме кефи по този начин. На водицата явно и е по лесно да минава през първия етаж и затова там се получава претопляне, поне така си мисля, нямам друго обяснение. Етажите са еднакви, радиаторите са същите, но на H500, а моите са на H600.
Последна промяна от morfei1 на ср яну 08, 2020 5:23 pm, променено общо 1 път.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: