Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jiwano - помощник
Много благодаря за скоростните отговори. Аз се колебаех между 16 - ка и 10-ка. Ще отговоря на всички въпроси. Сега сядам да цапна една ракия. Сметките - утре. Благодаря още веднъж.
шоп - майстор
пон яну 06, 2020 5:15 pmjiwano написа:
Отоплявам помещение с електрически радиатори пуснати на макс/без да изключват/ .
А данните сигурни ли са? Мен лично нещата не ми изглеждат логични. Нощем -10, денем +5 и слънце през прозорците, а 8 киловата радиатори работят без да спират :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
andy_forresite - майстор
Сградите реагират със забавяне на външната температура, която се променя бавно по принцип. В момента е -1, към 1 часа ще са -2, към 3 часа -3, 5 -5 и т.н. Топлоизточникът, стига да е автоматизиран, ще подава топлина спрямо студът, който е бил часове преди това: в 1:00 часа ще подава по температурата навън от 19:00 часа; в 3:00 часа ще подава по температурата от 21:00 часа и т.н. Това за неизолирана отвън сграда. А ако е с ватенка, тогава забавянето може да достигне и 24 часа.
2018-та, когато застудя силно през март (-17-20), хората с изолация до 24 часа си казваха, ха, не е толкова студено, същият разход и също толкова топло е вътре. Но на следващия ден ... :) Ще олабвате отоплението, а?! По-скоро е топлоподаване спрямо някаква средна за хх часа назад. Обратно, когато няколко дни и нощи е било под 0 и една сутрин рязко се затопли с "южняка снегояд", от -12 е станало +8+9°,за "парното" още е -9-10 и постепенно влиза в крак.
Слънчевото греене отоплява през прозорците, ама не и със стъклопакет Б+4с.
Човек да не подхвърли нещо и са сдавихте.
Кога ли ши му свърши ракията? Търпение!
filmatoplo - майстор
Таз каминка 16ка сега с тез температури горяла за 80 квм панел по 15 кила на 24 часа -добре ли е ,човека доволен.Камината снабдена със стаен термостат Салус -квадратното в дясно от камината. :wink: Камината се намира в хол-трапезария -кухня които са свързани и там няма радиатори .

Прикачен файл

75310395_1506718992812634_6240102450431262720_n.jpg
75310395_1506718992812634_6240102450431262720_n.jpg (53.13 KиБ) Видяна 2164 пъти
jiwano - помощник
Здравейте колеги - знаещи и можещи!

Експериментът го проведох в един апартамент 65 м2 в сграда с топлоизолация 5 см стиропор, пвц дограма / хубава, но на места духа/, 3 външни стени, изл. Юг – запад. Съседа отдолу топли, но този отгоре почти не отоплява. Вътрешна температура беше 20-22 гр., външна -5 до +5 гр. + слънчево греене в следобедните часове. Апартаментът по принцип се отоплява комбинирано на климатик и ел. радиатори. Не съм затоплял от 0 гр. В случая оставих 2 радиатора х 1000 W на „макс” за да видя каква температура биха поддържали в помещението. Сега, след като изчетох отговорите ви, си давам сметка, че може и да са малко 2 Kw на час за този апартамент, въпреки, че апартамента е сравнително топъл/зимъска вътре температурата не пада под 14 гр., дори и да се остави за няколко дни без отопление/. Дето пише andy_forresite възможно е апартамента да е кумулирал топлина от отоплението преди експеримента и тия 2 kw на час освен че са греели, но и са поддържали температурата на помещението отпреди. Пък и слънчевите лъчи при мене са фактор тъй като апартамента е на 5 етаж и пече яко.
Задачата беше поставена с 8 радиатора защото амбициите ми са да отоплявам този и още 2 апартамента в същата сграда, разположени на 5,6, и 7 етаж. Към момента ги отоплявам комбинирано с една печка на дърва с водна риза към която са вързани два от апартаментите, климатици и конвекторни ел. радиатори. Само че дървата, еле па в София, много скоро ще бъдат забранени и трябва да се търсят алтернативи. Затова питах тук и по този начин, щото едва ли някой ще се наеме да ми сметне сметката. Експериментите предстоят. Благодаря за безценните мнения.
ср яну 08, 2020 11:02 amjiwano написа:

Благодаря за безценните мнения.
Трите апартамента от едно място ли ще се топлят?
Не се разбира много добре от обясненията. Казваш още 2, а са на 5,6 и 7 етаж.
Съседа отдолу топлел, горният не?!! Та по описанието излиза, че горният съсед си е твой човек, когото ти ще отопляваш.
Също и в предното мнение-въпрос. Тогава писа 8 киловата на макс и не се е повишила много температурата... Доста объркано.

16 киловата за 3х65 квадрата, един над друг. Това казвам аз.
jiwano - помощник
[/quote]
Трите апартамента от едно място ли ще се топлят?
Не се разбира много добре от обясненията. Казваш още 2, а са на 5,6 и 7 етаж.

Апартаментите са два - един до друг. Над единия има мезонет, на първото ниво на който ще се намира камината. В момента там стои печката на дърва и тя отоплява апартамента и мезонета над него. Втория апартамент ще го свържа в последствие с първия и готово. А експеримента с радиатора го правих за да видя как се изчислява мощността на тез прословути камини и съответно разхода им.
balchik_bul - специалист
Здравейте колеги - знаещи и можещи,имам за решаване една задача ще се радвам ако някой ми помогне в решението и избора. Понеже съм мързелив, а и установих, докато четох по темата, че се искат и познания дето ги нямам, реших да ви запитам по-простичко. Отоплявам помещение с електрически радиатори пуснати на макс/без да изключват/ . Всеки един радиатор е с мощност 1000 W и са на брой общо 8 парчета. За 24 часа по електромер са изразходвали общо около 200 KWh. В задачата се пита КаминоГрейкото с водна риза колко KW да бъде 10 , 16 или 25 или нито една от трите и съответно какъв разход на пелети бих могълда очаквам? Ще се радвам ако получа съветите ви? Поздрави. :partyman:
balchik_bul - специалист
чет яну 16, 2020 8:08 pmbalchik_bul написа:
Здравейте колеги - знаещи и можещи,имам за решаване една задача ще се радвам ако някой ми помогне в решението и избора. Понеже съм мързелив, а и установих, докато четох по темата, че се искат и познания дето ги нямам, реших да ви запитам по-простичко. Отоплявам помещение с електрически радиатори пуснати на макс/без да изключват/ . Всеки един радиатор е с мощност 1000 W и са на брой общо 8 парчета. За 24 часа по електромер са изразходвали общо около 200 KWh. В задачата се пита КаминоГрейкото с водна риза колко KW да бъде 10 , 16 или 25 или нито една от трите и съответно какъв разход на пелети бих могълда очаквам? Ще се радвам ако получа съветите ви? Поздрави. :partyman:
Задачата е с лесен отговор.
Щом те мързи, карай на електриката.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: