Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт яну 07, 2020 6:23 pmandy_forresite написа:
Анди, как се държи котела при тези вихрушки? За обороти и % питам. Горенето как е?
Нямаше ме два дни. Оставих си го да се грижи за буфера, а само намалих температурата в къщата от 22 на 19 градуса. Контролера за определяне Т на отоплителната вода не го пипам.
Не забелязвам промяна от преди силния вятър. Нормален светлосив налеп, няма буци, разход също нормален. Не съм променял настройки в контролера от месец. Тогава цветът беше бяло, към слонова кост, но реших да обогатя, до много светло сиво.
Забелязвам също, че колкото е по студено, напрежението е с по ниски стойности. Вероятно поради завишена консумация.
UPSa си го държа на "мрежа", като там няма стабилно напрежение, както е на акумулатори. Регулира, но в по широки граници. Това се отразява на оборотите на вентилатора, дори и на слух се усеща, но видими последствия, от това, не забелязвам. Нито положителни, нито отрицателни.
andy_forresite - майстор
И аз не забелязах разлика в горенето по време на вятъра, преди него и в момента. Водата ми е зададена 65 градуса с диапазони 7, 4, 0°. Това не го променям никога. Гори между 60 и 63 и връща 50-52.
Да, усеща се по слух че оборотите са различни при промяна в напрежението. Влияе доста на горенето. Всяка установена зависимост трябва да се вземе под внимание, но без да се счита за твърда основа. В смисъл когато в скарата са се натрупали повече пелети, по-високите обороти се отразяват благоприятно. Считайки това състояние като оптимално ще се сбърка. В друг момент пелетите ще са по-малко и този вентилатор няма да е оптимален. Аз ги проверявам тези неща през вратата и съм си направил изводите. Пелети до ниво страничните отворчета за въздух - 1140-1170 об. Над ниво странични отвори - 1200-1230. Вече направили гърбицата от задната част към средата /резултат от сбиване на пелети в бучици/ единственото, което помага, е да дръпна кабела на шнека и да изчакам да изминат 2-3 зареждания на халос. Това сваля нивото на горящите пелети до ниво странични отвори, вдига осветеността, от покачващата се температура се чува как пука горивната скара и разбира това се отразява на температурата на водата. Получава се лек парадокс - хем не се подават пелети, хем вдига температура.
Може и да съществува комбинаця от ниво пелети, подаване на нови и обороти вентилатор, но въпреки че имам представа какви трябва да са, те не могат да се постигнат на практика. Ръженчето лежи до вратата на котела, готово всеки момент да влезе в действие. С другите пелети това не е наложително. Много различно гори и харчи около 20% по-малко. Не че Керпи са слаби като калоричност. Напротив, 4.6 киловата от 1 кг ги има със сигурност, но другите са по-добри във всички отношения. При тях шума от горенето им не спира да се чува /което по-напред сравних със завиране на бобената чорба/, а при тези на Керпи щом не се чува, значи или пелетите са много /по-честия случай/, или са малко. Те почти никога не са докъдето трябва, запушват си отворите и не става добре. С другите такива неща не се случват. Трябва вентилатора много да се е отплеснал за да се развали "магията" на 176 и нагоре осветеност 24/7. Само отваряш, изриваш пепеляка и затваряш вратичката. А, и досипваш пелети. С тях пък цветът е черен каквото и да правиш, а с тези от Керпи пък е светъл каквото и да правя. Котелното е на 7-8 метра от стола ми, вътре е, не ме духа, не вали, топло е навсякъде и така го наглеждам от време на време.
filmatoplo - майстор
Не може да се кротне без диапазон -това не е газ или дизел ,при пелетите имаме по модернизирано -Горене на твърдо гориво . :wink: Постигнал си почти максимума от това което може да се изстиска от уреда с който разполагаш ,евала за търпението и времето . :) Не само Трифонов си откраднаха по нещо от твоите опити .
Да бе, плагиатствам с пълна чаша, хаха!
Да не забравяме кой препоръчваше най Горещо да смени зеления, та да му е по евтино!
n.ganev - майстор
Аз пък съм Очарован от Зеленко и препоръчвам от днес Грейковците да си настроят пелетарниците на 45-50* за по-икономично и по-Харна работа.
Наздраве :partyman:
Ни вярвам ас, мълчи и стадиона.
Evgeniy - майстор
Анди,
Просто да споделя едни мои наблюдения. Това бучене при горене обикновено е, когато е наситено с пелети, имало е излишък на въздух преди това, и количественото натрупване води до един бурен горивен процес. За жалост, то не е оптимално откъм ламбда и много трудно (почти невъзможно) да се поддържа. Получава се една ритмично периодична последователност. Когато подтисна тази ритмичност да е що-годе постоянен процес с приемлив жълтеникаво-леко бял цвят, смятам, че това е оптимално за тези пелети.
Ако ти постигаш непрекъснат "готин шум", значи си постигнал нирвана.
Много зависи и от налягане и други.
Няколко страници по назад, питах дали някой е наблюдавал как подковата "сама се регулира" в главата на горелката. Те тогава си постигнал Нирвана, Анди, както рече Евгени. Без да буташ настройки, без да ползваш ръжени, без да пушиш нервно на вратата, че нарушаваш горивния процес и без да се взираш отчаяно в оборотомера.

Само тая температура, на зеления, нещо ми обърка съня.
andy_forresite - майстор
Трябваше да снимам какво заварих преди 20 минути. Горелката се беше затрупала с пелети. Мощност 2 и 1132 rpm. Оставих я час и половина преди това на 1280-90. Отгоре оставаше 1 пръст хоризонтално да се запечати съвсем та да не може да излиза и пламък. Не знам как стояха без да падат острани. 4 пръста висок тлеещ пласт от слепили се пелети точно по ръбовете и не падат :) Подаването за втора е 2.1 през 45 секунди. Май прекомерното подаване отпада като причина.
Не е задръстен котел, кюнци или занемарена горелка. Първите две са изчистени преди 3 дни, а третото е всеки ден. Спиралата е докъдето трябва, няма скъсяване. Интервалите са ми по 45 сек. Какво ли може да е :? От пелетите не е, от горелката не е, от зареждането не е, от интервалите не е ... Какво ли остана ...
При мен когато по време на горене се чува само вентилатора значи пелетите се обдухват предимно от разположените в задната част отвори, а това автоматично значи слепването им отпред. Става като ограда. Когато се чува не само вентилатор, тогава може да се видят синкавите основи на пламъчета в предната част. Освен това коминът едва-едва издава че има отопление с твърдо гориво. С малко вентилатор пуши и с много също, макар и по-слабо. Само като приближавам с колата и видя комина знам дали има смисъл да ходя в котелното :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: