Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср яну 15, 2020 5:01 pmStenli 84 написа:
Напиши марка и модел на трипътния!
Кое та кара да мислиш, че не е както трябва?
Не пречи да притвориш още малко крана.
А основната тръба, дето е връщала водата от радиаторите, отворена ли я остави?
Аха, трипътния го видях. Защо не чете преди да поставиш? Има тема, има писано.
Остава въпроса за обратния щранг. Тури ли му кран или клапа?
Добре де, качваш едно по едно. Виждам еди голям кран, който седи отворен.
Ако е на обратката и помпата работи, крана трябва да е затворен.
Stenli 84 - специалист
ср яну 15, 2020 5:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср яну 15, 2020 5:01 pmStenli 84 написа:
Напиши марка и модел на трипътния!
Кое та кара да мислиш, че не е както трябва?
Не пречи да притвориш още малко крана.
А основната тръба, дето е връщала водата от радиаторите, отворена ли я остави?
Аха, трипътния го видях. Защо не чете преди да поставиш? Има тема, има писано.
Остава въпроса за обратния щранг. Тури ли му кран или клапа?
Добре де, качваш едно по едно. Виждам еди голям кран, който седи отворен.
Ако е на обратката и помпата работи, крана трябва да е затворен.
Системата работи пробвал съм като съм притварял крана на връщащата вода ефект няма крана на байпаса е притворен на половина, по далечните радиатори стоплят доста по бавно затова си мисля за втора помпа на големия гръг.
Stenli 84 - специалист
ср яну 15, 2020 6:36 pmfilmatoplo написа:
Задължителна е.
И аз така мисля умувам къде ще е най добре да я монтирам в така наредената инсталация.
andy_forresite - майстор
Кои кранове затваряте не мога да разбера... Онзи сферичния при прехода към полипропилен го отвори докрай и вдигни температурата на водата да е 60 градуса. Не знам на задание как трябва да изглежда, но в котела водата да е 60 градуса. Помпата ти е много мощна. Не би трябвало да имаш проблем откъм напор и дебИт. Не виждам къде ти е водния филтър - къде е?
Не е трябвало да слагаш 45 гр клапан. Тя водата с тази силна помпа ще се върне горе-долу там някъде. В момента ти изкуствено си спънал циркулацията с притваряне на кран/ове и с този (в случая излишен) клапан. Отвари всеки кран покрай котела, без този за източването на водата и задай средна скорост на помпата на първо време, макар да мисля че и на слабата степен ще прави необходимото.
Някакви проблеми с прегряване на котела имаш ли? Например задаваш гледам 54-55 градуса и какво става - стига ли ги, подминава ли ги, поддържа ли ги? Трябва да е икономичен поради дроселираната циркулация :) Ще е по-добре без вентил и да почистиш филтъра. Загряването на глидерите ще става по начина, по който искаш. Сега няма да се получи.
Stenli 84 - специалист
ср яну 15, 2020 7:15 pmandy_forresite написа:
Кои кранове затваряте не мога да разбера... Онзи сферичния при прехода към полипропилен го отвори докрай и вдигни температурата на водата да е 60 градуса. Не знам на задание как трябва да изглежда, но в котела водата да е 60 градуса. Помпата ти е много мощна. Не би трябвало да имаш проблем откъм напор и дебИт. Не виждам къде ти е водния филтър - къде е?
Не е трябвало да слагаш 45 гр клапан. Тя водата с тази силна помпа ще се върне горе-долу там някъде. В момента ти изкуствено си спънал циркулацията с притваряне на кран/ове и с този (в случая излишен) клапан. Отвари всеки кран покрай котела, без този за източването на водата и задай средна скорост на помпата на първо време, макар да мисля че и на слабата степен ще прави необходимото.
Някакви проблеми с прегряване на котела имаш ли? Например задаваш гледам 54-55 градуса и какво става - стига ли ги, подминава ли ги, поддържа ли ги? Трябва да е икономичен поради дроселираната циркулация :) Ще е по-добре без вентил и да почистиш филтъра. Загряването на глидерите ще става по начина, по който искаш. Сега няма да се получи.
Единствения кран който притварям на половина е на бай паса, филтъра е преди помпата, помпата работи на най ниска степен и циркулацията е добра, ако махна вентила връщащата вода е 20 гр при 60 изход знаеш какво става Котела потдържа 55 гр на 10 киловата мощност от 25 на горелката и котела.
gnt69 - майстор
ср яну 15, 2020 7:39 pmStenli 84 написа:
Единствения кран който притварям на половина е на бай паса, филтъра е преди помпата, помпата работи на най ниска степен и циркулацията е добра, ако махна вентила връщащата вода е 20 гр при 60 изход знаеш какво става Котела потдържа 55 гр на 10 киловата мощност от 25 на горелката и котела.
Дай му газ не го жали. Ако кажеш на горелката да гори на 70-80 градуса няма да се чудиш кой кран да отваряш и кой да затваряш.
Stenli 84 - специалист
ср яну 15, 2020 8:06 pmgnt69 написа:
Дай му газ не го жали. Ако кажеш на горелката да гори на 70-80 градуса няма да се чудиш кой кран да отваряш и кой да затваряш.
Така е колега много си прав,но тогава разхода е двоен нали се гледаме икономията за съжаление.
andy_forresite - майстор
Отвори крана на байпаса, защото така ограничаваш циркулацията. Ще ти обясня защо се получава това. Клапанът (вентилът) смесва водата от подаващата линия с водата от връщащата линия до получаване на 45 градуса. Притваряйки крана на байпаса намаляваш потока на връщащата се от радиаторите вода, т.е. водата от радиаторите се връща бавно. В отоплителната система отива толкова вода, колкото се и връща. Няма как да отидат 1000 литра/час в радиаторите, а да се върнат 400 л/час в котела. Така че отваряй този кран на максимум, отпусни юздите на горелката да нагрее хубаво глидерите, защото с 10 киловата подавана отплителна мощност подгряваш радиатори близо 17 киловата радиатори с делта 80/60/20. Не очаквай те да започнат да пукат от нагряване. Дай им 15-16 киловата, темперирай си стаите и горелката ще си свали мощността там доколкото ѝ позволява "мозъка".
Системата ще заработи по-добре с вентил 50-55 градуса. Този 45 повече става за подово и то с условности. За антикондензна мярка за твърдогоривен котел не е подходящ.
Ако до 2 часа при 15-16 киловата мощност на горелката глидерите не върнат вода поне 40-42 градуса, би трябвало горелката да си намали мощността, въпреки все още недобре темперираните радиатори. Това означава две неща - или някъде има запушване, или трябва да увеличиш оборотите на помпата (да я превключиш на по-висока степен). Пробвай както ти казва gnt69 - увеличи мощността, вдигни водата до поне 60 градуса и включи средна скрост на помпата.
Теб те е страх да не изгори много пелети. Ами, разходът на пелети зависи основно от 2 работи: топлозагуби на отоплявания обем и ефективност на котела. Там циркулации, настройки на горивния процес, коминна тяга, изолация на тези метални тръби ... са ясни.
gnt69 - майстор
ср яну 15, 2020 8:10 pmStenli 84 написа:
ср яну 15, 2020 8:06 pmgnt69 написа:
Така е колега много си прав,но тогава разхода е двоен нали се гледаме икономията за съжаление.
Е да де ама връщащата вода ще стане се вдигне и котела ще си намали мощноста. И аз имам тръпътен ESBE TV 60 гр. и ако искам да ми гори на 1 степен ще наглася горелката на 70 и тя ще си гори на първа степен на 66-67 градуса. Разхода ще бъде нисък ама и топло няма да има щото горелката не гори с киловати. Топлото трябва да го произведе котела за да го пратиш към радиаторите иначе се върти в малкия кръг и си прави гаргара. И 2 помпи да сложиш на големия кръг ако през вентила не преминава топла вода няма да се стоплиш.
Анди ма е изпреварил ама вярно ти е написъл.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: