Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
На това аз му викам "спам", не знам модераторите. :cool:
ror - специалист
LazarGanev написа:
На това аз му викам "спам", не знам модераторите. :cool:
..а това още повече :shock: :?:
И как разбра че му трябват 45В на кубик, боб ли хвърля или си му видял проекта?
Bobivan - специалист
Пелетните котли позволяват добро програмиране също....
ror - специалист
..аз като си гледам проекта, има дадени мощност от 38В/м3 до 79, в зависимост от разположенията на помещенията и предназначението им. :idea:
PIP - майстор
Лазаре, благодаря за отговора.
Обема съм го изчислявал като чисти размери, не е включвана зидарията. Иначе разгърнатата площ по план е 245кв/м първи и втори етаж + тавански с плоча 128кв/м, който е по-нисък – средна височина към 2м. В сметките влизат и тоалетни, коридори, бани и стълбище, като и за там ребрата съм ги смятал по 55вата/м3. Предполагам в тези ‘сервизни помещения’ ще мога да намаля броя на ребрата, като в същото време помещенията за ‘живеене’ са основно юг-запад, така че надявам се да си прав, че и под 55вата/м3 ще са достатъчни.
Изискването за каскадното свързване не го знаех. Мерси, ще го имам в предвид.
Можеш ли да препоръчаш конкретен модел кондензен котел с възможност за топла вода?
Благодаря още веднъж.

ror, с теб ще се раберем ако/когато вдигнеш телефона, не разваляй дисциплината тука.
Той и ror ще ти каже същото - и друг път ме е изпреварвал, но все пак съм ти писал на лични.
ror - специалист
според мен, в болшинството от случаите, се отоплява до 60-65% от полезната площ (РЗП-стени-тераси), затова и 30кВ ми се виждат много. От които, една част само вечер примерно, та процента още намалява. Но това с радиатори е досадно да се регулира, затова е удобно с вентилаторни конвектори със седмичен програматор, ама сега ще кажете че духат.

А като става въпрос за радиатори, знае ли някой кой модел (панелен, алум. без вентилаторни) има най-голямо топлоотдаване при вход вода 50*С. Защото имам помещение с изчислени 1400В и положени тръби за радиатор широк 1м.
Трябва да търсиш панелни, тип 33. А защо искаш при 50 градуса да получиш предвидената мощност?
ror - специалист
LazarGanev написа:
Трябва да търсиш панелни, тип 33. А защо искаш при 50 градуса да получиш предвидената мощност?

Защото, ще съм с кондензен котел, даже и по-малки градуси, ако има такъв радиатор 100/60 да отдава толко, ама като се ровя из нета не виждам такива. Тая фирма дето предлагаше руското чудо на ток, май предлага радиатори с медна серпентина с ламели -Полски, много приличат на JAGA, ама нещо ги няма на сайта им а и не отговарят на мейла ми -егати търговците.
Тип 33 Н600х1000 има мощност 2,25кВт при 75-65°С. При 50-40°С предполагам ще е някъде близо до това, което търсиш. Но имай предвид, че тези 1400Вт ще са ти необходими много рядко - само в най-големите студове - в такива случаи ще излезеш от кондензен режим щом се налага. Но в останалото време си в кондензен режим.

Тема "Верни ли са ми сметките?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: